Cselgáncs

2021.11.07. 13:00

Czerlau Jennifer helyezetlenül zárt

Három érmet is szereztek a mieink a Ludovika Arénában zajló U23-as cselgáncs Európa-bajnokság második napján: Sipőcz Richárd és Vég Zsombor ezüst-, Tóth Benedek bronzérmes lett.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Nyolcadik érmét szerezte

Nem sikerült jól a rajt a mieink számára az Eb második napján, délelőtt az első három mérkőzést elveszítették a mieink, Czerlau Jennifer (70 kg, Miskolci VSC), Farkas Szilvia (78 kg, Győri AC) és Rajkai Róbert (81 kg, MTK Budapest) sem tudott továbblépni a második körbe.

Hideg zuhany várt ránk a 90 kilósok küzdelmeiben, ahol a szerb Brasznyovics ellen a korábbi U23-as Európa-bajnok Gőz Roland nagyon jól kezdett, vazarival vezetett, ellenfelét intették is, de az MTK Budapest judósa végül a saját indítása után került a hátára, a bíró úgy látta, a szerb judós is tett érte, hogy így legyen, s ippont ítélt. Gőz Roland nem folytathatta a küzdelmeket. Később nem sikerült nyernie a 78 kilogrammos Sági Nikolettnek sem, aki a vigaszágon is szerepelhetett, de másodszor is elmaradt a bravúr, így a KSI SE fiatalja a hetedik helyen zárt.

Az első győzelmünket a nehézsúlyú címvédő, Sipőcz Richárd hozta, méghozzá magabiztos judóval, a grúz származású, osztrák színekben versenyző Borchashvili ellen. A Széchenyi Egyetem SE hatszoros korosztályos Európa-bajnoka ezzel bejutott a legjobb nyolc közé, ahol az izraeli Kompaniez várt rá. Ricsi a folytatásban is ellenállhatatlan volt, rövid idő alatt ipponnal lépett túl az izraeli judóson, majd látványos dobással győzte le a szlovák Fizelt. Gyimes Nikolett tanítványa pályafutásának nyolcadik Európa-bajnoki döntőjébe jutott be, a korábbi hétből hatot meg is nyert, legutóbb 2017-ben, még az ifik között fordult elő, hogy fel tudták tartóztatni.

Ezúttal az orosz Jendovickij vállalta a feladatot, hogy megpróbálkozik ezzel, és heroikus küzdelem végén sajnos sikerült is neki: a hosszabbítás harmadik percének végén le tudta dönteni magyar ellenfelét. A húsz esztendős Sipőcz Richárd pályafutásának nyolcadik utánpótlás Európa-bajnoki érmét szerezte meg, sorozatban harmadszor volt döntős az U23-as Európa-bajnokságokon. S még jövőre, sőt, azután is szerepelhet ebben a korosztályban...

– Szerettem volna megvédeni a címemet, de ez rendkívül nehéz, nyilván rajta van az emberen az esélyesség terhe. Ezt úgy érzem sikerült levetkőzni magamról. A legjobb formámat próbáltam meg kihozni magamból, sajnálom, hogy ez ennyire volt elég, de azért kár lenne most csalódottnak lenni. A döntőben a hitemmel nem volt gond, az állóképességemmel tisztában voltam, úgy éreztem jól osztom be, de tovább tartott a meccs, mint akartam, rendkívül elfáradtam. Minden erőmet minden indulásba beleadtam, egy-két mozzanat miatt fáj a szívem, ahol talán csak pár centi kellett volna, de ez most így sikerült – mondta Sipőcz Richárd, aki az eredményhirdetés után átvehetett egy különdíjat is: tavaly az Európai Judo Szövetség őt választotta a kontinens legjobb junior férfi judósának.

Másodszor 2019 után

A 81 kilogrammosoknál két vasat tartottunk a tűzben, Tóth Benedek (MTK Budapest) a bolgár Kaliszterszki ellen kezdett, s végül intésekkel jutott tovább. A negyeddöntőben alaposan megdolgozott az ukrán Szvidrakkal, s végül a meccs nyolcadik percében sikerült is eldobnia.

