Mutatjuk...

2024.05.13. 10:53

Tudja melyik település lesz Miskolc testvérvárosa?

Miskolc tovább bővíti testvérvárosi kapcsolatait, gyarapítva a kulturális, történelmi és a hétköznapokat érintő nemzetközi együttműködések sorát.

Boon.hu

Selmecbánya történelmi belvárosa

Miskolcnak eddig 11 testvérvárosa van szerte a világban. Május 17-én, pénteken délelőtt 11 órakor lesz Miskolc és Selmecbánya testvérvárosi megállapodásának megkötése a városháza ovális termében. A dokumentumot Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere, valamint a város leendő testvérvárosának, Selmecbányának polgármestere, Nadežda Babiaková látja el kézjegyével.

Az aláírást követően avatják fel Miskolc és Selmecbánya testvérvárosi fájának dísztábláját a Hősök terén található testvérvárosi fasoron.

Évszázados kapcsolat 

Miskolc Megyei Jogú Várost és a szlovákiai Banská Štiavnica (Selmecbánya) városát évszázadokra visszanyúló és mindkét fél által nagy becsben tartott közös egyetemi hagyományok kötik össze. E különleges kötelékre tekintettel merült fel a Miskolci Egyetem részéről a két város közötti testvérvárosi kapcsolatok létesítésének igénye. A kezdeményezés találkozott mindkét város vezetőinek szándékával, így a 2023 őszén indult egyeztetések eredményeként 2024. januárra előállt a Miskolc Megyei Jogú Város és Selmecbánya közötti testvérvárosi megállapodás végleges szövege.

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 6. pontja szerint külföldi önkormányzattal való együttműködésre irányuló megállapodás a képviselő-testület át nem ruházható hatáskörébe tartozik, ennek megfelelően terjesztették a miskolci közgyűlés elé Selmecbánya és Miskolc közötti testvérvárosi kapcsolatok kialakításáról és testvérvárosi megállapodás megkötéséről szóló javaslatot. A közgyűlés egyöntetően igent mondott a testvérvárosi megállapodás megkötésére. 

Miskolc eddigi testvérvárosai 

Asan, Dél-Korea 

Aschaffenburg, Németország 

Burgasz, Bulgária 

Cleveland, USA 

Kassa (Košice), Szlovákia 

Katowice, Lengyelország 

Kayseri, Törökország 

Ostrava, Csehország 

Tampere, Finnország 

Vologda, Oroszország 

Yantai, Kína

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában