női kosárlabda-válogatott

2021.02.04. 13:30

Sok minden kellene az Eb-re jutáshoz

A magyar női kosárlabda-válogatottnak a győzelemnél is többre van szüksége Szlovákiában.

Berecz Csaba

Forrás: FIBA

A magyar női kosárlabda-válogatott csütörtökön 18.00-tól az utolsó meccsét játssza az idei Európa-bajnokságra selejtező csoportban, a H jelű, háromcsapatos küzdelemsorozatban. A mieink Szlovákia ellen lépnek pályára Pöstyénben, vagyis a hazai környezetben szereplő ellenféllel szemben, a buborékos tornán, ahol szombaton még a hollandokkal is összecsapnak a szlovákok.

A kontinensbajnokságnak az idén a franciaországi Strasbourg és a spanyolországi Valencia ad otthont, és ezek miatt, a 16 csapatos mezőnynek Franciaország és Spanyolország rendezőként automatikusan a tagja. A további kiadó 14 helyet a 9 selejtezőcsoport győztese és az 5 legjobb csoportmásodik viszi el.

A magyar válogatott az Eb-selejtezősorozatot még a pandémia előtt, 2019 novemberében, Hollandia vendégeként vereséggel kezdte, majd Sopronban legyőzte a szlovákokat, aztán tavaly, ugyancsak novemberben, a hollandiai buborékban ismét kikapott Hollandiától, és ezzel rendkívül nehéz helyzetbe hozta magát. Ahhoz ugyanis, hogy a csoport első helyét megszerezhesse, nemcsak az kell, hogy csütörtökön győzzön Szlovákia ellen, hanem nagy különbséggel diadalmaskodjon (15-20 ponttal), és pluszban, szombaton még arra is szükség lenne, hogy Szlovákia szoros meccsen győzze le a hollandokat. Ha válogatottunk nem lesz csoportelső, akkor akár még második helyezettként is kijuthat az Eb-re, de anélkül biztosan nem, hogy ha szlovákokat nem győzi le nagy különbséggel.

Fontos a jó kezdés

A magyar válogatott kerettel, még a múlt héten hétfőn három diósgyőri kosaras kezdte meg a felkészülést a fontos mérkőzésre, ám a vasárnapi elutazást megelőző keretszűkítésnek Pusztai Petra „áldozatául” esett, így az Aluinvent-DVTK-nak két játékosa léphet pályára csütörtökön, Kiss Angelika és Aho Nina.

– Úgy gondolom, hogy kicsit nehezebb helyzetben vagyunk, mintha csak a saját magunk teljesítményén múlna az, hogy hol végzünk a csoportban, ugyanis nem elég nyernünk, az is kell, hogy a szlovákok még győzzék le a hollandokat – mondta Aho Nina. – Úgy érzem, hogy felkészültünk a mostani mérkőzésre, mindenki tisztában van azzal, mennyire fontos ez a meccs, hogy nemcsak nyerni kell, hanem az is számít, hogy milyen különbséggel, hogy minél több ponttal győzzünk. Úgy érzékelem, hogy itt a válogatottnál, a fejekben csak az van benne, hogy meg kell nyernünk ezt az összecsapást. A múlt hét hétfő óta elég kemény munkát végeztünk, maximálisat nyújt mindenki, fizikálisan és mentálisan is rendben vagyunk, az öltözőben a hangulat is optimista, tudjuk, hogy nincs más lehetőség, esély, csak ez.

Azt is megkérdeztük a diósgyőri kosarastól, hogy az ellenfelet milyennek látja, és hogy mivel kerekedhetnek föléjük.

– Igaz, hogy több mint egy éve játszottunk ellenük, és én azon a meccsen nem szerepeltem, de visszanézve azt a találkozót, magabiztos teljesítményt nyújtott a csapatunk. Kétségtelen, hogy Szlovákia egy elég jól összeszokott csapat, és biztosak lehetünk benne, hogy 40 percen át küzdeni fog, de mentálisan nekünk kell erősebbnek lennünk – mondta Aho Nina. – Ezen a találkozón a szokásosnál is fontosabb lesz a kezdés, az első percek, de akkor sem szabad elbizonytalanodnunk, ha esetleg az elején nem úgy sikerül minden, ahogy szeretnénk. Dinamikusan, nagy energiákat mozgósítva kell játszanunk, és semmilyen körülmények között nem szabad kiengednünk, álljon akárhogy is a mérkőzés.


Kosárlabda: női Eb-selejtező, H csoport

1. Hollandia 3 2 1 198-203 5

2. Magyarország 3 1 2 192-193 4

3. Szlovákia 2 1 1 143-137 3

A csoport eddigi eredményei: Hollandia – Magyarország 66-56, Magyarország – Szlovákia 73-59, Szlovákia – Hollandia 84-64, Magyarország – Hollandia 63-68.

A hátralévő mérkőzések: csütörtök 18.00 (Pöstyén): Szlovákia – Magyarország,

szombat 17.30 (Pöstyén): Hollandia – Szlovákia.

(A borítóképen: A hollandok után csütörtökön a szlovákok ellen játszhat Aho [fehérben])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!