Európa Kupa

2021.12.15. 20:28

DVTK vs BK Zabiny Brno: A 36. percre kialakult a végeredmény (fotókkal, videóval)

Négy pontos hátránnyal utazik a jövő heti EK visszavágóra a diósgyőri női kosárlabdacsapat.

Berecz Csaba

A női kosárlabda Európa Kupában az egyenes kieséses szakasz 1. fordulójában, a mezőny legjobb 16 csapata közé jutásért zajló csatában, az első mérkőzését játszotta a Diósgyőri VTK csapata. A piros-fehérek a cseh BK Zabiny Brno gárdáját látták vendégül, és a mostani meccs tétje az volt, hogy melyik együttes szerez előnyt a jövő hét szerdai, csehországi visszavágóra.

 

A brnói csapat kezdőjében három cseh válogatott, az irányító Zaplatova, a hátvéd Hamzova, és a magasbedobó Stoupalova is helyet kapott, és bár a meccs első kosárát a diósgyőri Hayes szerezte, a dinamikus cseh együttes hamar fordított (2-6). Zaplatova amellett, hogy jól mozgatta csapatát, a pontgyártásból is kivette részét. Közel öt perc játék után kért időt a hazai szakvezető, 4-12-es állásnál, vélhetően azért, hogy felébressze, meccs ritmusra állítsa a fehér mezeseket. Azonban a folytatásban Hamzova büntetőivel tízre nőtt a különbség. Hiába volt magassági fölényben a DVTK, a vendégek palánkja alatt nem jutott területhez, a brnói játékosok jól zárták a bepassz sávokat, a hazaiak csak büntetőkből tudtak faragni a hátrányukból (9-14). A 10. percben Kányási triplája mindössze a negyed második hazai akciógólját jelentette, de a hajrá a diósgyőrieké volt, Jovanovic közelijével 1 pontra jöttek fel (15-16), a nyolc faultig jutó Brnóra.

 

 

 

A második menet elején Aho talált be a hárompontos vonal mögül, és ezzel 10 perc után ismét a DVTK-nál volt az előny (19-17). Nem sokáig örülhettek ennek a hazai drukkerek, mert újra kemény védekezést mutatott a Brno, és közben a pontokat is termelték (19-24). Négy perc diósgyőri kosárcsend után Aho szerzett leindításos gólt, amire vendég időkérés volt a válasz, hárompontos fórjuknál. Használt nekik a szünet (25-33), és miközben a DVTK nem igazán tudott az ellenfél palánkja alá kerülni, távoli dobásokkal próbálkozott, eredmény nélkül. A negyed hajárában azonban a körtén belül kétszer is jó megoldásokat láttuk, így a hosszú szünet előtt 4 pontra zárkózott fel a piros-fehér együttes (29-33).

 

Zaplatova

 

Fordulás után viszonylag hamar eltüntette hátrányát a DVTK (33-33), de aztán meccs más fordulatot vett, gyors brnói gólok következtek, majd hazai időkérés (33-39). A pauza után nem sokkal Zaplatova hintett egy triplát, ami azt jelentette, hogy 1 percen belül 9 (!) pontot kapott a pályaválasztó. Innen négy egységre zárkóztak fel a fehérek, de válaszként Zaplatova bevágta az ötödik hármasát (38-45). Mivel a vendégek kezdő centere, Jurcenkova négy faultja miatt a kispadon ült, picit könnyebb dolguk volt a palánk alatt a DVTK játékosainak, és a 27. perc végén Jovanovic révén büntetőkből lenullázták a különbséget (45-45). A negyed utolsó percében Zaplatova hatodszor volt eredményes távolról, és nagyrészt az ő extrája miatt állt jobban csapata a záró menet előtt (49-51).

 

Az utolsó játékrészben többször is egyenlíthetett volna a Diósgyőr, de ez nem jött össze, helyette hol kettő, hol négy ponttal vezetett a Brno, addig, amíg a 35. percben Zaplatova nem szerzett egy közelit (53-59). Aztán 57-59-nél Hayes hibázott kétszer centerhelyen, a büntetést ki más mérhette volna, mint Zaplatova, aki ezzel 30-ra kerekítette saját pontjait. Négy perc volt hátra ekkor (57-61), és hazai időkérés következett, ami után csak kapkodást, és pontatlan dobásokat láthatott a publikum, újabb találatot nem. Így a Brno szerzett előnyt a csehországi visszavágóra.

 

 

Diósgyőri VTK vs BK Zabiny Brno (cseh) 57-61 (15-16, 14-17, 20-18, 8-10)

 

Diósgyőr, 537 néző. V.: Stoica (román), Tetik (török), Ivashkov (fehérorosz).

 

Diósgyőri VTK: Vorpahl (4), Aho (5/3), JOVANOVIC (17/3), Hayes (9), Green (5). Csere: Kányási (9/3), Kiss A. (8), Bernáth (-). Vezetőedző: Völgyi Péter.

 

BK Zabiny Brno: ZAPLATOVA (30/18), Hamzova (6), HOLMES (15/3), Stoupalova (4), Jurcenkova (2). Csere: Grigalauskyte (4), Galickova (-), Berankova (-). Vezetőedző: Viktor Prusa.

 

Völgyi Péter: – Engem is meglepett az, hogy az első félidőben nem volt olyan, aki jó napot fogott volna ki. Kapartunk, de sok hiba becsúszott, támadásban nem volt, aki betaláljon kintről, és ez elbizonytalanította a csapatot, nem tudtuk azt játszani, amit terveztünk. Nem tudom elképzelni azt, hogy még egyszer ilyen gyengén teljesítsünk. A 4 pont nem nagy különbség, ledolgozható, de jóval nagyobb koncentrációval kell játszani ahhoz, hogy ez sikerüljön.

 

Viktor Prusa: – Nyertünk, előnyt szerzetünk, ez jó, de a továbbjutás még nem dőlt el, a visszavágó még hátra van. Jó volt látni, hogy a meccs nagy részében a mi akaratunk érvényesült, ám egy hét múlva is ilyen motivált játékra lesz szükség, mert a DVTK jó játékosokból áll.

 

Érdekesség

Mint arról előző kiadásunkban beszámoltunk: a BK Zabiny Brno egyszer már járt nemzetközi kupameccsen Miskolcon, huszonhat éve, 1995. november 1-jén, Ronchetti Kupa találkozón, a 16 közé jutásért megrendezett visszavágón. Azon a meccsen, annak ellenére, hogy a DKSK néven szereplő gárda a BK Imos Zabovresky Brno néven játszó együtteset 106-80-ra verte, a piros-fehérek nem jutottak tovább. A kispadról akkor Jan Bobrovsky irányította a cseh csapatot, aki a mostani összecsapáson, 76 évesen is jelen volt, másodedzőként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!