DVTK

2021.04.06. 09:00

Tovább tart a gólképtelenség a DVTK-nál

A kiesési rangadón maradt alul a DVTK, és hat fordulóval a vége előtt hat pontra szakadt le.

Berecz Csaba

20210403 zte fc - diósgyőr vtk nb1 labdarúgó mérkőzés zalaegerszeg pezzetta umberto pu zalai hírlap

Forrás: Nemzeti Sport

A labdarúgó NB I. 27. fordulójában szombaton délután a Zalaegerszegi TE FC csapatának vendége volt a Diósgyőri VTK együttese.

Három belső védő

A két gárda a kiesés elkerülése szempontjából rendkívül fontos meccset vívott, ugyanis az összecsapás előtt három ponttal állt jobban a hazai együttes a sereghajtó piros-fehéreknél, így a ZTE-nek az elszakadás, a DVTK-nak pedig a felzárkózás miatt volt nagy szüksége a győzelemre. A kék-fehérek az idei év legrosszabb teljesítményét nyújtó együtteseként készülhettek a csatára, hiszen 2021-ben, 10 bajnokin, mindössze 6 pontot szereztek, és nyerni csak egyszer tudtak, február 20-án, pályaválasztóként az Újpesti TE ellen (3–0). A gyengébb szereplés következtében a válogatottak vb-selejtezője miatti bajnoki szünetben edzőt cseréltek, Boér Gábort helyét Waltner Róbert vette át, és az új „seprővel” szerettek volna más pályára állni a zalaiak. Akik 4-2-3-1-ben álltak fel, és azzal a tudattal léphettek pályára, hogy a bajnoki szünetben, a két NB II.-es csapat elleni edzőmeccsük jobban sikerült, ugyanis egy döntetlennel és egy győzelemmel érkeztek a DVTK elleni összecsapásra. A Diósgyőr viszont ugyancsak két NB II.-es csapattal játszva, sikerélmény nélkül, két vereséggel várta a sorsdöntőnek számító bajnokit, és az edzőmeccses felállásokból, hadrendekből semmit nem hozott magával Zoran Zekic, a piros-fehérek szakvezetője, aki úgy döntött, hogy hat hét után visszatér a három belső védős játékhoz, amivel a legutóbbi győzelmüket aratták, február 20-án a Fehérvár FC vendégeként. A DVTK-nál Polgár négy hónap után tért vissza a belső hármas egyik tagjának, részben azért is, mert Hegedűs J. sérülés miatt nem volt bevethető. Utóbbi labdarúgón kívül Iszlai szintén kisebb sérülés miatt nem szerepelhetett, a hónapokkal ezelőtt kiesett Orosz D. és Danilovic pedig azért, mert még nincsenek bevethető állapotban. Pikk azért nem volt keretben, mert miután az észt válogatottnál karanténba került, később ért vissza a DVTK-hoz, Karan pedig azért, mert sárga lapok miatti eltiltását töltötte.

Szabadrúgásból

Ideges, csapkodó játékkal indítottak a csapatok, 10 perc után Bedi emelt 16 méterről pár centivel a jobb felső sarok mellé. Nem sokkal később Szánthó 17 méteres lövését védte Malenica, majd az ellentámadásból Drazic lökete kerülte el a bal felső sarkot. A 16. percben egy szabadrúgásból vezetéshez jutott a ZTE, és ezzel jelentős lélektani előnyhöz jutott. Nyolc minutával később egy hazai akció során Futács, Szánthó, Könyves és Favorov is betalálhatott volna, de mivel mindegyikük körülményeskedett, nem született újabb gól. Ezt az ellenakcióból kevés híján góllal büntette a Diósgyőr, pontosabban Drazic, akinek a kapuba tartó lövését Bobál sodorta szögletre. A 36. percben Könyves fejesét fogta meg Malenica. Ekkoriban, az első félidő utolsó negyedórájában a DVTK játszott fölényben, a vendégek birtokolták többet a labdát, de egy Márkvárt-lövést leszámítva, ami egy védőben akadt el, csak szögletekben mutatkozott ez meg, igazán komoly helyzeteket nem sikerült kialakítania a Diósgyőrnek. Nem igazán látszott, hogy hol, mivel, miben tudná a mezőnyfölényét gólra váltani a vendégegyüttes, esetleges volt a DVTK támadójátéka, nem derült ki, hogy milyen forgatókönyvet dolgozott ki arra, hogy bevegye Demjén kapuját.

