Labdarúgó EB

2021.07.03. 09:45

Büntetők döntöttek a továbbjutásról

Pénteken az első negyeddöntős párharcból a spanyolok léptek tovább a négybe.

Molnár István

Switzerland's midfielder Denis Zakaria (L) reacts as his team concedes a goal to Spain during the UEFA EURO 2020 quarter-final football match between Switzerland and Spain at the Saint Petersburg Stadium in Saint Petersburg on July 2, 2021. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / POOL / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Az idei kontinensviadal első negyeddöntős csatájában a svájci és a spanyol alakulat küzdött meg, amelyben kimondva-kimondatlanul Moratáék voltak az esélyesebbek, akiknél Segio Busquets 125. alkalommal szerepelt a válogatottban. Persze, ahogy a korábbi meccsekhez, úgy ehhez sem úgy álltak Seferovicék, hogy majd asszisztálnak mindehhez, igyekeztek bátran futballozni Szentpéterváron.

A 8. percben aztán egy megpattanó lövéssel vezetést szereztek a spanyolok: a szögletet még kifejelték a svájci védők, a tizenhatosnál álldogáló Jordi Alba kapásból tüzelt, a labda Zakarián irányt változtatva vágódott a kapu jobb oldalába (0–1). A 20. percben Embolo szerzett labdát az alapvonalnál, erőszakossága végül szögletet ért, de ápolni kellett. Aztán kiderült, hogy nem is tudja folytatni a játékot, így kevéssel később kényszerű cserében Vargas váltotta. Bár akadtak „lehetőségecskék” ebben a játékrészben, több találat nem esett, így a helvétek – akik az első alkalommal kerültek be a legjobb 8 közé kontinensviadalon – még reménykedhettek.

A folytatásról

A szünetben kissé fel kellett pezsdítenie csapatát mindkét szakvezetőnek, ami nem igazán látszódott, mert bő egy óra után még mindig csak összesen egy olyan lövés volt, amely kaput is talált. Nyilván a svájciak voltak lépéskényszerben, és a 64. percben Unai Simónnak kellett nagyot védenie, amikor is Zuber pöckölte a labdát a spanyol kapu felé. Az ibériaiak nagyon megbecsülték a labdát, ahhoz is értenek, ha arról van szó. A nagyon harcos svájciak azonban a 68. percben egyenlítettek: 9 méterről Shaqiri a jobb alsó sarokba gurított (1–1). Luis Enrique gárdája érezte, sokkal több kell a továbbjutáshoz, majd a svájciak tíz emberre fogyatkoztak Freuler piros lapja miatt. Az előnyt azonban a rendes játékidőben nem tudták kihasználni a spanyolok, így hosszabbítás következett, aztán pedig a büntetők. Ebben a svájciak hibáztak többet, Spanyolország így elődöntős lett.


Eb: negyeddöntő

Svájc – Spanyolország 1–1 (1–1, 1–1, 0–1) – büntetőkkel: 1–3

Szentpétervár, 12 426 néző. V.: M. Oliver (angol).

Svájc: Sommer – Elvedi, Akanji, R. Rodríguez – Widmer (Mbabu, 101.), Freuler, Zakaria (Schär, 101.), Zuber (Fassnacht, 92.) – Shaqiri (Sow, 81.), Seferovic (Gavranovic, 82.), Embolo (Vargas, 23.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic.

Spanyolország: Unai Simón – Azpilicueta, Laporte, Pau Torres (Alcantara, 113.), Jordi Alba – Koke (Llorente, 91.), Busquets, Pedri (Rodri, 119.) – Ferran Torres (Oyarzabal, 91.), Morata (Moreno, 54.), Sarabia (Olmo, 46.). Szövetségi kapitány: Luis Enrique.

Gólszerző: Shaqiri (68.), ill. Zakaria – öngól (8.).

Kiállítva: Freuler (77.).

(A borítóképen: Labda a hálóban, ez a momentum jelentette a spanyol vezetést)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!