X. Nomád Baradla ­Underground Trail

2021.08.19. 08:30

Átfutnak a barlangon a terepfutásra nevezők

Tizedszer következik a Nomád Baradla ­Underground Trail.

Szűcs István

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A X. Nomád Baradla Underground Trail elnevezésű aggteleki terepfutó versenyt szeptember 4-én, szombaton rendezik. A szervezők három – barlangi szakaszt is magában foglaló – hosszabb és egy gyermekpályát kínálnak a sportág kedvelői számára, akik számára augusztus 15-ig élt az előnevezés lehetősége. A rendező Nomád Sport Alapítvány aktivistáinak és segítőknek köszönhetően a legfelkészültebbek 9 órától a Mizuno Baradla ­Undergound Trail 34 km-es, 1200 méteres szint­emelkedéssel és 10 órától a Mizuno Baradla ­Undergound Trail 16 km-es, csak 500 méteres szinttel nehezített pályáin mérethetik meg magukat. A gyermekekre egy 2 km-es futam vár, az ő rajtjuk 10.15-kor lesz. Ennek a három számnak a rajtja és célja az aggteleki kemping hátsó bejáratánál lesz. Délután 5 órakor a Baradla barlang vörös-tói kijáratától 100 méterre jelölik ki a Petzl Baradla Underground Trail 7 km-es, 200 méter szinttel kísért távjának versenyközpontját.

Ajánlott a fejlámpa

A három hosszabb pálya egyaránt érinti a vörös-tói középtúrát, ami a Baradla barlang leghosszabb, 2300 méteres, villanyvilágítással ellátott, a világörökség részét képező szakasza. Színpompás cseppkőoszlopok, zászló-, függő- illetve állócseppkövek között vezet az út, elhaladva Magyarország legmagasabb állócseppköve, a 19 méter magas Csillagvizsgáló mellett. A Sárkányfejet, valamint a barlang legnagyobb termét, a különleges akusztikájú Óriások termét is meg lehet csodálni futás közben. Ez azt is jelenti, hogy a világ egyik legkülönlegesebb futóversenyén az aszfalthoz szokott, a tereppel csak ismerkedő futók is gond nélkül teljesíthetik a távokat. A járatok jobb beláthatósága érdekében, ajánlott minden versenyzőnek fejlámpát használnia a verseny ezen szakaszán.

Nevezni a 16 és 34 km-es távra 16 éves életkortól lehetséges. A 7 km-es távon a 10 éves kor alatti versenyző csak szülői engedéllyel indulhat. A rajtszámok átvételére, a helyszíni nevezésre szeptember 3-án, pénteken 16–19 óra, illetve szeptember 4-én, szombaton 7.15–9.30 között az aggteleki kemping hátsó bejáratánál kialakított versenyközpontban, illetve 15.30–16.30 között a vörös-tói kijáratánál kijelölt rajt-cél területen lesz lehetőség. Az előnevezettek a rajtcsomagot kizárólag csak a helyszínen, személyesen vehetik át.


Az időrend

9.00: a 34 km rajtja (Aggteleken, a kemping hátsó bejáratánál)

10.00: a 16 km rajtja (Aggteleken, a kemping hátsó bejáratánál)

10.15: a gyermekfutam rajtja (Aggteleken, a kemping hátsó bejáratánál)

14.00: ezen három futam eredményhirdetése (a Baradla étterem terasza mellett)

17.00: a 7 km rajtja (a vörös-tavi barlang bejáratánál, Aggtelek és Jósvafő között)

18.00: a 7 km eredményhirdetése (a vörös-tavi barlang bejáratánál)

Információ: Szűcs Máté versenyigazgató (30/627-6898), [email protected]. Részletek a weboldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!