Szögletből

A második játékrész elején a hazaiaktól Könyves, a vendégek részéről Grgic volt önző, ha passzolnak, akkor komoly gólszerzési lehetőség adódott volna csapatuk előtt. A ZTE láthatóan a megugrásokra várt, a Diósgyőr változatlanul többet birtokolta a labdát, de a vendégek támadójátékát az impotensség jellemezte. Ezen próbált változtatni egy hármas cserével Zoran Zekic, két védekező játékosa helyett is támadót küldött be, ezzel a védekező/támadó játékosok aránya 6 a 4-ről 4 a 6-ra módosult, és Grozavnak innentől már védő feladatot is el kellett látnia. A csere után nem sokkal úgy tűnt, hogy ez segíthet a DVTK-n, mert Grgic jobbról érkező beadása után Vanecek a bal kapufa tövét találta el. Erre reagált a hazai szakvezető két darab kettős cserével, A friss erők közül Koszta lezárhatta volna a meccset, de nagy ziccerben, senkitől sem zavartatva, 11 méterről nagyon eltévesztette a bal felső sarkot. A 78. percben Favorov kezére pattant a labda a hazai 16-oson belül, de játékvezető nem adott 11-est, hanem szabadrúgást ítélt a ZTE javára, valószínűleg Vanecek mezhúzása miatt. Pár másodperccel később Babati sem tudta lezárni a meccset, ajtó-ablak helyzetben hibázott, így nyitott maradt a meccs. A DVTK próbálkozott, ment előre, de egy hazai szöglet után a 87. percben a ZTE megszerezte a második, a győzelmet bebiztosító találatát, ami után már csak anynyi maradt a meccsben, hogy a 90. minutában, Vanecek lövésénél a meccs folyamán először mutatott be védést, bravúrt Demjén kapus.

Márkvárt és Tajti harca a labdáért Fotó: Nemzeti Sport

Mivel a piros-fehérek támadójátéka ezúttal is elképzelés nélküli, esetleges volt, nem volt esélyük a pontszerzésre. Tetszik vagy sem, de az most is látható volt, hogy Molnár G., Drazic és Vanecek mellett a többi támadónak mondott kerettag (Roshi, Suljic, Grozav és Ivanovski) számára a magyar élvonal kihívása – a jelenlegi állapotukban – erős. Azzal, hogy a DVTK zsinórban a negyedik bajnokiján is gólképtelen maradt, nagyon nehéz helyzetbe került, a bajnokságból hátralévő hat meccséből legalább négyet nyerni kellene. Ehhez olyan csapatok mellett, amelyeket már sikerült legyőzni (Puskás, Fehérvár, Kisvárda) még olyanok ellen is extra kellene (Paks, Budafok, Újpest), amelyeket ebben az évadban, a pályán még nem sikerült felülmúlni.


Zalaegerszegi TE FC – Diósgyőri VTK 2–0 (1–0)

Zalaegerszeg, zárt kapuk mögött. V.: Vad II. (Szalai, Szécsényi; Solymosi, Szilasi).

Zalaegerszegi TE FC: Demjén (6) – Lesjak (6), Kálnoki Kis (6), Bobál (6), Bedi (6) – Favorov (6), Sankovic (6) – Szánthó (6), Tajti (5), Könyves (6) – Futács (6). Vezetőedző: Waltner Róbert.

Diósgyőri VTK: Malenica (6) – Polgár (5), Milovic (6), Soldo (6) – Grgic (5), Max (5), Márkvárt (4), Marin (4) – Suljic (3), Drazic (5), Grozav (3). Vezetőedző: Zoran Zekic.

Csere: Suljic helyett Vanecek (5) a 61., Soldo helyett Ivanovski (3) a 62., Max helyett Molnár G. (4) a 62., Szánthó helyett Babati (5) a 65., Bedi helyett Gergényi (5) a 66., Tajti helyett Koszta (-) a 72., Lesjak helyett Németh E. (-) a 72., Drazic helyett Roshi (-) a 80. percben

Sárga lap: Könyves a 4., Zekic (a kispadon) a 70., Milovic a 85., Grozav a 89. percben.

Gólszerző: Szánthó (1–0) a 16., Favorov (2–0) a 87. percben.

Waltner Róbert: – Három dolog miatt is nagyon fontos volt ez a mérkőzés számomra. Egyrészt a csapat miatt, hiszen sajnos azt kell mondani, hogy ez egy kiesési rangadó volt, egy hatpontos meccs. Fegyelmezetten játszottunk, végig betartotta a csapat a taktikát, kapott gól nélkül lehoztuk a mérkőzést, ami óriási pozitívum, és két nagyon szép gólt rúgtunk. Ezenkívül szerettem volna győztes meccsen bemutatkozni a Zalaegerszeg kispadján. Hála istennek, ez sikerült. A harmadik pedig, hogy a kislányom ma tízéves, ezt a győzelmet neki ajánlanám, úgyhogy boldog születésnapot, Robertám.

Zoran Zekic: – Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, mindkét csapatnak voltak helyzetei, de sajnos, a ZTE szerzett vezetést, mi nem tudtunk gólt rúgni. A második félidőben próbáltunk még magasabb fokozatban játszani, többet támadni, de sajnos az ellenfél kapujáig, nagy helyzetekig nem tudtunk eljutni, míg a Zalaegerszeg kontrajátéka érvényesülni tudott. Nagyobb önbizalom kell a kapu előtt, mert ha nem rúgjuk be a helyzeteinket, akkor vereség lesz a meccs vége.


A gólok története

16. perc: Polgár szabálytalankodott Könyvessel szemben a vendégkaputól 19 méterre. A pontrúgást Szánthó végezte el, aki a kapu bal oldalába csavarta a labdát, 1–0.

87. perc: Babati bal oldali szögletből ívelte a hosszú oldalra a labdát a 16-os előtt álló Favorovhoz, a középpályás pedig kapásból bombázott a kapu jobb oldalába, 2–0.

(A borítóképen: Négyen egyszerre a labdáért)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!