Kosárlabda

2021.05.31. 09:15

Hosszabbításban véreztek el, de még él a remény

A magyar női 3x3 kosárlabda válogatottat a franciák állították meg az olimpiai kvalifikáción.

Berecz Csaba

Forrás: Fiba

A magyar női 3x3 kosárlabda válogatott a négy győzelme után elszenvedett vereségével a negyeddöntőben búcsúzott a Grazban megrendezett olimpiai kvalifikációs tornától.

Nemzeti együttesünk a csoportselejtezők során csütörtökön Fehéroroszországot 21–11-re, pénteken Hollandiát 17–13-ra, szombaton kora este az addig szintén veretlen Észtországot 21–10-re győzte le, majd nem sokkal később, a 20 csapatos mezőny utolsó csoportmeccsén Srí Lanka ellen 22–9-re diadalmaskodott. Ez utóbbi a harmadik olyan meccse volt a magyar válogatottnak, amikor nem kellett végig játszania a teljes mérkőzést, mert hamarabb elérték a 21 pontot, mintsem letelt volna a 10 perces játékidő. Ezzel a C jelű kvintett első helyén végzett magyar csapat, és az A csoportban az Egyesült Államok mögött a 2. helyen zárt, Franciaország ellen játszott vasárnap kora délután.

A ráadásban

A nagy izgalmakat hozó öszszecsapás elején a gallok 3 pontos fórja (2–5) után fordított a magyar csapat (7–5), aztán ismét a kék mezesek jutottak tisztes előnyhöz (9– 14). Ezt követően két távoli dobással felzárkózott válogatottunk, majd a 9. perc elején kiegyenlített (15–15).

A végjátékban folytatódott a nagy csata, pontgyűjtésben a magyar Goree és a francia Tuoré között, és a rendes játékidő végén 16–16 állt az eredményjelzőn. Következett a hosszabbítás, amely Touré góljára még válaszolt Goree, ám a folytatásban előbbi játékos egy büntetőből megszerezte a győzelmet (18–17).

A 20 csapatos női mezőnyben végül az elődöntőkben a Japánt 15–14-re legyőző Franciaország és a Spanyolországot 21–13-ra felülmúló Egyesült Államok mellett a harmadik kvótát az elődöntő két vesztese közül Japán szerezte meg, miután a rendes játékidőben 18–18-ra végzett Spanyolország ellen, az ezt követő hosszabbításban pedig ők gyűjtötték össze a győzelemhez szükséges további két pontot (20–18).


Az utolsó hely

A tokiói olimpián bemutatkozó sportágként lesz jelen a 3x3-as kosárlabda, a férfi- mellett a női mezőny is nyolc csapatból áll majd. Ebből hét hely már elkelt, a hölgyeknél a szakág világranglistáján 2019. november 1-jén az első négy helyen álló csapat, Oroszország, Kína, Mongólia és Románia mellett a mostani, grazi torna első három helyezettje (Egyesült Államok, Franciaország, Japán) készülhet a „tokiói twist”-re. Az utolsó tokiói repülőjegyet 3x3 kosárlabdában, a június első hét végéjén, Debrecenben lehet megszerezni. Az ottani női mezőny a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség honlapja szerint, a rendező Magyarország mellett a mostani, ausztriai tornán mind a négy meccsét egyaránt elveszítő Irán és Tajvan mellett az 1 győzelemmel és 3 vereséggel zárt Olaszország, valamint a mienk csoportellenfele, a pénteken legyőzött Hollandia (akik két győzelemmel és két vereséggel zártak), és egy másik jó ismerős, a szintén a csoportmeccsek során két vállra fektetett Észtország (akik szintén két győzelemmel és két vereséggel zártak) lesz. Utóbbi annak köszönhetően lett beugró, hogy a japánok tegnap este kijutottak, mert ha a szigetországiaknak ez nem sikerült volna, akkor ők jöttek volna Debrecenbe.

(A borítóképen: A diósgyőri Medgyessy Dóra (jobbról))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!