foci centenárium

2021.03.10. 18:30

Száz éve fociznak Edelényben

Százéves az edelényi labdarúgás, amely több ismert játékost is adott.

Molnár István

Forrás: Edelény FC

Szombaton a labdarúgó megyei I. osztály 16. fordulójában az Edelény-Borsodszer csapata hazai pályán 2–1-re verte az Emőd alakulatát. Ez a győzelem azért is lehet emlékezetes, mert a helyi labdarúgás 100 éves születésnapján született. A meccs végén a csapat tagjai és a vezetők – akik a zárt körű meccsen részt vehettek – a helyi klubházban szerényebb ünnepségen vettek részt, volt pizza, és torta is előkerült.

Sikeres meccsek, de…

– Amennyiben elmúlik a járványveszély, szeretnénk majd egy egész napos, látványos sportnapot tartani a száz év tiszteletére, mindezt együtt természetesen az utánpótláscsapatainkkal és a szurkolókkal – mondta lapunknak Németh Attila klubelnök. – Nyilván egyelőre nem tudjuk, hogy ezt az eseményt majd mikor lehet összehozni a pandémia miatt, de jó lenne, ha még az idén.

Fotó: Edelény FC

Szóval: az edelényi foci 100 évvel ezelőtt, 1921. március 6-án alakult meg, és akkor a Bódvavölgyi Sport Club nevet viselte. Azóta több névváltozáson is átesett a klub, amely 2014 óta Edelényi FC. A legnagyobb sikert az 1978/1979-es megyei bajnokság megnyerése jelentette Edelényben, illetve pontosabban az, hogy a következő szezon kezdete előtt a Magyar Labdarúgó-szövetség a bajnokság III. osztályát megszüntette, így a csapatnak lehetősége volt az NB II.-es indulásra. Ehhez két, sikeresen megvívott oda-visszavágó mérkőzést kellett megnyerni. Először a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bajnok Nyírbátor volt az ellenfél, és az Edelény 5–0-s hazai győzelem után idegenben csupán 1–0-ra kapott ki, így a borsodiak várhatták a következő, mindent eldöntő kört. Ebben az NB III.-as Borsodi Bányász volt az ellenfél, Sajószentpéteren 3500 néző előtt 1–1-re végeztek a felek, míg a második, hazai összecsapáson, 6000 néző előtt 3–1-re nyertek az edelényiek. Az induláshoz szükséges feltételeket azonban nem sikerült előteremteni, az akkori hírek szerint a Szénbányászati Trösztnek is be kellett volna szállnia, ahol az volt a vélemény, hogy két csapat nem lehet, csak egy: így az Edelény és a Borsodi Bányász fuzionált, utóbbi égisze alatt, a hazai mérkőzéseket felváltva játszották Sajószentpéteren, illetve Edelényben.

A Manchester ellen

Az edelényi futball száz éve alatt több olyan játékos (aki vagy itt, vagy nem itt születve, de pályára lépett) is elindult a klubtól, aki egészen magas szintig vitte.

Az 1934-es születésű Bacsó István az Edelényi Bányászban kezdte a labdarúgást, ahol már általános iskolásként szerepelt a megyei első osztályban játszó csapatban. Később – többek között – a férfi válogatott pályaedzője (Kovács Ferenc, illetve Mészöly Kálmán mellett), 1997 és 2004 között pedig a magyar női válogatott szövetségi kapitánya. Aztán mindenképpen meg kell említeni az 1955-ben Edelényben született Stark Csabát, aki innen indulva a Papp József SE, Eger és Hódmezővásárhely érintésével 1984-ben érkezett Győrbe, az ETO-hoz.

A Rába partján 18 NB I.-es találkozón 2 gólt szerzett, és azon év őszén, az UEFA-kupában az oda- és a visszavágón is pályára lépett a Manchester United ellen. Görgei János „Csucsu” szintén Edelényben született, 1951-ben, 20 éves korában került Diósgyőrbe, ahol 15 év alatt 291 meccsen 28 gólt ért el, magyar bajnoki bronzérmes (1979), kétszeres kupagyőztes (1977, 1980).

Az egykori védő, Ragyina Béla az Edelényi Bányászból került a Papp József SE-be, majd 1984-ben Tatabányára. Az idősebb korosztályból szintén volt edelényi „alkalmazott” Koleszár György, Czél Imre, Hajas Imre, Horváth András, később Sándor Zsolt, Földeák Tamás, míg a jelenleg is aktívak közül Lippai Ákos, Molnár Gábor, Korbély Kristóf és Kalocsai László is viselt edelényi mezt.

Jó minőségű sporttelep

– A megyei focit illetően mindig volt egyfajta meghatározó szerepe Edelénynek, hiszen a megyei I. osztály stabil tagjai voltunk, vagyunk, de amikor az NB III.-ban voltunk, akkor is jól szerepeltünk – ezeket újfent Németh Attila tette hozzá. – Sok-sok emlékezetes mérkőzésünk volt, hol a bajnokságban, hol pedig a Magyar Kupában, amelyben NB I.-es klubok is ellátogattak hozzánk. Jó ezekre az összecsapásokra, az azokat övező hangulatra visszagondolni… Hogy mit hozhat a jövő, egyelőre nem tudni, jó lenne ismét fel-, eljutni a harmadik vonalba. Ennek elsősorban komoly anyagi vonzata van, lenne, de jelenleg ezeket a feltételeket nem tudjuk előteremteni. Annak nagyon örülünk, hogy az osztályt meghaladó minőségű sporttelepünk van: nagy füves centerpálya lelátóval, eredményjelzővel, nagy méretű műfüves pálya, 60x40-es műfüves pálya, mindegyik villanyvilágítással. Nemrégiben vehettük itt birtokba a közösségi házat, ahol az öltözők mellett található VIP-terem, konditerem, fallabdapálya és táncterem is.

A létesítmény az önkormányzat tulajdona, így elsősorban nekik köszönhető, hogy mindez elkészült, hogy ilyen körülmények között lehet sportolni. Szeretnék ezúton is mindenkit köszönteni, aki valaha tett az edelényi futballért, játékosként, edzőként vagy bármilyen szerepkörben.

Névváltozások

1921–?: Bódvavölgyi Sport Club

?–?: Edelényi Iparosok Sport Egylete

?–1947: Edelényi BTE

1947–1948: Edelényi ISE

1948–1949: Edelényi Bányász TK

1949–1951: Edelényi Tárna

1951–1978: Edelényi Bányász SK

1978-ban egyesült a Borsodi Bányásszal

1979-ben kivált

1979–1979: Edelényi Bányász Sport­egyesület

1979-ben egyesült az Edelényi Spartacus SE-vel

1979–1984: Edelényi Bányász Spartacus SE

1984–1992: Edelényi Bányász SE

1992–2002: Edelényi Városi Sportegyesület

2002–2014: Bódvavölgyi-Tömegsport Egyesület

2014: Edelény-Tomor Lak

2014: Edelényi FC

(A borítóképen: A jelenlegi edelényi csapat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!