Interjú: Balogh Gáborral

2020.10.09. 18:00

Most tarthatnak versenyeket

A pandémia nagy kihívás elé állítja a tanulók sportversenyeit irányító szervezetet. Interjú: Balogh Gáborral, a Magyar Diáksport Szövetség elnökével.

Kolodzey Tamás

Öttusa Balogh Gábor

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Szabó Miklós

Az MDSZ minden eszközének bevetésével szervezi, segíti és támogatja a diákok versenyzését és sportolását. Erről beszélt az Északnak a szövetség egykori olimpiai ezüstérmes és világbajnok öttusázó első embere.

A Magyar Diáksport Szövetség nemcsak a diákolimpiák biztonságos rendezésével kapcsolatban fogalmaz meg ajánlásokat, hanem az iskolai sporttal és a testneveléssel kapcsolatban is. Miért tartja ezt fontosnak?

Az új koronavírus-járvány világszerte drámai módon alakította és alakítja át az oktatás megszokott szervezeti kereteit. Az MDSZ által elvégzett nemzetközi kutatás azt mutatja, hogy ebben a helyzetben a testnevelés oktatása, a rendszeres testmozgás és sport a háttérbe szorulhat. Állásfoglalásunkat az iskolai testnevelés és diáksport védelme, értékeinek megőrzése, valamint a Magyarországon iskolába járó gyermekek, tanulók egészséges fejlődése érdekében látjuk szükségesnek, mind a testnevelés tantárgyra, az iskolai sportköri foglalkozásokra és a diáksportra vonatkozóan egyaránt. Az óvodai és az iskolai testmozgás, testnevelés és a rendszeres sporttevékenység a felnövekvő generációk testi-lelki és szellemi egészségének záloga, személyiségfejlesztésének kiemelt eszköze. A testnevelés és egészségfejlesztés tanulási terület a Nemzeti alaptanterv meghatározó eleme, egyenrangú bármely másik tanulási területtel és közismereti tantárggyal, ezért a testnevelés-tanórák elhagyása, az iskolai sportköri foglalkozások megszervezésének háttérbe szorítása, az óra- és foglalkozásszám vagy időkeret csökkentése nem csupán etikátlan, hanem jogszerűtlen is. Éppen ezért lényeges, hogy az intézmények és a pedagógusok az iskolai testnevelésórákat, valamint az iskolai sporttevékenységet és egészségfejlesztő mozgásprogramokat a jövőben az aktuális járványhelyzet-előírásokhoz igazodóan, biztonságosan és egyben megfelelő hatékonysággal tudják megszervezni.

A koronavírus-járvány tavaszi időszakában több kezdeményezésük is volt annak érdekében, hogy mozgásra ösztönözzék a gyerekeket. Ezek közül újszerű volt az úgynevezett játékidő, melynek keretében élsportolók mutattak be otthon végezhető gyakorlatokat. Az akciónak volt-e sikere a gyerekek és testnevelők körében?

A game time a tavaszi kijárási korlátozások időszakában igyekezett kárpótolni a fiatalokat az elmaradt diákolimpia-versenyekért, de természetesen csak bizonyos korlátok között valósulhatott meg. A játékban több mint ezeregyszáz gyerek vett részt, és küldött be hétezer videót. Emiatt úgy érezzük, hogy a korosztályt valóban sikerült megmozgatnunk. Tapasztalatunk szerint a feladatokat bemutató élsportolók nagy lelkesedéssel vettek részt a programban, mindannyian a sportáguk jelenlegi vagy egykori válogatott képviselői voltak: például Lékai Máté, Háfra Noémi, Nagy Ádám, Böczögő Dorina.

Most hogyan segítik a megyei és városi diáksportszervezőket?

Mind a diákolimpiára, mind az egyéb iskolai és iskolán kívüli sportfoglalkozásokra közzétettük és széles körben kommunikáljuk állásfoglalásunkat a sportesemények biztonságos lebonyolításáról. A közelmúltban webináriumot is szerveztünk, ezen a szakértőink szóban mondták el a legfontosabb iránymutatásokat. Gyakorló testnevelő tanárok bevonásával osztottunk meg jógyakorlatokat, praktikus tanácsokat adtunk, és megválaszoltuk a hozzánk érkezett kérdéseket.

Hangsúlyozták, hogy az időjárási körülmények figyelembevételével törekedni kell a szabadtéri testnevelésórákra és sportfoglalkozásokra, ehhez azonban szükség lehet az osztályok tanulócsoportokra bontására. Mindenhol adottak-e a személyi, a tárgyi és az anyagi feltételek?

Az infrastrukturális adottságok természetesen intézményről intézményre változnak, de általánosságban elmondhatom, hogy a kültéri adottságok többnyire kedvezőbbek, mint a beltéri lehetőségek. A jó idő fennmaradásáig az intézmények általában jobb eséllyel tarthatnak testnevelésórákat és sportfoglalkozásokat.

Milyen sors vár a tanév diákolimpiai versenyeire?

A jelenlegi járványügyi előírások alapján a diákolimpiai versenyek rendezése nem ütközik akadályba. Viszont tisztában vagyunk azzal, hogy a járványhelyzet napról napra változik, és az előírásokat az aktuális helyzethez igazítják a hatóságok. Természetesen a diákolimpia-eseményeket ezekhez az előírásokhoz igazítjuk, és a létező legnagyobb gondossággal járunk majd el.

(A borítóképen: Balogh Gábor, az MDSZ elnöke)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!