Mezőkövesd Zsóry FC

2021.04.06. 08:00

Véget ért a dél-borsodiak jó sorozata

Vasárnap este Felcsúton lépett pályára a Mezőkövesd Zsóry FC együttese.

Molnár István

Felcsút 20210404 labdarúgás NB1 NBI Puskás Akadémia PAFC Mezőkövesd Foto Micheller Szilvia Nemzeti Sport

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Micheller Szilvia

A labdarúgó NB I. 27. fordulójának zárómérkőzését vasárnap este Felcsúton játszották, a két résztvevő a házigazda Puskás Akadémia FC, illetve a vendég Mezőkövesd Zsóry FC együttese volt. A mérkőzés mindenképpen rangadónak számított, hiszen a forduló előtt a házigazda 48 ponttal a második, míg a vendég dél-borsodiak 38 egységgel az ötödik pozíciót foglalták el.

Diallo: NB III.

Mindez azt is jelentette, hogy mind a két csapat pozitívan kezdhette a 90 percet (plusz hosszabbítás), a látogatók ráadásul újra vezetőedzőjükkel, Pintér Attilával a kispadon, aki a múltkori, Budafoki MTE elleni győztes mérkőzéssel letöltötte azon egy összecsapásra szóló eltiltását, amely az addig kapott öt sárga lap miatt járt. A Kövesd egy régi-új játékossal bővítette a keretét április 1-jei dátummal, a mali Ulysse Diallóval, aki legutóbb Azerbajdzsánban szerepelt, a Sabah FKnál, azonban január 15. óta szabadon igazolható volt. A 28 esztendős Diallo emiatt még nem lehetett ott Felcsúton, a klub NB III.-as gárdájában lépett pályára vasárnap a Gyöngyösi AK ellen (gólt is szerzett). A meccsel kapcsolatban kérdés volt, hogy a válogatott világbajnoki selejtezői miatt adódó szünetet melyik alakulat használta fel jobban, melyikük vette fel jobban újra a bajnoki ritmust.

Korai hátrány

A hazaiaknál mindössze egy változtatás történt a korábbiakhoz képest, Deutsch került be a kezdő tizenegybe, a látogatóknál az előzőleg sárga lapok miatt eltiltott Vutovnak újra lehetőséget adott Pintér Attila, s ugyancsak a pályán volt a múltkor sérült Chrien.

A PAFC volt kezdeményezőbb az első percekben, amikor a labdavesztést követően mindkét gárda arra törekedett, hogy minél hamarabb visszaszerezze a játékszert. A 9. percben hibáztak a vendégek, nem támadták meg a kövesdiek a 16-os előtt álló Géresit, akinek a lapos, erős lövését nem tudta védeni Szappanos. Mindez, a korai hátrány átírta a borsodiak előzetes terveit, jobban, többet kellett volna építkezni, és mindezt a felcsútiak büntetőterületének előterében, illetve azon belül. Aktívabb, tempósabb futballt mutatott be a házigazda, nemcsak középen, hanem a széleken is, például Slagveer indult meg nem egyszer ígéretesen. A 17. percben éppen az ő kísérletét hárította bravúrral Szappanos, közel járt előnye megduplázásához a Puskás. Besirovic az előtte lévő blokkba lőtt, a 20. percben Jurina fejelt egy méterrel a hazai kapu mellé, ez volt az addigi legkomolyabb Zsóry-lehetőség. Ebben az időszakban a Mezőkövesd tanyázott többet ellenfele térfelén, ez a szándékait egyértelműen jelezte. A 26. percben Vadnai fejesében volt az egalizáló találat, a hazaiak, azon belül is Tóth B. szerencséjére a labda éppen középre ment, amit a kapus ki tudott tolni. Persze, a dunántúliak ellenakciói is veszélyesek voltak, a 32. percben Katanec lépett közbe jókor, a saját kapuja előtt. A 42. percben, egy perdítés után Besirovic lőtte el keresztbe a labdát a Puskás kapuja előtt, majd egy perccel később Pillár kapott piros lapot, miután utolsó emberként szabálytalankodott, így 10 főre fogyatkozott a Mezőkövesd.

