Vértes Rally

2021.08.30. 10:15

Nagy lépést tettek a cél felé

Norvég siker a Vértes Rallyn, a bajnoki cím szempontjából Hadikék előnyben Csomósékkal szemben.

Marosréti Ervin

Fotó: Dudas Endre - DuEn

Norvég győzelemmel zárul az aszfaltos pályákon megrendezett Vértes Rally, hiszen Mads Ostberg sikerét hozta a kétnapos verseny. A világbajnok kettős mögött a magyar bajnokságban címvédő Hadik András, Kertész Krisztián egység zárt, a DVTK ralisait pedig Velenczei Ádám és Bacigál Igor követte a dobogó harmadik fokán. A bajnoki címért ugyancsak harcban lévő Csomós Miklós, Nagy Attila duó ezen a futamon ötödik lett.

Defekt a pályán

A magyar bajnokság hatodik futamán egyszerűnek tűnt az első napi program. A Vértes Rallyn ugyanis az oroszlányi szakaszt egymás után háromszor teljesítették a párosok. A helyzetet azonban nehezítette, hogy a közel tizennyolc kilométeres szakasz jelentősen befolyásolhatta a folytatást, hiszen ezen a hosszú pályán akár nagy különbségek is kialakulhattak volna. A bajnoki cím szempontjából leginkább érdekes párharcban Csomós Miklós és Nagy Attila került hátrányba, miután a második gyorsaságin defektet kaptak, amit kénytelenek voltak a pályán kicserélni. A bent hagyott értékes másodpercek egészen a tizedik helyig vetették vissza őket, a folytatásban azért küzdöttek, hogy néhány pozíciót előrelépjenek.

– Nem tehettünk mást, igyekeztünk a folytatásban a lehető legjobban felzárkózni – utalt vissza a szerencsétlen eseményre a móri célban Csomós Miklós. – Az első nap után nehéz volt motivációt találni, hiszen azért jöttünk a Vértesbe, hogy a bajnoki címért csatázzunk. Természetesen ezután is mindent elkövettünk azért, hogy a szezonzárón még legyen esélyünk az álmunk megvalósítására. Örülök, hogy néhány pozíciót sikerült feljebb zárkózni.

Magabiztos Ostberg

A hétvége szinte valamenynyi gyorsaságiját a norvég világbajnok uralta a Vértes Rallyn. Mads Ostberg és Torstein Eriksen az első szakaszt leszámítva meggyőző fölénnyel autózott, magabiztos teljesítménnyel nyerte meg a versenyt. A Mecsek Rally után idén a második magyar viadalon zártak az élen. Mögöttük azonban stabilan ott volt Hadik András és Kertész Krisztián, akiknek arra kellett figyelniük, hogy a dobogó második fokára behozzák a veszprémi bukás után újjáépített R5-ös, MK II-es Ford Fiestát.

– Természetesen nem akartunk az előző futamhoz hasonló hibát elkövetni. Gyorsan felmértük a helyzetünket, azt hamar láttuk, hogy ezen a hétvégén Ostbergékkel nem tudjuk felvenni a tempót – fogalmazott a verseny végén a bajnoki címvédő, Hadik András. – Ezután vigyáztunk a második helyezésre, ami nagyon fontos volt a bajnoki cím megvédése szempontjából. Alapvetően minden rendben volt, az autónk tökéletesen működött, mi pedig stabil teljesítményt hoztunk. A szezonzáró előtt van némi előnyünk, de még semmi nem dőlt el, örülök, hogy jó pozícióból várhatjuk a Rally Hungaryt.

Búcsúztak Turánék

Az élversenyzők közül nem tudott célba érni a Vértes Rallyn Turán Frigyes és Bagaméri László, mert az első szakasz megnyerése után az R5-ös Volkswagen Polónak eltörött a féltengelye, így a páros kénytelen volt feladni a száguldást. Egy sikertelen időszak után Velenczei Ádám ismét a dobogóra állhatott fel, a fiatal Klausz Kristóf pedig a tőle megszokott módon ismét kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, a hajrában még szakaszt is nyert.

A Mercarius Rally1 Bajnokság idei utolsó versenyét nyíregyházi központtal, de zempléni utakon rendezik meg. Október 22–24-e között ugyanis az Európa-bajnoki futamnak számító Rally Hungary egyszersmind a hazai sorozat zárása is lesz.


A Vértes Rally végeredménye:

1. Mads Ostberg, Torstein Eriksen (Citroën C3 Rally2) 1:01:38,8

2. Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5 MK2) +48,5

3. Velenczei Ádám, Bacigál Igor (Škoda Fabia R5 EVO) +1:07,6

4. Klausz Kristóf, Csányi Botond (Škoda Fabia Rally2 EVO) +1:09,8

5. Csomós Miklós, Nagy Attila (Škoda Fabia R5) +1:47,4

6. Osváth Péter, Papp Tamás (Škoda Fabia R5) +2:18,9

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!