Tour de Hongrie

2022.05.16. 08:04

Ő lett a Tour de Hongrie győztese!

Dylan Groenewegen és Antonio Tiberi nyert szakaszt, de Edward Dunbar is örülhetett.

MTI

Kazincbarcikán. Fotó: Bujdos Tibor

Antonio Tiberi nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros-körverseny záró, 5. szakaszát vasárnap, az összetettben a kékestetői hegyi befutón második Edward Dunbar diadalmaskodott.

Egy nappal előtte, a 4. szakaszon Kazincbarcikáról indult, és ugyanitt ért célba a mezőny. Ekkor Dylan Groenewegen nyerte ez etapot, amelynek során a 177 kilométeres távon Ózdon, majd két ízben a kazincbarcikai áthaladáskor gyorsasági részhajrá, illetve Farkaslyukon (396 m) egy második, Tardonán pedig (304) két harmadik kategóriás hegyi hajrá és 1325 méter szintkülönbség várt a 125 versenyzőre. A várakozásoknak megfelelően – néhány visszavert szökés után – mezőnyhajrá döntött. Az első helyért zajló küzdelemben a sárga trikós Jakobsen kissé beszorult felvezető embere és a kordon közé, így az eddig siker nélkül álló Groenewegen nyerte kettejük csatáját.

Vasárnap

A 43. Tour de Hongrie 905 kilométer össztávú versenyén a záró szakasznak Miskolcról vágott neki a mezőny. A 2751 méter szintkülönbséget magában foglaló, 184 kilométeres királyetap a Kékestetőn zárult, hegyi befutóval. A nap – nagy részében hat-nyolc fős – szökésébe az eddig a szakaszvégi sprintekben jeleskedő Karl Ádám került be, a magyar válogatott csapatkapitánya a részhajrákban gyűjtögette szorgosan a helyezéseket, az első kategóriás hollóstetői hegyi hajránál ötödik, az egri és első mátrafüredi gyorsasági hajrán egyaránt második lett. A szökevényeket fél, két és fél perc közötti tartományban kontrollálta a mezőny az egész távon, az utolsó harminc kilométeren azonban már volt szakadás. Mátraházánál kezdődött az igazi szórás, az Ineos Grenadiers jóvoltából. A 2019- ben második, most legjobb magyarként fehér trikót viselő Dina Márton (EOLO-Kometa) is ekkor maradt le. Az Ineos utolsó embereként Edward Dunbar két kilométerrel a cél előtt indult meg, az elmúlt években tapasztaltak és a szakasz végének meredeksége alapján elsőre kissé korainak tűnően. Bár az utolsó száz méterig úgy tűnt, előnye kitarthat, az üldözői közül jó időben utána induló, tavaly a magyar körverseny összetettjét harmadikként záró olasz Antonio Tiberi (Trek-Segafredo) az utolsó 30 méteren lehajrázta, és elorozta előle a szakaszgyőzelmet.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!