Keményen küzdöttek

Szeles jött belső védőnek a szünetben, de Vojtus is beállt a vendégeknél a második félidőre. Tíz játékossal még nehezebbnek ígérkezett a pontszerzés, bár a felállásból úgy nézett ki, hogy a vendégek vezetőedzője nem tett le erről. A Puskás volt mezőnyfölényben, adogattak a kövesdiek térfelén, az 50. percben Szappanos és Kiss T. találkozott a látogatók 16-osán belül, utóbbi elesett, de helyesen nem kapott 11-est. Az 54. percben Besirovic szabadrúgásából hozhatott volna ki „valamit” a Kövesd, de nem lett belőle semmi. Nem vettek fel „sündisznóállást” a dél-borsodiak, ami azért veszélyes is volt, de kockáztatniuk kellett Cseriéknek. Amikor eltelt a mérkőzés kétharmada, még mindig ugyanaz volt az állás, azonban a PAFC is érezte, hogy az egy gól nem gól, bármi lehet még, így be szerették volna biztosítani a győzelmüket. A játékmester, válogatottkeret-tag Cserire nagy figyelmet fordítottak a hazaiak, akik helyenként komótosan futballozgattak. Pintér edző tovább bővítette sárga lapos gyűjteményét, a 71. percben Deutsch kínálta meg Szappanost, a kaput eltaláló lövési arány 5–1 volt. Kövesdi szabadrúgás okozott bonyodalmakat a PAFC-nál, azonban az egyenlítés elmaradt. Még mindig volt esély legalább az egyik pontra a Zsórynak, de arra is, hogy az emberelőnyben lévő házigazda a második góllal lezárja a mérkőzést. A 82. percben Baluta rontott el egy óriási ziccert, a 88. percben Vojtus 12 méterről kísérletezett, Tóth B. volt a labdán, és Rui Pedro lehetősége is lehetőség maradt. A Mezőkövesd emberhátrányban is harcolt az egy pontért, de a hosszabbítás végén még Baluta is betalált (2–0). Egy-egy siker után a PAFC másodszor verte meg idén a Mezőkövesdet, amelynek ezzel a fiaskóval megszakadt a 13 meccses veretlenségi szériája.


Gólok, események

9. perc: A hazaiak kezdeményeztek, a labda Géresi elé került, senki sem támadta, ő pedig 19 méterről, ballal a jobb alsó sarokba tüzelt, 1–0.

43. perc: Pillár veszítette el a labdát Géresivel szemben a saját 16-osa előtt, majd felrúgta-ellökte a hazaiak támadóját, utolsó emberként. A játékvezető egyből a piros lapot mutatta fel a kövesdi hátvédnek.

94. perc: Slagveer jobb oldali beadása után Baluta jobbal, 12 méterről, középről a jobb sarokba vágta a labdát, nagy erővel, félmagasan, 2–0.


Puskás Akadémia FC – Mezőkövesd Zsóry FC 2–0 (1–0)

Felcsút, zárt kapuk mögött. V.: Karakó (Buzás, Bornemissza).

PAFC: Tóth B. (6) – Szolnoki (6), Spandler (6), Joao Nunes (6), Deutsch (5) – Van Nieff (5), Corbu (6) – Slagveer (6), Knezevic (5), Kiss T. (5) – Géresi (7). Vezetőedző: Hornyák Zsolt.

Mezőkövesd: Szappanos (5) – Farkas D. (6), Pillár (5-2=3), Katanec (5), Vadnai (5) – Chrien (5), Martic (5) – Besirovic (6), Vutov (4), Cseri (5) – Jurina (4). Vezetőedző: Pintér Attila.

Csere: Vutov helyett Vojtus (5) a 46., Martic helyett Szeles (5) a 46., Chrien helyett Rui Pedro (5) a 63., Knezevic helyett Baluta (6) a 66., Corbu helyett Plsek (5) a 66., Joao Nunes helyett Meissner (-) a 69., Farkas D. helyet Kavtaradze (-) a 79., Jurina helyett Nagy D. (-) a 86. percben.

Sárga lap: Martic a 19., Pintér (a kispadnál) a 68., Farkas D. a 77., Besirovic a 90. percben.

Gólszerző: Géresi (1–0) a 9., Baluta (2–0) a 94. percben.

Hornyák Zsolt: – Az első félidőben ideálisan játszottunk, de rosszak voltak a befejezések, ha berúgjuk ezeket a helyzeteket, vélhetően korábban eldőlt volna a mérkőzés. A második félidőben sajnos nem tudtuk kihasználni az emberelőnyt, megijedtünk, nem bíztunk eléggé magunkban, kissé passzívak voltunk középpályán. A Kövesd próbált mindent feltenni egy lapra, jöttek a labdák előre. Az eredmény, a győzelem megérdemelt, de a második félidővel kapcsolatban van egy kis hiányérzet, azt gondoltam, hogy jobban akkor fogunk dominálni.

Pintér Attila: – Az első félidőben itt is, ott is voltak helyzetek, a pontrúgásoknál nem figyeltünk, ezekből ki tudott jönni kontrából a Puskás. Olyan szituációból kaptunk gólt, amire számítottunk, ezt sajnáltam. Amit kértem a csapattól a második félidőre, azt megtette, a játékosok emberhátrányban, emelt fővel mindent elkövettek azért a pályán, hogy pontot, pontokat szerezzünk, bátran, fegyelmezetten futballoztak.

(A borítóképen: Sokszor volt ilyen egy az egy elleni küzdelem a pályán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!