rali

2020.11.10. 18:30

Sikeres hétvége volt a rali Európa-bajnokságon

A magyarországi ERC futamot szigorú szabályok betartása mellett rendezték meg.

Marosréti Ervin

Forrás: ÉM

Norvég siker, remek magyar helytállás a hazai rendezésű rali Eb-futamon. A nyíregyházi központú verseny másodszor volt része az ERC-sorozatnak, három nap alatt közel kétszáz versenykilométert teljesítettek a párosok. A futam központja Nyíregyháza volt, de a sportág krémje a Zemplén hegység szakaszain mérte össze az erejét.

Nem volt kérdés

Andreas Mikkelsen kétséget sem hagyott afelől, hogy ő a mezőny legjobbja. A tizenhét gyorsasági szakasz alatt másfél perces előnyt autózott ki, így magabiztosan nyerte a Rally Hungaryt. Második helyen a luxemburgi Grégorié Munster zárt, aki az R5-ös, i20-as Hyudai-al ugyan szakaszt nem nyert, viszont végig megbízhatóan versenyzett.

– Nagyon elégedett vagyok a hétvégénkkel, rendkívül trükkös verseny volt – mondta Munster. – Az első nap nyomtuk neki, időnként egészen jó tempót diktáltunk, később pedig a helyezés megtartása volt a terv. Nem akartunk kockázatot vállalni, örülünk az eredménynek, annak hogy fejlődünk, és köszönjük a csapatnak a fantasztikus munkát.

ERC2: ifj. Érdi győzött

A legjobb magyar Herczig Norbert lett, aki az utolsó kör előtt még dobogón állt, végül egy defekt miatt a hatodik helyen intették le. Az eredmény így is remeknek mondható. Mint ahogyan ifj. Érdi Tibor sikere is az ERC2-ben, hiszen a magyar versenyző fölényesen győzött a kategóriában.

– Könnyedén ment minden ezen a hétvégén, mondhatjuk, hogy a nehéz gyorsaságik ellenére ez volt a legkönnyebb futamunk ebben a bajnokságban. Élveztük a versenyzést, egyáltalán nem stresszeltünk, az utolsó körre már úgy mentünk ki, hogy ha a kocsival nem lesz baj, én behozom. Hihetetlenül boldogok vagyunk, hogy sikerült – értékelt ifj. Érdi Tibor.

Nem dőlhetünk hátra

Hazánk másodszor rendezett Eb-futamot a szakágban, és a jövőben is az a cél, hogy a Rally Hungary bent maradjon a versenynaptárban.

– Sokszor kapjuk meg a dicséretet, hogy kis nemzetként idén milyen sokat tettünk a nemzetközi autósportért – fogalmazott Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport szövetség elnöke. – Megrendeztük a Forma-1-et, a WTCR-futamot, a Kamion Eb-versenyét, most pedig szigorú előírások mellett az ERC mezőnye is ellátogathatott hozzánk. Ez persze nem azt jelenti, hogy jövőre automatikusan ott lesz a helyünk a naptárban, de talán plusz pontot jelenthet a döntéskor. Nem dőlhetünk hátra, tovább kell dolgozunk azért, hogy ez a rendezvény jövőre is a miénk legyen. Rajtuk nem fog múlni, hiszen idén is jól vizsgáztunk minden szempontból.

Az ERC állása

1. Alexey Lukyanuk (orosz) 116 pont

2. Oliver Solberg (svéd) 89 pont

3. Grégoire Munster (luxemburgi) 83 pont

4. Efrén Llarena (spanyol) 50 pont

5. Craig Breen (ír) 47 pont

6. Herczig Norbert (magyar) 36 pont

7. Erik Cais (cseh) 36 pont

8. Andreas Mikkelsen (norvég) 35 pont

9. Miko Marczyk (lengyel) 35 pont

10. Ivan Ares (spanyol) 33 pont

11. Giandomenico Basso (olasz) 32 pont

12. Emil Lindholm (finn) 27 pont

13. Mayr-Melnhof Nikolaus (osztrák) 25 pont

14. Eerik Pietarinen (finn) 24 pont

15. Callum Devine (ír) 24 pont

16. Dominik Dinkel (német) 23 pont

17. Simone Tempestini (román) 19 pont

18. Marijan Griebel (német) 17 pont

19. Mikko Heikkila (finn) 13 pont

20. Filip Mares (cseh) 12 pont

(A borítóképen: Andreas Mikkelsen győzelmével zárult a hétvégi Rally Hungary)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!