Kajak-kenu

2022.08.12. 07:27

Már más színűt is óhajtana

A Tiszaújvárosi KKSE versenyzője három bronzérmet szerzett a világbajnokságon.

MI

Forrás: MKKSZ

Bragato Giada, a Tiszaújvárosi KKSE kenusa a napokban Kanadában, Halifax­ben szerepelt az idei felnőtt, sík vízi kajak-kenu világbajnokságon. Mindhárom számban, amelyben elindult, dobogóra állt: C-2 500 és C-2 200 méteren a szegedi Nagy Biankával, míg C-4 500 méteren Balla Virággal és Takács Kincsővel kiegészülve lett harmadik. 

– Az ötszáz páros előfutama elég sűrű volt, az első három között akartunk lenni, hogy egyből bejussunk a döntőbe. Annyiban azonban kicsit taktikáztunk, hogy zárjuk a futamot éppen a harmadik helyen, ami azt jelentette, hogy a fináléban nem a kínaiak mellé kerültünk, amit azért szerettünk volna kivédeni, hogy ne kapjunk tőlük úgy vizet, mint a csehországi világkupán – kezdte Bragato Giada. – A döntőben sokáig másodikok voltunk, de az ukránok kicsivel jobban bírták a végét, így elénk kerültek. Kétszáz méteren nem volt előfutam, ugyanakkor itt a döntő 40 perccel az ötszáz páros után következett. Ebbe annyi fért bele, hogy a kiszállás után mérlegeltünk, visszaeveztünk a magyar sátorhoz, amennyire lehetett, próbáltunk frissíteni, majd mentünk vissza a vízre. Valamint fejben próbáltunk átállni, koncentrálni a sprinttávra. Ami gyorsan lezajlott, a kubaiak és a kínaiak mögött zártunk, mi voltunk az egyetlen olyan egység, amely mindkét páros számban indult, és mindkettőn érmet nyert. 

Münchenben folytatja 

Ezen két döntőt szombaton rendezték meg, míg az ötszáz négyesek fináléját vasárnap. 

– Tudtuk előre, hogy itt csak döntő lesz, nem volt annyi hajó, de ez előtt is voltak olyanok, akik visszaléptek – mondta Bragato Giada. – Az edzések során jónak éreztük az egységünket, szerettünk is volna nyerni, de sajnos nem tudtuk megmozdítani az ehhez szükséges energiákat. Tény, hogy a szél sem kedvezett, hogy Virágnak aznap három rajthoz állása volt, de nem panaszkodom, panaszkodunk, mert az érem az érem. 

A TKKSE kenusa pályafutása harmadik felnőtt-világbajnokságán vett részt: 2019-ben Szegeden C-1 500 méteren 5. lett, míg tavaly Koppenhágában 200 párosban harmadik. 

– Amint az látszik, eddig négy bronzérmet gyűjtöttem a felnőttek között, már nagyon örültem volna, örülnék egy más színű medálnak is... – említette meg mindezt Bragato Giada. 

A Tisza-parti klub lapátosa sokat nem pihenhetett itthon, hiszen a keddi hazaérkezés után jövő kedden ismét utazik, Münchenbe, ahol a multisport-Európa-bajnokság keretében bonyolítják le a kajak-kenu kontinensviadalt is, 36 nemzet részvételével. 

– Eddig egyszer versenyeztem Németországban, még 2016-ban a korosztályos maraton-világbajnokságon, Brandenburgban – nyilatkozta Bragato Giada, aki a beszélgetés során azt is elárulta, hogy kedden még nem érkeztek meg a Kanadából csomagként feladott lapátjai. – Picikét szenvedős volt az át-, a visszaállás az időeltolódás miatt, és igazából annyira ellazulni sem lehet, lehetett, hogy itt van az Eb a nyakunkon. Volt edzés itthon, lesz páros edzés pénteken Szegeden, majd szombaton elmegyek egy sárkányhajó-fesztiválra, Polgárra, ez lesz a kikapcsolódás. A munkát már korábban elvégeztük, remélem, a jó forma még kitart Münchenben, aminek a két páros számban – ahol nem lesznek ott a kubaiak, kínaiak, kanadaiak – mutatkozik majd meg az eredménye.

(A borítóképen: A magyar egység a 200 méteres eredményhirdetésen: jobb szélen a tiszaújvárosi Bragato Giada)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!