kajak-kenu

2021.05.12. 08:30

A C-1 1000-es kvótáért küzd Bodonyi András

Diósgyőri kenus száll vízre Szegeden, a tokiói olimpiai indulási jog megszerzéséért.

Berecz Csaba

Szeged 20210505 Kajak kenu 2021 Pótkvalifikációs válogatóverseny Fotó Tumbász Hédi Nemzeti Sport Bodonyi András

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Tumbász Hédi

A Diósgyőri VTK kenusa, Bodonyi András szerda délelőtt Szegeden, a Maty-éren száll hajóba, hogy kenu egyes 1000 méteren megpróbáljon olimpiai kvótát szerezni Magyarországnak. A miskolci sportolónak azok után van erre lehetősége, hogy a múlt héten, az ugyanitt megrendezett hazai olimpiai kvalifikációs versenyt megnyerte, 4:25,275 perces időeredménnyel.

Az olimpiai kvótáért mindössze négy magyar egység hat versenyzője küzd szerdán és remélhetőleg csütörtökön is a döntőkben, ugyanis Magyarország kajak-kenu sportolói a maximálisan megszerezhető 18-ból 14 kvótával már rendelkeznek.

A már kvótások

A 2019-ben Szegeden megrendezett olimpiai kvalifikációs világbajnokságon összesen hat hajóban jutottak indulási joghoz a piros-fehér-zöld színek képviselői. Női kajakban betelt a magyar létszám, hiszen itt országonként maximum hat fő lehet jelen Tokióban, és ezt a K-1 200 m, a K-1 500 m és a K-4 500 m számokban elért eredményekkel elérték a mieink (ezeken kívül még egy női verseny szerepel a tokiói kajakos programban, a K-2 500 m). Maradva még a nőknél: a 2019-es vb-n, a két kenus számból az egyikben szintén sikerült magyar sportolóknak indulási jogot szerezniük, C-2 500 méteren, míg C-1 200 méteren a múlt hónapban jutott indulási joghoz hazánk, azok után, hogy a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség döntésre értelmében úgynevezett visszaosztott kvótát kapott Magyarország ebben a számban. Mindez azt jelenti, hogy a női kajak mellett az ezúttal debütáló női kenu szakágban is a maximális számú magyar versenyző képviselheti majd az országot a japán fővárosban. A férfiaknál jelenleg 5 biztos magyar induló van Tokióban, mind kajakban, a K-1 1000 méteres, és a K-4 500 méteres számokban.

Négy egység

A fentiek miatt a mostani olimpiai kvalifikációs versenyben csak négy magyar férfi egység vesz részt. K-1 200 méteren Csizmadia Kolos, K-2 1000 méteren a Béke Kornél, Varga Ádám duó, C-2 1000 méteren az Adolf Balázs, Fejes Dániel páros, C-1 1000 méteren pedig Bodonyi András.

A kajak-kenu válogatott szövetségi kapitányának, Hüttner Csabának a hétfői nyilatkozata szerint kvótaszerzésre reális esélye Adolf Balázsnak és Fejes Dánielnek van C2-ben, valamint Csizmadia Kolosnak, a kajak egyes sprintszámban.

Ahhoz, hogy a diósgyőri Bodonyi András olimpiai kvótát szerezzen, nagyot kellene javulnia a múlt heti időeredményeihez képest, mert a válogatón mind az előfutamban, mind a döntőben 4:20 perc feletti teljesítményre volt képes, igaz, szeles időjárás közepette. A kvótát még nem szerzett európai elit legjobbjai a 2019-es világbajnokságon 4 percen belüli eredményeket produkáltak, de mindegyikük esetében kérdéses, hogy a több mint egyéves, versenyek nélküli időszak után milyen erőben térnek vissza, és a viszonylag korai megméretésre miként sikerül a formaidőzítésük. C-1 1000 méteren a nevezett 16 versenyző számára két előfutamot rendeznek a mai napon, és ennek során Bodonyi legnagyobb ellenfelei a döntőbe jutásért, az ukrán Pavlo Altukhov, az olasz Carlo Tacchini lesznek, míg a másik selejtezőben a fehérorosz Maksim Piatrou, az orosz Ilia Shtokalov és a négyéves eltiltása után van visszatérő, moldáv színekben versenyző Serghei Tarnovschi számít favoritnak. Várhatóan a felsoroltak közül kerül ki az, aki megszerzi a szám 12 fős olimpiai mezőnyének a 11. helyét.

A helyek

Ugyanis a C-1 1000 méteres számban összesen 12 versenyző vehet részt a tokiói ötkarikás játékokon. Eddig kilenc ország sportolói szereztek erre kvótát, a tavalyi világbajnokság első öt helyezettje (Brazília, Lengyelország, Franciaország, Németország, Csehország), a kontinentális olimpiai kvótaszerző versenyek legjobbjai (amerikai: Kuba, afrikai: Tunézia, óceániai: Szamoa, ázsiai: Kína), továbbá a rendező ország jogán Japán is indíthat sportolót. Ez egyben azt is jelenti, hogy ebben a mezőnyben még két hely kiadó, amelyek közül az egyik a mostani európai kvalifikációs verseny kel el. Az utolsó tokiói indulási jog egy világkupaversenyen talál majd gazdára, egy olyan nyitott viadalon, amelyen a világ összes olyan országa indíthat kenust, akinek még nincs kvótája a férfi kenu egyes 1000 méteres számban. Ez utóbbi megméretést május 21-23-a között az oroszországi Barnaulban rendezik meg.

Világkupát is rendeznek

Nemcsak olimpiai válogatót, hanem világkupaversenyt is rendeznek Szegeden, ezen a héten. A pénteken kezdődő megméretésen 26 versenyszámban osztanak érmeket, és szinte mindegyikben két magyar egység áll rajthoz. A megyei sportolók közül a vk-ra a Tiszaújvárosi KKSE versenyzője, Bragato Giada kapott meghívást, aki két kenu számban indul, C-2 500 méteren Molnár Csengével párban, míg C-4 500 méteren Seres Fanni, Kisbán Zsófia és Horányi Dóra lesz a hajótársa.

(A borítóképen: Bodonyi András nagy lehetőség előtt áll)

https://boon.hu/sport/helyi-sport/olimpiai-kvotaert-lapatolhat-bodonyi-andras-5427118/

https://boon.hu/sport/helyi-sport/mar-nagyon-nemzetkozizne-4438937/

https://boon.hu/sport/helyi-sport/kivalo-formaban-versenyzett-bodonyi-4319856/

https://boon.hu/sport/helyi-sport/eselyesse-lepett-elo-bodonyi-andras-4241245/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!