Következett az elődöntő, a grúz Akalkacival. Ez az összecsapás is hosszabbításba torkollott, de végül Akalkaci bírta jobban szusszal, s be tudta húzni a győzelmet. Benedek így a bronzéremért léphetett tatamira az azeri Tckaev ellen. Gyorsan, már az első fél percben vazaris előnybe került a magyar judós, s végül meg is tudta őrizni az előnyét! Tóth Benedek 2019 után másodszor is felállhatott az U23-as Európa-bajnoki dobogó harmadik fokára.

– Mindenképpen érmet szerettem volna szerezni, ez szerencsére sikerült. Rengeteget készültünk erre a viadalra, erre az évre ezt tűztük ki fő versenyünknek, és úgy sikerült, ahogy elterveztük, s ahogyan én elterveztem magamban. Jól keltem fel, pozitívan, egész nap koncentráltnak éreztem magam, nagyon akartam teljesíteni. Két éve szereztem az első bronzérmet ebben a korosztályban, annak is nagyon örültem, de most, hogy itthon volt az Európa-bajnokság, itt volt a családom, itt voltak a barátaim, végig támogattak, biztattak, ezért úgy érzem, ez az eddigi legbecsesebb érmem lesz – nyilatkozta az U23-as Európa-bajnoki bronzérmes Tóth Benedek az eredményhirdetés után.

A 100 kilogrammosoknál Vég Zsombor igyekezett kárpótolni önmagát, hiszen néhány hete a koronavírus miatt nem léphetett tatamira az olbiai junior-világbajnokságon. A Ceglédi VSE fiatalja erőnyerőként rögtön a legjobb nyolc között kezdhetett, az ukrán Vehera pedig nem tudta megnehezíteni a dolgát, ipponnal jutott be az elődöntőbe. Ott keményebb ellenfelet kapott, de végül a törökök kétszeres junior-világbajnoki ezüstérmese, Mert Sismanlar ellen is győzni tudott, vazaris vezetésével nem tudott mit kezdeni a török. A fináléban a grúzok egyik nagy reménysége, a budapesti felnőtt világbajnokságon bronzérmes, junior-világbajnok Ilja Szulamanidze volt Vég Zsombor ellenfele. Álomszerűen kezdett a ceglédi judós, dobására vazarit kapott, ám a folytatás már nem nekünk tetsző módon alakult, előbb a grúz egyenlített, majd a győzelmet is meg tudta szerezni. Vég Zsombor egy nagyon szépen csillogó Európa-bajnoki ezüstéremmel zárta a budapesti kontinensbajnokság egyéni küzdelmeit.

– Sajnos egy pozitív tesz végett kint ragadtam a junior-világbajnokságon, s ott elgondolkoztam, hogy a karanténidő alatt felszívom magam, megpróbálom kihozni magamból a maximumot, és ez most egy második helyre volt jó. Az ukrán ellenfelem megvertem, a török már felnőttben is teljesített, őt skalpnak számítom, a grúz ellen is lett volna esélyem, nagyon jól kezdtem, de sajnos nem jól folytattam. Azért örülök ennek az ezüstnek. Fokozatosan lépkedek előre, sok bronzzal kezdtem, most a juniorral együtt ez a harmadik ezüstöm, most már jöhetnének az aranyak” – fogalmazott Vég Zsombor.

A budapesti U23-as Európa-bajnokság zárónapján a vegyes csapatversenyre kerül sor, amelyen nyolc ország válogatottja vesz részt. Ezúttal is a helyszínen lehet szurkolni a mieinknek, a belépés – védettségi igazolvánnyal – ingyenes, maszk viselése azonban kötelező.


