kajak-kenu

2021.05.21. 08:30

Futamgyőzelemmel a döntőben Bodonyi András

A diósgyőri kenus pénteken ismét megpróbálhatja megszerezni az olimpiai kvótát C-1 1000 méteren.

Berecz Csaba

Szeged 20210505 Kajak kenu 2021 Pótkvalifikációs válogatóverseny Fotó Tumbász Hédi Nemzeti Sport Bodonyi András

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Tumbász Hédi

Az utolsó olimpiai kvalifikációs kajak-kenu verseny kezdődött meg csütörtökön az oroszországi Barnaul városában, ahol egyetlen magyar küzd az ötkarikás indulás jog megszerzéséért, a Diósgyőri VTK kenusa, Bodonyi András.

Még egy hely

Magyarország kajakban már az összes elérhető kvótát megszerezte, így hat női és hat férfi versenyzővel képviselteti magát Tokióban. Kenuban egy nemzet mindkét nemnél maximum három-három sportolót küldhet Japánba, persze csak olyanokat, akik a válogató versenyeken erre jogot szereztek. Hazánk női kenuban már elérte ezt a számot, a férfiaknál pedig C-2 1000 méteren Adolf Balázs és Fejes Dániel szerzett olimpiai kvótát a múlt heti, szegedi európai kvalifikációs versenyen, így férfi kenuban még egy üres helye van Magyarországnak.

Ezt próbálja megszerezni Bodonyi András, aki a múlt heti európai kvalifikációs versenyen, a szegedi Ma­ty-éren az 5. helyen végzett, és mivel akkor, és onnan is csak a győztes jutott kvótához, a mostani az utolsó lehetősége az ötkarikás indulási jog megszerzésére.

A vízen

A Diósgyőri VTK sportolója csütörtökön az előfutamban kezdett. Összesen 22 ország sportolója küzdött a három előfutamban, és mindhárom mezőnyből a győztesek juthattak közvetlenül a mai fináléba. Bodonyi András az első előfutamban indult, és egy versenyzőt kellett megelőznie ahhoz, hogy minimum elődöntős legyen. Ez viszonylag könnyen teljesíthető volt, ugyanis a mozambiki Joaquim Lobo már féltávnál is több hajóhosszal a mezőny mögött lapátolt, így a futamidőnek nem volt túl nagy jelentősége. A nyolcfős mezőnyben az olasz Carlo Tacchini végzett az élen, 4:09.207 perces idővel, a szélső pályán haladó Bodonyi András pedig a 3. helyen ért célba a mexikói Rigoberto Camilo (ideje: 4:12.040) mögött, 4:21.956-tal. A második előfutamból a litván Vadim Korobov 4:00.195-tel, a harmadikból a moldáv Serghei Tarnovschi 4:03.460-nal lapátolta be magát első helyezettként, közvetlenül a pénteki döntőbe.

A két középdöntőben 9-9 sportoló folytatta tovább a küzdelmeket, mindkét mezőnyből az első három hely ért döntőt. Bodonyi András az első futamban versenyzett, középen, a 6-os pályán, és bár féltávnál még az csak 5-6. helyen lapátolt, de jó hajrájával megnyerte az elődöntőt, 3:57.395-ös idővel, és a fináléba került, a mögötte a 2. helyen zárt, kolumbiai Sergio David Diaztal, és 3. helyen zárt orosz Ilia Shtokalovval. Bodonyi ezzel a nap legjobb eredményét produkálta, mert a másik elődöntőt megnyerő iráni Mohammad Nabi Rezaei 3:59.610-del ért célba, aki mögött a kanadai Craig Spence és a spanyol David Barreiro, valamint a lett Roberts Lagzdins húzott be még a fináléba – utóbbi kettő azonos idővel, holtversenyben lett 3. –, így 10 kenus szerepel a döntőben.

Szélső pályás terv

– Miután Barnaulban megismerkedtünk a pályával, valamint a csütörtöki szél-előrejelzéseket is átnéztük, arra jutottunk, hogy a szélső pályára kellene játszani – mondta Bodonyi András. – Az előfutamban a terv az volt, hogy csak abban az esetben húzzak bele a végén, ha van lehetőség arra, hogy egyből a döntőbe kerüljek, mert jobbnak tűnik menni még egy futamot. Úgyhogy az előfutam részemről visszafogottabb volt. A középfutamban 500 méterig mentem a magam tempóját, utána úgy éreztem, hogy én vagyok az, aki diktálok. Megcsináltam a szokásos indításokat, és 750 méternél sok erőt éreztem magamban, ezért úgy gondoltam, hogy tudok azzal játszani, hogy nagyjából hanyadikként szeretnék döntőbe jutni. Annyi volt a baj, hogy kockázatosnak tűnt a 3. helyet megcélozni, ami a döntőben szélső pályát ért volna, mert a fináléba jutásért nagy harc dúlt, úgyhogy inkább belehúztam, és elsőként érkeztem a célba. És, hogy milyen volt a kölcsönhajó? Az előfutamban nem volt az igazi, nem nagyon éreztem rá a futására, de a középfutamban sokkal jobban megvolt az összhang, ezért is jó, hogy kétszer szálltam vízre. A döntőről annyit, hogy elsősorban az olasz Tacchini és a moldáv Tarnovschi az, akivel tartanom kell a lépést a hajráig.

A C-1 1000 méter mezőnye az utolsó olimpiai kvótáért

1 Ilia Shtokalov (orosz)

2 Craig Spence (kanadai)

3 Bodonyi András (magyar)

4 Vadim Korobov (litván)

5 Carlo Tacchini (olasz)

6 Serghei Tarnovschi (moldáv)

7 Mohammad Nabi Rezaei (iráni)

8 Sergio David Diaz (kolumbiai)

9 Roberts Lagzdins (lett)

10 David Barreeiro (spanyol)

(A borítóképen: Pénteken eldől, hogy Bodonyi András ott lesz-e az olimpián)

https://boon.hu/sport/helyi-sport/bodonyi-andras-most-sziberiaban-versenyez-az-olimpiaert-5464804/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!