DVTK-Hun-Therm női kosárlabdacsapat

2022.08.16. 07:22

El is kezdődött, meg nem is

A diósgyőri vezetőedző a krétai karanténos Eb-részvétel után szerdán állhat munkába.

BCS

A DVTK-Hun-Therm női kosárlabdacsapatánál a korábbi tervek szerint ezen a héten hétfőn kezdődött volna a csapatszintű felkészülés. Az élvonalbeli gárda keretének a fele, hat játékos azonban már a múlt héten hétfőn megkezdte a közös munkát, jellemzően a fizikai felkészülést, Ábrahám Márta edző és Martini-Fodor Csilla erőnléti edző irányításával – tudtuk meg Völgyi Pétertől, a diósgyőri együttes szakvezetőjétől, aki tegnap érkezett vissza Görögországból Magyarországra az U18-as leány kosárlabda-Európa-bajnokságról, ahol szövetségi kapitányként irányította a korosztályos együttes munkáját. A tréner azt is elmondta, hogy a nem teljes létszám ellenére azért döntöttek a korábbi kezdés mellett, mert a szövetség versenyirodája egy héttel korábbra írta ki a bajnoki rajtot, és jelen állás szerint szeptember utolsó hétvégéjén megkezdődnek a küzdelmek. 

A hatos fogat 

A hatos fogat színmagyar, Kiss A., Kányási, Aho, Bernáth, Vég-Dudás és Bacsó alkotja, egyelőre ők látogatják a foglalkozásokat. Szerdán vagy csütörtökön csatlakozik hozzájuk az első légiós, az amerikai, Puerto Ricó-i állampolgársággal rendelkező, utóbbi válogatottban szerepelt Arella Guirantes, aki vasárnap érkezett meg Magyarországra. A 24 éves irányító kedden és szerdán orvosi vizsgálaton és fizikai felmérőn vesz részt, és ezt követően csatlakozik a kerethez. 

A további három légiós közül az angol Cheridene Greent hazája nemzeti szövetsége kérte ki 3x3-as felkészülésre, míg a montenegrói Milica Jovanovic azért kapott plusz egy hét távollétet, és végez otthonában egyéni felkészülést, mert ezen a hétvégén egy közeli hozzátartozójának a házasságkötése lesz, és otthonában ezzel kapcsolatban az előkészületekben is részt tud venni. 

Utóbbi két kosaras a jövő héten hétfőn csatlakozik a társaihoz, az ausztrál magasbedobó Darcee Garbin viszont csak októberben érkezik meg Miskolcra. A 28 éves kosaras ugyanis bekerült hazája válogatottjának szűk, 12 fős keretébe, és az Ausztráliában szeptember 22-én kezdődő és október 1-jén záruló világbajnokságon vesz részt. 

Mindez azt is jelenti, mindössze egy héttel a diósgyőri csapat Euroliga-selejtezője előtt csatlakozik majd a piros-fehérekhez. Mint arról már beszámoltunk: a DVTK az izraeli Elitzur Ramla és a török Botas SK ellen, egy hármas csoportban küzd október 11–13-a között a legjobb 16 közé, vagyis a csoportkörbe kerülésért. És még az is lehet, hogy Miskolcon, Diósgyőrben, a DVTK Arénában. Ugyanis a csapatot működtető gazdasági társaság megpályázta a háromcsapatos torna rendezését, és várhatóan ezen a héten derül ki, hogy a piros-fehérek lesznek-e a házigazdák. 

A diósgyőriek kerete jelenleg 12 fős, a már név szerint említetteken kívül az U18-as Eb-n járt Oláh Fruzsina, illetve az utóbbi tornáról sérülése miatt lemaradt Márkusz Lilla sorolandó még ide, közülük előbbi is csatlakozik a csapathoz hamarosan, utóbbinak azonban erre még egy ideig várnia kell. 

Az Észak értesülései szerint hamarosan egy fiatal, magyar kosarassal bővülhet a piros-fehérek kerete, az U17-es világbajnokságon és az U18-as Európa-bajnokságon a magyar válogatottban szerepelt kosaras lehet az Andrássy útiak új játékosa.

A 11. helyen végeztek

Magyarország U18-as leány kosárlabda-válogatottja a 11. helyen végzett a görögországi Európa-bajnokságon. Nemzeti együttesünk szombaton a 9–12. helyért zajló keresztjátékban Törökországtól 59–52 (8–18, 15–12, 23–13, 13–9)-re kapott ki, vasárnap pedig, a 11. helyért megrendezett összecsapáson, 63–56 (15–20, 14–10, 19–14, 15–12)-re győzte le Belgiumot. A keret egyetlen diósgyőri tagja, Oláh Fruzsina előbbi meccsen csereként 4:37 percet játszott és nem szerzett pontot, a zárónapon pedig 16:48 percet volt a pályán, szintén csereként, és 9 ponttal járult hozzá a győzelemhez. Érdekesség, hogy az Eb-t az a csapat, Litvánia nyerte, amely a magyar válogatott csoportellenfele volt, és a kontinensbajnokságon az első vereséget mérte a magyar válogatottra. 

– Sajnos, azon a meccsen ülhettem a kispadon utoljára, mert másnap kiderült, hogy covidos lettem, emiatt öt napig nem mehettem ki a szállodai szobámból sem, nemhogy meccsekre. Csak a zárónapon lehettem jelen a csarnokban, de akkor sem ülhettem a kispadon, csak a lelátóról nézhettem a csapatot – mondta Völgyi Péter, aki arra a kérdésre, hogy jól van-e már, ezt felelte: – Úgy tűnik, igen. A litvánok elleni meccs napján sem a Covid miatt voltam rossz állapotban, hanem azért, mert az ellenfél egyik kulcsjátékosának a semlegesítését, ami nem lett volna túl bonyolult, nem tudták megoldani a csapat tagjai. És ezen nagyon sok múlott, mert ha ki is kapunk, de 9 pontnál kevesebbel veszítünk, és nem 16-tal, akkor csoportelsők lettünk volna, és szinte biztos, hogy a nyolcba jutunk a bosnyákok ellen, de inkább nem is mondom tovább. Borzasztó volt a szállodai szobából követni a csapat szereplését, ott végignézni a németek ellen 1 ponttal elvesztett nyolcaddöntőt... 

(A borítóképen: Völgyi Péter | Fotó: MW)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!