Vegyész RC

2021.01.28. 09:30

Erő, kitartás, remek siker

A VRCK került közelebb a kupadöntőhöz tegnap este a Pénzügyőrrel szemben.

Berecz Csaba

Fotó: Ádám János

Röplabda. A férfi röplabda Magyar Kupában, a döntőbe jutásért zajló oda-visszavágós párharc első meccsén, tegnap este a kazincbarcikai Don Bosco Sportközpontban a Vegyész RC Kazincbarcika együttese az LV Sport Pénzügyőr SE gárdáját látta vendégül. A koronavírus-veszély miatt nézők ezúttal sem lehettek jelen a lelátón.

Árva lezárta

A támadóbb, kezdeményezőbb játékot a hazai csapat mutatta az elején (3–1), de amikor a bombák többsége pontatlan volt, ezzel fordított a vendég gárda (3–4). Árva jó szervái után változott az eredmény, és amikor az említett hazai játékos szélső ütőből is pontot szerzett, a Pénzügyőr időt kért (8–4). A folytatásban egy ideig tartotta előnyét a VRCK, volt, hogy öt egységgel is vezettek (11–6), de aztán úgy tűnt, hogy kezd magára találni a fővárosi gárda, mert zsinórban három pontot hoztak össze. Kettőnél közelebb azonban nem tudtak jönni, és amikor elmaradtak a vendégpontok és a hazai sánc újabb előrelépést eredményezett, ismét PSE-időkérés volt a program (16–11). 20–17-nél jött az első csere, a fővárosiaknál Solti, akit nyitni küldött be edzője, de mivel ez nem sikerült, a játékos mehetett le a pályáról. 23–20-nél Guilherme verte le szélről a labdát a vendég térfélre, majd Árva remek nyitással zárta le az első játékrészt (25–20). A második szett elején sáncmunkában jeleskedett a Vegyész, majd szélső ütőben (5–1), de aztán az előny elkezdett olvadni (6–5). A vendégcsapat fordított, és 7–9-nél kért időt a hazai szakvezető. A pauza után is PSE-pont jött, majd egy rossz nyitás, zsinórban négy fővárosi egységet követően ért el újra „találatot” a VRCK (8–10). A kék mezeseknek kellett futniuk az eredmény után (11–14). Amikor Árva állt a nyitóhelyre, és egy pontra felzárkóztak a hazaiak, Pénzügyőr-időkérés jött, ami arra jó volt, hogy a folytatásban Árva a hálót találja el. A rossz nyitások oda-vissza mentek, Páezé is az volt, de a labdája a hálóból átcsavarodott a vendég térfélre, ezzel lett egál (17–17). 19-nél a Vegyész volt előnyben, és innen nagy izgalmak zajlottak a játszma végjátékában. Sokáig egyik csapat sem tudott egynél többel vezetni, hazai szempontból a legrosszabbkor ugrott meg a PSE (22–24). Jött a VRCK-pauza, hazai pont után pedig a budapesti gárda kért időt, és ez hozzásegítette őket a szettnyeréshez (23–25).

A sírból

A harmadik menet elején több erő volt a Vegyész játékában, de három rossz szerva miatt alig volt ebből valamennyi előnyük (7–5). Aztán amikor lett egy kicsi (9–5), időt kértek a fináncok. Nem sokkal később Juhász P. egy ász nyitás után a harmadik szett ötödik(!) rontott VRCK-szerváját hozta össze. A fővárosiak alig csináltak saját erőből pontot, a sok hazai hiba miatt mégis partiban voltak (13–11). Viszont, amikor stabil lett a kékek játéka, meglépni látszottak. Jött is 17–12-nél a vendég időkérés, de mivel nem használt (20–13), már csak frissítő cserékkel próbálkozhatott a PSE szakvezetője.

Ám ez sem segített csapatán (25–15). A negyedik szett elején a Vegyész vezetgetett, 6–6 után változott a helyzet, 6–8-nál jött vendég pauza. Az akaraterővel ekkor sem volt gond a hazaiaknál, és amikor Ciupa ász nyitásával négyről (7–11) kettőre jöttek fel (9–11), a PSE edzője szünetet kért. Mivel ez a húzás bejött, a hazaiak is ezzel próbálkoztak (9–14). Nem minden eredmény nélkül, de egyenlíteniük sem 15-nél, sem 16-nál nem sikerült. 15–16 után ráadásul zsinórban négy pontot hozott a fővárosi gárda, és ezzel nagyon közel kerültek a játszmagyőzelemhez. 17–21 után, két VRCK-pont után PSE-időkérés miatt szakadt meg a játék, elsőre a hazai lendület csak 21–22-ig tartott, ám két vendég pont után 4 barcikai következett (25–24).

A második összejött

A sírból visszahozott játszma első meccslabdája egy rossz nyitás után még nem jött össze, a második viszont igen, nyert a Barcika.


Vegyész RC Kazincbarcika – LV Sport Pénzügyőr SE 3:1 (20, -23, 15, 25)

Kazincbarcika, zárt ajtók mögött. V.: Jámbor, Csizmarik.

Vegyész RC Kazincbarcika: JUHÁSZ P. 11, PÁEZ 1, GUILHERME 21, Ciupa 9, Mihalj 9, ÁRVA 18. Csere: Dudás (liberó), Csizmadia, Péter M. Vezetőedző: Toronyai Miklós.

LV Sport Pénzügyőr SE: Magyar, KOVÁCS Z. 15, Kiss D. 5, Da Silva 7, Rása 8, REFFATTI 13. Csere: Feliciano (liberó), Solti, Szabó V., Tordai 4. Vezetőedző: Jókay Zoltán.

Toronyai Miklós: – Teljes mértékben biztos voltam benne, hogy jó csapatunk van, mentálisan kellett összerakni a fiúkat. A csapat erejét mutatja, hogy egy ilyen erős együttes ellen, mint a Pénzügyőr is tudtunk nyerni. A fiúk átlépték a saját árnyékukat, ezen az úton kell haladnunk tovább.

Jókay Zoltán: – Sajnos nagyon fegyelmezetlenül játszottunk, sok hibával, és ezt szépen kihasználta ellenfelünk. Csak gratulálni tudunk nekik, de megígérjük, hogy legközelebb sokkal jobban foguk játszani.

A visszavágót február 17-én a fővárosban játssza a két csapat.

(A borítóképen: Nagy csatában nyert a hazai gárda)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!