Antalyai vívó-Európa-bajnokság

2022.06.17. 07:47

Páston Törökországban

Tíz hónap múlva indul az olimpiai kvalifikáció a vívók számára.

ÉM

A magyar csapat – a bal alsó sarokban Nagy Kinga | Fotó: hunfencing.hu

Pénteken kezdődik az antalyai vívó-Európa-bajnokság, a magyar válogatott tagjai három részletben utaztak, utaznak az eseményre. Az első turnus, a férfi kardozók és a női tőrözők már szerdán elrepültek, és az ő egyéni versenyükkel startol el a kontinensviadal. Nem kérdés, hogy a szezon fő versenye a július 15-én kezdődő kairói világbajnokság, és mivel a két eseményt alig több mint három hét választja el, ezért a csapat tagjai úgy tekintenek az antalyai Eb-re, mint egy kiemelten fontos világkupa-állomásra. 

Boczkó Gábor szövetségi kapitány így latolgatta az esélyeket a szövetség honlapjának adott nyilatkozatában: „Kezdjük a tőrözőkkel: a férfiak hosszú évek óta az egyik legsikeresebb szezonjukat futják, ez lenne folytatható az Eb-n egy nyolc közé jutással, aztán minden további lépés előre csak tovább szépíthet a képen. A nőknél Kreiss Fanni hiánya alaposan meglátszott, jelentős pozitívum viszont, hogy a személyes problémák megszűntek, egységes csapatként készülünk, ha ehhez én is hozzá tudtam tenni valamicskét, annak kifejezetten örülök. A férfi kardozókról és a párbajtőrözőkről bátran kijelenthetjük, hogy egyéniben és csapatban is éremesélyesek. Egyéniben és csapatban is sikert sikerre halmoztak a vk-szezonban, várjuk a folytatást. Női kardban és női párbajtőrben bármi megtörténhet. Fiatal és tehetséges csapataink vannak, bár természetesen Márton Panka nagyon hiányzik. Egyéniben Kun Annának lehet éremesélye, a csapatainknak pedig rendkívül fontos a jó szereplés, elvégre alig tíz hónap múlva kezdődik az olimpiai kvalifikáció, nem mindegy, honnan kezdjük a versenyfutást a párizsi helyekért.” 

Minél előrébb 

A válogatottban helyet kapott a Diósgyőri VE versenyzője, Nagy Kinga is. A 24. életévét júliusban betöltő miskolci pengeforgató azzal vívta a ki a jogot az indulásra, hogy a hazai, női párbajtőrranglistán a harmadik helyen áll. Nagy a 2021/2022-es szezonban eddig (a tavaly ősztől idén májusig tartó időszakban) nyolc versenyen vett részt, a hazai megméretések mellett pástra lépett Tallinnban, Barcelonában, illetve Katowicében is. 

Nagy Kinga egyéniben szeretne a lehető legtovább eljutni, de nyilván sok minden függ majd attól is, hogy milyen riválisokkal, kikkel kell megküzdenie. Csapatban hasonlóképpen tervez a DVE vívója, úgy érzi, jó teljesítménnyel, párosítással akár egy szép eredmény is „kijöhet”. Ebben a fegyvernemben a hölgyek egyéni viadalát szombaton 9 órától kezdik majd, míg a csapatversenyt június 21-én, kedden rendezik meg.

A magyar csapat

Férfi kard: Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, tartalék: Iliász Nikolász. 

Férfi párbajtőr: Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely, tartalék: Bakos Bálint. 

Férfi tőr: Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Németh András, Szemes Gergő, tartalék: Bálint Álmos. 

Női kard: Battai Sugár, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca, tartalék: László Luca. 

Női párbajtőr: Kun Anna, Muhari Eszter, Nagy Kinga, Balogh Bella (egyéniben), Büki Lili (csapatban). 

Női tőr: Kondricz Kata, Mohamed Aida, Pásztor Flóra, Pöltz Anna (egyéniben), Lupkovics Dóra (csapatban). 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!