kajak-kenu vb

2021.09.21. 09:30

Van még hová feljebb lépni, fejlődni

Kétszázon nyertek most vb-érmet, azonban a fő szám az ötszáz páros marad.

Koppenhága, 2021. szeptember 19. Bragato Giada (elöl) és Nagy Bianka a kajak-kenu világbajnokság kenu kettesek nõi 200 méteres versenyének döntõjében a koppenhágai Bagsvaerd-tavi versenypályán 2021. szeptember 19-én. A páros bronzérmes lett. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Vasárnap fejeződött be Koppenhágában az idei felnőtt kajak-kenu világbajnokság, amelyen a magyar küldöttség 18 dobogós helyet szerzett, hat arany-, nyolc ezüst- és négy bronzéremmel. A vb rendhagyó volt abból a szempontból is, hogy bár alig bő egy hónappal Tokió után rendezték, már párizsi „időszámítás” szerint zajlott, 2024-ben ugyanis a korábbi 12 szám helyett csak 10 szerepel majd a gyorsasági olimpiai programban. Ilyen szemüvegen keresztül nézve a magyarok egy aranyat (női K-2 500 m), négy ezüstöt (férfi K-1 1000 m, férfi C-2 500 m, női K-1 500 m és női K-4 500 m), valamint egy bronzot (férfi C-1 1000 m) gyűjtöttek a viadalon.

Nehéz körülmények

Hüttner Csaba szövetségi kapitány úgy fogalmazott, hogy ugyan maradt benne hiányérzet a vb után, de hozzátette: jobb, hogy itt szerzett több ezüstérmet a csapat, s nem a nyári, tokiói olimpián.

– Jól szerepeltünk, de hiányérzet azért van bennem. Nehéz például feldolgozni, hogy a női négyes kikapott a fehéroroszoktól, vagy hogy Aimee Fisher megverte Csipes Tamarát, de úgy gondolom, sokkal jobb, hogy az olimpián jól szerepeltünk, és itt lett több ezüstérem, és nem fordítva – fogalmazott Hüttner, aki így folytatta: – Két olimpiai bajnok és egy ezüstérmes nélkül érkeztünk a világbajnokságra, az átalakított női négyes egyszer tudott a verseny előtt együtt evezni, nagyon hideg volt, nehezek voltak a körülmények. A női négyes esetében sajnálom, hogy már az első száz méteren eldőlt a versenye, olyan lassan kezdett. Utána a második 250 méteren hiába eveztek világbajnok időt, ez már nem volt elég. Egyszerűen az olimpia után kevés idejük maradt a gyakorlásra. Csipes Tamarát egyesben pedig egy olyan új-zélandi versenyző verte meg, aki egész évben erre a világbajnokságra készült. Ha Tami is csúcsformában lett volna, ez a verseny is máshogy alakul.

Vissza a térképre

Hangsúlyozta ugyanakkor: ha valaki a verseny előtt azt mondja, hogy két olimpiai bajnokuk (Tótka Sándor és Bodonyi Dóra) nélkül az új rendszer szerinti tíz olimpiai számban hat érmet nyernek, és szereznek még két negyedik helyet, akkor aláírták volna.

– Építjük az új csapatokat, s Párizsban megpróbálunk a mostani érmekből néhányat átváltani aranyra – fogalmazott.

Előretekintve a szövetségi kapitány azt mondta, az ötkarikás kvalifikáció még képlékeny, nem lehet tudni, hogy szakáganként hány kvótát szerezhet majd egy-egy ország, ha ez kiderül, akkor lehet majd tervet készíteni.

A koppenhágai teljesítménnyel kapcsolatban kiemelte a férfi kenu szakág és a fiatalok szereplését.

– Férfi kenuban újra visszakerültünk a térképre. Mindkét olimpiai számban sikerült érmet szereznünk, ezer egyesben Adolf Balázs harmadik lett, ötszáz párosban pedig a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kettős szerzett egy ezüstérmet. Tovább kell menni ezen az úton, a meglévő versenyzőkhöz fel kell zárkóztatni a fiatalokat. Az ötezer méteren még egy aranyat is begyűjtő Adolf Balázs szerintem mindenki számára példa lehet. – jelentette ki. – A fiatal versenyzők számára szerintem hatalmas élmény volt felnőtt-világbajnokságon szerepelni. Mindegy, hogy olimpiai vagy nem olimpiai számban, ez mindenképpen lendületet ad majd a pályafutásuknak. Nagyon örülök, hogy megmutatták, mire képesek – nyilatkozott Hüttner Csaba.

Fergeteges százötven

Női kenuban, kétszáz párosban egy megyei érem is született a Tiszaújvárosi KKSE sportolója, Bragato Giada révén, aki Nagy Biankával (MVM Szegedi VSE) állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

– Az előfutam pontosan úgy volt jó, ahogyan történt, ahonnan Giadáék a második hellyel egyenes ágon kvalifikálták magukat a döntőbe – közölte lapunkkal Krucsai József, Bragato Giada edzője: – Az időjárás nem volt éppen a legideálisabb, mert hideg volt, és a szél is fújt. A fináléban nem sikerült a rajt, sokáig váratták őket a startjellel, emiatt kicsit kizökkentek a koncentrációból, viszont utána mentek egy fergeteges 150 métert. A lányok nagyon keveset tudtak készülni erre a sprintszámra, a korosztályos világbajnokságon is az ötszáz páros volt a fő számuk, a szövetségi kapitány döntése volt az, hogy a kétszázat ők vigyék. Ebben a szezonban – az Eb-t is idevéve – négy aranyérmet és egy bronzot szerzett Giada, amit természetesen aláírtunk volna az évad indulásakor. Az egységük Biankával gyakorlatilag az esztendő elején még nem is létezett, május végén állt össze, s ugyan igaz, hogy évekkel ezelőtt ifiként már ültek egy hajóban, az egy más tudásszint volt, és más tempó. Viszont már az első közös pálya után kiderült, hogy ez így, együtt jó. Annyi történt a korábbiakhoz képest, hogy míg akkor Giada kormányzott és Bianka volt elöl, most fordítottak a pozíciók, de úgy tűnik, működik. Mától nagyjából egy hónap pihenő következik számára, nagy szüksége van rá, mind fizikálisan, mind pszichésen megvisel bárkit, aki ilyen szintű versenyeken vesz részt. Úgy látjuk, van még bőven hová lépni fölfelé, van benne tartalék, jövőre remélhetőleg még erősebbek, még ügyesebbek leszünk. Bízunk abban, hogy még tudnak tovább gyorsulni, és biztos az, hogy a fő szám az ötszáz páros marad.


Felnőtt-vb, Koppenhága, nők, C-2 200 méter:

1. Patricia Coco, Maria Corbera (Spanyolország) 43,88 mp.

2. Yarisleidis Duboys, Katherin Segura (Kuba) 43,89 mp.

3. Bragato Giada, Nagy Bianka (Magyarország) 44,37 mp.

(A borítóképen: Nagy hajrát vágott ki a Bragato-Nagy duó)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!