Eredmények

Férfiak

81 kg (28 induló)

1. Tato Grigalasvili (grúz)

2. Vlagyimir Akalkacki (grúz)

3. Tóth Benedek (MTK Budapest)

3. Giacomo Gamba (olasz)

5. Catalin Marian (moldovai)

5. Zelim Tckaev (azeri)

7. Georgij Jelbakijev (orosz)

7. Mihajlo Szvidrak (ukrán)

90 kg (25 induló)

1. Gennaro Pirelli (olasz)

2. Manszur Lorszanov (orosz)

3. Johann Lenz (német)

3. Darko Brasznyovics (szerb)

5. Toni Miletics (bosnyák)

5. Eniel Caroly (francia)

7. Josip Bulic (horvát)

7. Sebastian Oldak (lengyel)

100 kg (12 induló)

1. Ilja Szulamanidze (grúz)

2. Vég Zsombor (Ceglédi VSE)

3. Giorgi Csikovani (grúz)

3. Mert Sismanlar (török)

5. Eduard Serban (román)

5. Kenny Liveze (francia)

7. Daniel Eich (svájci)

7. Jeven Vehera (ukrán)

+100 KG (16 induló)

1. Valerij Jendovickij (orosz)

2. Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE)

3. Gela Zaalisvili (grúz)

3. Jonas Schreiber (német)

5. Szaba Inaneisvili (grúz)

5. Marius Fizel (szlovák)

7. Marcel Skalec (horvát)

7. Serafim Kompaniez (izraeli)

Nők

70 kg (23 induló)

1. Martina Esposito (olasz)

2. Irene Pedrotti (olasz)

3. Silja Kok (holland)

3. Eliza Wroblewska (lengyel)

5. Serafima Moscalu (román)

5. Marjam Csanturia (grúz)

7. Shaked Ahmai (izraeli)

7. Andela Violic (horvát)

Czerlau Jennifer (Miskolci VSC) helyezetlen

78 kg (10 induló)

1. Patricia Sampaio (portugál)

2. Petrunjela Pavic (horvát)

3. Lea Schmid (német)

3. Nagyezsda Tatarcsenko (orosz)

5. Luci Perez Gomez (spanyol)

5. Maria Höllwart (osztrák)

7. SÁGI NIKOLETT (KSI SE)

7. Yuli Alma Mishiner (izraeli)

+78 kg (14 induló)

1. Elisabeth Pflugbeil (német)

2. Szofio Somkisvili (grúz)

3. Kubranur Esir (török)

3. Hilal Öztürk (török)

5. Erica Simonetti (olasz)

5. Justina Kmieliauskaite (litván)

7. Laura Fuseau (francia)

A magyarok eredményei

Férfiak

81 kg. 1. forduló: Rajkai Róbert–Catalin Marian (moldovai) 0–10; Tóth Benedek erőnyerő. 2. forduló: Tóth Benedek–Dobromir Kaliszterszki (bolgár) intéssel 10–0. Negyeddöntő: Tóth Benedek–Mihajlo Szvidrak (ukrán) aranyponttal 7–0. Elődöntő: Tóth Benedek–Vlagyimir Akalkaci (grúz) aranyponttal 0–10. A 3. helyért: Tóth Benedek–Zelim Tckaev (azeri) 7–0

90 kg. 1. forduló: Gőz Roland erőnyerő. 2. forduló: Gőz Roland–Darko Brasznyovics (szerb) 0–10

100 KG. 1. forduló: Vég Zsombor erőnyerő. Negyeddöntő: Vég Zsombor–Jeven Vehera (ukrán) 10–0. Elődöntő: Vég Zsombor–Mert Sismanlar (török) 7–0. Döntő: Vég Zsombor–Ilja Szulamanidze (grúz) 0–10

+100 kg. 1. forduló: Sipőcz Richárd–Movli Borchashvili (osztrák) intéssel 10–0. Negyeddöntő: Sipőcz Richárd–Serafim Kompaniez (izraeli) 10–0. Elődöntő: Sipőcz Richárd–Marius Fizel (szlovák) 10–0. Döntő: Sipőcz Richárd–Valerij Jendovickij (orosz) aranyponttal 0–7

Nők

70 kg. 1. forduló: Czerlau Jennifer–Friederike Stolze (német) 0–7

78 kg. 1. forduló: Farkas Szilvia–Yuli Alma Mishiner (izraeli) 0–10; Sági Nikolett erőnyerő. Negyeddöntő: Sági Nikolett–Petrunjela Pavic (horvát) 0–10. A vigaszágon: Sági Nikolett–Lea Schmid (német) 0–10

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!