Vegyész RC

2021.05.21. 09:45

A bajnoki bronzérmet sajnálja

A VRCK-nál gyakorlatilag megvan a következő évi keret, Ciupát marasztalnák.

Molnár István

20210415 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Vegyész RC Kazincbarcika - MAFC-BME, férfi röplabda mérkőzés. képen:

Fotó: Kozma István

A Magyar Kupában bronzérmes, a bajnokságban pedig negyedik lett a Vegyész RC Kazincbarcika férfi röplabdacsapata a 2020/21-es évadban. Vezetőedzőként első szezonját töltötte a kispadon Toronyai Miklós, aki a válogatott egyik másodedzőjeként a napokban Portugáliában tartózkodott Európa-bajnoki selejtezőn, péntektől vasárnapig pedig az Ezüst Európa Ligában az ausztriai Amstettenben (ahol a házigazdák mellett Horvátország és Luxemburg lesz a rivális) dolgozik a nemzeti együttessel, köztük a szövetségi kapitánnyal, Koch Róberttel.

Háromból egyet sem

A két esemény között – itthon – a szakvezetőt az előző évad értékelésére kértük.

– Amennyiben az induláskor azt mondják nekem, hogy mind a két sorozatban benne leszünk a legjobb négyben, elfogadtam volna előre, mert ezt a célt tűztük ki magunk, a csapat elé – kezdte Toronyai Miklós. – Azonban így, hogy mögöttünk van a szezon, kicsit keserű a szám íze, leginkább amiatt, mert a MAFC-cal szemben elveszítettük a bajnoki bronzcsatát. A fővárosiak jól teljesítettek az egész évadban, megérdemelték a 3. helyet, de az ötödik, mindent eldöntő mérkőzésen, 2:0-s vezetésünknél kevesen fogadtak volna arra, hogy az a meccs az övék lesz, és nem a miénk. Ebben a párharcban a hazai összecsapásainkat viszonylag simán hoztuk, és sajnáltam, hogy a három budapesti csatából egyet sem tudtunk a magunk javára fordítani, főleg, hogy kettő is öt játszmáig tartott, tehát volt sanszunk a sikerre. A Magyar Kupában nagy lehetőséget szalasztottunk el az elődöntőben: az első mérkőzésen jó játékkal vertük a Pénzügyőrt, a visszavágón azonban talán a szezon legjobb röplabdáját nyújtották a fővárosiak, és végül aranyszettet követően ők jutottak a fináléba.

Próbál belőle tanulni

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy elsőéves trénerként miként értékeli a saját tevékenységét Toronyai Miklós.

– Minden sportágban, így a röplabdában is vannak olyan „finom dolgok”, amikhez kellenek az évek, rengeteg mérkőzés – jegyezte meg a barcikai edző. – Ilyen például, hogy milyen tanácsot ad az ember az öltözőben, az időkérés folyamán, azokat milyen hangsúllyal, hangerővel teszi, kit és mikor, milyen pillanatban cserél. Úgy érzem, ezek terén voltak hibáim, ám ezekből próbáltam, próbálok tanulni. Összességében viszont úgy gondolom, nem sikerült rosszul a mögöttünk hagyott szezon, helytálltam, helytálltunk. Szeretném megköszönni a munkát az ugyancsak elsőéves másodedzőnek, Szabó Dávidnak, liberónknak, Dudás Tamásnak azt, hogy besegített a fitneszedzések elkészítésében. Ugyancsak köszönet a klub vezetésének, amely biztosította az anyagi hátteret a nyugodt munkához.

A VRCK-nál még zajlanak a levezető tréningek, egészen június 25-ig, amely után lesz egy hónap szünet a játékosok számára. Toronyai Miklós azonban ezt a 4-5 hetet is úgy képzeli el, hogy akik itthon, Barcikán tartózkodnak majd, azok számára lesznek – nem kötelező jellegű – kondi- és labdás edzések is. A vezetőedző – aki marad posztján – hathetes felkészülést tervez a bajnoki start előtt, amelynek egyelőre nem tudni a pontos időpontját.

Reméli, nem szól bele

A következő évaddal kapcsolatban is kérdeztük a vezetőedzőt.

– Mindegyik csapat próbál erősíteni, illetve arra törekszik, hogy megtartsa a húzóembereit, de persze ebben a szakaszban még itt is, ott is vannak kérdőjelek, üres helyek, pozíciók – nyilatkozta Toronyai Miklós. – Például az újonc Kistext sem tétlenkedik, hiszen van már három légiósuk és magyar szerzemények. Úgy néz tehát ki, hogy a 2021/22-es bajnokság kicsivel még erősebb is lesz, mint amilyen a legutóbbi volt, de ez a kiegyensúlyozottság jót tesz a sorozatnak. Amit mindenki remél, így mi is, hogy a Covid nem szól bele újra a küzdelembe, és ott lehetnek majd a nézők is a lelátókon. A mi esetünkben ez különösen fontos, hiszen jó szurkolótáborunk van, egy átlagos találkozón 4-500 drukker foglal helyet a csarnokban, de rangadókon, fontosabb meccseken ez a szám lehet 8-900 is. A célok egyelőre nincsenek meghatározva, de az igazolásokból azt gondoljuk, hogy mind a két sorozatban be kell jutnunk a négybe, úgy, mint idén. Aztán majd azon belül kiderül, hogy mi lesz, lehet a vége, de az biztos, hogy a koncentrációt, a mentális részt feljebb kell tornázni.

A keretről

A keretben már történt több változás: érkezett két régi-új röplabdázó Blázsovics Péter és Rodrigo Moraes, valamint a fiatal Péter Benedek, míg távozott Ivan Mihalj, illetve Guilherme Ferreira da Silva. A vezetés számol a venezuelai-magyar feladóval, Carlos Páezzel, illetőleg szeretnék, ha a lengyel ütő, Lukasz Ciupa is maradna. Toronyai Miklós tavalyi másodedzője, Szabó Dávid műtéte után ismét játékosként fogja erősíteni a VRCK-t, az előző évadban szerepelt magyar játékosokkal (Árva Milán, Juhász Péter, Dudás Tamás, Budai Balázs, Péter Márton, Csizmadia Tamás, Bibók Balázs, Földes Dániel) pedig megkezdődtek az egyeztetések, és várhatóan, ha lesz is mozgás, az minimális lesz. A VRCK-nál még egy center leigazolása szerepel a tervekben.

A férfi röplabda 2021/22-es mezőnye:

  • Pénzügyőr SE
  • Fino Kaposvár
  • MAFC-BME
  • Vegyész RC Kazincbarcika
  • Kecskeméti RC
  • Dunaferr SE
  • Debreceni EAC
  • Kistext SE
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!