DVTK kosárlabda

2021.10.21. 09:30

Csarnokavató, most a bérleteseknek

Idei első hazai tétmeccsét, a nemzetközi porondon, néhány száz ember előtt játszhatja a DVTK.

Berecz Csaba

Forrás: ÉM-Archívum

Fotó: GIRGASZ PETER

Csütörtök délelőtt, 10.45-től átadják az új diósgyőri sportcsarnokot, néhány órával később ugyanitt az évad első hazai tétmérkőzését játssza a diósgyőri női kosárlabdacsapat. A piros-fehérek az Európa-kupa F csoportjának 2. fordulójában, csütörtökön 18.30-tól az orosz Nika Syktyvkar együttese ellen lépnek pályára. Várhatón szerény publikum, mindössze néhány száz néző előtt, ugyanis az új létesítmény első nyilvános sportrendezvényére csak azok léphetnek be, akik éves bérletet vásárolnak, 10 ezer forintért, és nem mellékesen védettségi igazolvánnyal rendelkeznek.

Nem is szabad

A DVTK az Európa-kupában a múlt héten szerdán idegenben győzte le a Ludovika-FCSM Csata együttesét 15 ponttal (67–52-re), ám rá három napra a bajnokságban betlizett, váratlan vereséget szenvedett (79–73) az addig még nyeretlen ELTE BEAC Újbuda vendégeként. Ez utóbbival kapcsolatban arról kérdeztük Földi Attilát, a DVTK vezetőedzőjét, hogy könnyű-e elfelejteni a szombati összecsapást.

– Ezt nem lehet elfelejteni. Talán nem is szabad. Nem úgy értve, hogy ezen kell görcsölni, hanem úgy, hogy ez örök tanulságként szolgálhat. Rossz az, amikor valaki a saját bőrén tapasztal meg kellemetlen dolgokat... – mondta Földi Attila, majd így folytatta: – A mai napig akárki, akárhogy kérdezi, hogy miért történt az, ami történt, nem tudok rá egzakt választ adni. Ugyanúgy készültünk erre a meccsre, mint a többire, azokra, amelyeket megnyertünk, illetve a hosszabbításokban veszítettünk el. Mint edzőnek vállalnom kell a felelősséget, hogy nem sikerült elhitetnem a lányokkal, hogy ez nem lesz könnyű mérkőzés. Pedig beszéltem erről sokat, többször is hangsúlyoztam, hogy milyen fontos, hogy miként szállunk bele a meccsbe, mégis az ellenfélnek ment jobban az elején. Nehéz lesz elfelejteni ezt, és egy ilyen vereségnek vannak következményei. Hogy mi, az most háttérbe helyeződött, mert a sűrű program közepette itt az újabb mérkőzés.

190 centi felettiek

A szakvezetőt megkérdeztük arról, hogy mennyi ideig tartott a fejek kiszellőztetése, és mikortól lehetett feledésbe meríteni a kínos vereséget.

– Mindenki csalódott, mindenki érzi a felelősséget, mindannyian tudjuk, hogy ezzel nagy bajt csináltunk, de azzal is tisztában vagyunk, hogy nem élhetünk örökké ennek a nyomása alatt. A vasárnap rossz volt, hétfőn visszatértünk erre a meccsre, átbeszéltük, és bár nem volt könnyű, de lapoznunk kellett – mondta Földi Attila. – Azon vagyunk, hogy az újabb ­meccs kezdésére a lehető legjobban felkészítsük a csapatot. Javítani kell a védekezésen, a mentális állapoton. Nem könnyű felállni, de érzem, hogy van erő a lányokban, hogy egyben van a csapat, és másik arcát fogja mutatni. Hogy ez egy erősebb ellenféllel szemben mire lesz jó, az más kérdés.

Arról is érdeklődtünk a DVTK női kosárlabdacsapatának szakvezetőjénél, hogy látta-e az orosz csapat múlt heti Európa-kupa-meccsét, amelyet hazai környezetben 2 ponttal (76–74-re) veszített el a török Orman Genclik ellen.

– Nemcsak azt a meccset láttam tőlük, hanem további öt bajnokit is – jelentette ki az edző. – Nagyon kellemetlen ellenfelek lesznek, rendkívül magas szerkezetű csapatuk van, hasonló együttessel a magyar mezőnyben nem nagyon lehet találkozni. Az irányítójuk mellett 4 darab 190 centi feletti játékossal tudnak felállni. Ilyen égbe nyúló falat a hárompontoson belül nehéz lesz megbontani. Gyorsan kell játszanunk, sok helyváltoztatással, hogy elérhessük a célunkat. Raisa Musina személyében klasszis orosz játékosuk van, és az amúgy erős keretükbe még megszerezték az észak-amerikai profi női liga, a WNBA egyik legtehetségesebb játékosát, a Dallasban szerepelt Tyasha Harrist. Az ő játéka, az új csapatba való beilleszkedése kérdéses, mivel még nem lépett pályára a Nika együttesében. Emiatt meglehetősen nehéz készülni rá, illetve belőlük.

Alkalmazkodni kell

Felvetettük a diósgyőri szakvezetőnek, hogy egy újabb Ek-győzelemmel nagy lépést tehetnének a csoportból való továbbjutás felé, amihez az alapot a múlt szerdai, idegenbeli győzelem adhatja.

– Sok meccs van még hátra, és egyik sem ígérkezik könnyűnek. Minden egyes győzelemmel előrébb léphetünk, de azt is megtanultuk, ha jön 1-2 jó meccs, utána is koncentráltnak kell lennünk – mondta Földi Attila.

A vezetőedzőnek felvetettük azt is, hogy elérkezett a várt nap, ami, ha nem is lesz olyan, mint remélték, hiszen az új csarnokban, az évad első hazai meccsén biztosan nem lesz telt ház, de végre nem idegenben kell pályára lépniük. Azt is szóba hoztuk, hogy a meccsre való hangolódást nem segítette, hogy az elmúlt napokban nem edzhetett az új létesítményben a csapat, mert az eredményjelzőt szerelték fel a csarnokban.

– Kétségtelen, hogy nem minden úgy van az első hazai meccs előtt, ahogy azt korábban reméltük, de ami van, ahhoz kell alkalmazkodnunk – mondta a szakvezető.


Kosárlabda: a pályán

A női kosárlabda-Európa-kupa F csoportjának 2. fordulójában szerdán megrendezték az első meccset: Orman Genclik (török) – Ludovika-FCSM Csata 70–52.

(A borítóképen: Kányási sokat tehet a piros-fehérek sikeréért)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!