cselgáncs

2021.06.11. 09:15

Sáfrány el van keseredve és Gercsáknál is eltörött a mécses

A miskolciak szempontjából sikertelen volt a budapesti cselgáncs-világbajnokság ötödik napja.

Kolodzey Tamás

Budapest, 2021. június 10. Sáfrány Péter (fehérben) és a kazah Jerszultan Muzapparov küzdelme a férfiak 90 kg-os súlycsoportjában az olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2021. június 10-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A budapesti Papp László Arénában a magyar színek képviseletében Sáfrány Péter és Gercsák Szabina is tatamira lépett csütörtökön. Előbbi tizenkilenc évesen élete első felnőtt vb-jén szerepelt, és sorsolásának ismeretében sokan féltették, mondván: számára nehéz dió lesz a kazah Jerszultan Muzapparov.

Három másodperc…

A Miskolci VSC tehetséges fiatalja azonban rácáfolt a várakozásokra, ugyanis kemény meccset vívott az ázsiaival, aki horogdobására vazaarit kapott, a „vasutas” judoka azonban lábsöpréssel egyenlített. Az aranypontig tartó hosszabbításban már két fáradt harcos küzdött, majd bő egy perc után a bíró harmadszor is megintette Sáfrányt – ez pedig leléptetést jelentett.

– Megverhettem volna ezt a srácot – kesergett a 90 kilóban szerepelt Sáfrány Péter. – Ippont is dobtam is rajta, csak közbeszóltak. Később leszorítottam, hét másodpercig tartottam, és mindössze háromra voltam a győzelemtől. Közel álltam a sikerhez, ám végül elfogytam. El vagyok keseredve, hogy így történt, bár még fiatal vagyok. Úgy látom, hogy a felnőttek között rutinra van szükségem és erősödnöm is kell.

Dijke megállította

A nők 70 kilogrammos súlycsoportjának első fordulójában Anka Pogacnik várt Gercsák Szabinára. A diósgyőriek volt ifjúsági olimpiai bajnoka másfél perc elteltével hátrányba került, a szlovén ugyanis csípődobására vazaarit kapott, aztán egy ideig állta ellenfele rohamait. Meccsük vége előtt fél perccel a hamarosan huszonöt esztendős miskolci lány egyenlített, noha a bíró csak húsz másodperccel később jelezte a vazaariját. Jött a hosszabbítás, ebből bő egy perc pergett le, amikor Gercsák belső horogdobására ippont kapott, és nyert.

A második fordulót hamar lerendezte Flórusz János tanítványa, aki mindössze tíz másodpercet adott a kameruni Ayuk Otay Arrey Sophinának. Miután összekapaszkodott vele, remek csípődobást mutatott be a meglepett afrikain, így a legjobb tizenhat közé jutott és a kétszeres Európa-bajnok holland Sanne van Dijke várt rá. Csatájuk negyvennégy másodpercig tartott: ekkor a Dijke külső horogdobással véget vetett a párharcnak. Mivel visszamérkőzés a vb kiírása szerint csak a legjobb nyolc után van, Gercsák kiesett.

– Budapesten valahogy nem megy nekem ellene, talán feldobja őt az itteni közönség… – mondta Gercsák Szabina, akinél végül eltörött a mécses. – Sok volt a hátráltató tényező, a temérdek apró sérülés, a rengeteg utazás, ezekben kicsit elfáradtam. Viszont ma úgy éreztem, hogy meg tudom csinálni, és ezt elhittem. Lehet, hogy az előttünk sokáig tartó mérkőzés miatt kicsit elaludtam, nehéz volt kitalálni, mikor következünk mi. Mindenki tudja, hogy a súlyommal is vannak gondok, aztán még fizikailag is erősödnöm kell a mezőnyhöz. Ez a koronavírus miatt is van, hiszen amikor 2019-ben elkezdődött a kvalifikáció, megműtötték a hátam, majd féléves rehabilitáción vettem részt, csak utána tértem vissza. Ez nehezen ment, ráadásul mire sikerült, jött a járvány. Hónapokig nem volt verseny, Budapesten tartották az elsőt, amin comb­izomszakadással indultam. Utána már folyamatosan jöttek a táborok és a versenyek, talán ez volt a hiba, hogy mindenhol elindultam, ha nem ezt teszem, akkor meg azt éreztem volna, hogy nem tettem meg mindent az olimpiáért. Minden sportoló álma a kijutás: Rióról talán egy hellyel maradtam le, most talán érettebben dolgozom fel, hogy lemaradok Tokióról. Tudom, min kell javítanom és hogyan: az elmúlt egy év megmutatta, mi kell ahhoz, hogy sikeres legyek. Mennem kell tovább az úton.

Harmincadik körül

– Szabina az első két meccsén jól dolgozott, közben megmaradt az állóképessége, így bíztunk a jó folytatásban – vette át a szót Gercsák mestere, Flórusz János. – Aztán jött a holland, aki a világranglista elején áll. Dijke sokkal erősebb a tanítványomtól, ráadásul már a felkészülési fázisban van, túl a második alapozásán. Most az út végére értünk, és ugyan bármikor bármi történhet, de ennek az esélye most minimális. Ugyan 320 pontot kap, ezzel három-négy helyet előre lép, de így is csak a harmincadik körül lesz a világranglistán, ez pedig kevés. Hiányzik az az egy év, amely a gerincműtétje miatt kiesett, és a vébé előtti kislábujj-törése is visszahúzta. A súlycsoport mezőnyét három héten belül megállapítják, és nagyon úgy néz ki, hogy rajta már csak a zöld kártya segíthet.

(Sáfrány Péter – fehérben – egy vereséggel zárta a vb-t)

Cselgáncs: a tények

Nők, 70 kg (38 induló): 1. Barbara Matic (horvát), 2. Ono Joko (japán), 3. Michaela Polleres (osztrák) és Sanne van Dijke (holland), 5. Miriam Butkereit (német) és Megan Fletcher (ír), 7. Aoife Coughlan (ausztrál) és Maria Portela (brazil). Gercsák Szabina (magyar – DVTK) helyezetlen.

A diósgyőri lány útja

1. forduló: Gercsák Szabina – Anka Pogacnik (szlovén) aranyponttal 10–0

2. forduló: Gercsák Szabina – Ayuk Otay Arrey Sophina (kameruni) 10–0

3. forduló: Gercsák Szabina – Sanne van Dijke (holland) 0–10


Férfiak, 90 kg (58 induló): 1. Nikoloz Sherazadishvili (spanyol), 2. Davlat Bobonov (üzbég), 3. Tóth Krisztián (magyar – MTK Budapest) és Marcus Nyman (svéd), 5. Nagaszava Kenta (japán) és Altanbagana Gantulga (mongol), 7. Remi Feuillet (mauritiusi) és Iszlam Bozbajev (kazah). Sáfrány Péter (magyar – Miskolci VSC) helyezetlen.

A magyarok útja

1. forduló: Sáfrány Péter – Jerszultan Muzapparov (kazah) aranyponttal, intéssel 0–10, Tóth Krisztián erőnyerő

2. forduló: Tóth Krisztián – Erlan Serov (kirgiz) 10–0

3. forduló: Tóth Krisztián – Han Dzsu Jop (dél-koreai) aranyponttal 7–0

Negyeddöntő: Tóth Krisztián – Marcus Nyman (svéd) aranyponttal 7–0

Elődöntő: Tóth Krisztián – Davlat Bobonov (üzbég) 0–7

A 3. helyért: Tóth Krisztián – Altangabana Gantulga (mongol) aranyponttal, intéssel 10–0

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!