Miskolc Steelers

2020.09.07. 10:00

Egy tengerentúli játékos érkezett

Egyelőre nem tudni, hogy a Miskolc Steelers mikor kezdi el a divízió I.-es idényt.

Molnár István

20200827 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Miskolc Steelers amerikai foci csapat edzése.

Fotó: Kozma István

Tavasszal „beleszólt” a koronavírus a honi amerikaifutball-bajnokságba is, emiatt egyik osztály 2020-as küzdelmei sem tudtak elkezdődni.

Nemrégiben eldőlt, hogy az idén nem rendezik meg a legmagasabban jegyzett sorozatot, a HFL-t, amelyben a korábbi aranyérmes Miskolc Steelers is részt vett volna. Így viszont a korábban második vonalnak nevezett divízió I. lesz a legmagasabb osztály. Eredetileg úgy volt, hogy két csoportban, „Keleten” és „Nyugaton” egyaránt 4-4 gárda fog megmérkőz­ni egymással az alapszakaszban, azonban augusztus elején a Nyíregyháza Tigers bejelentette, hogy mégsem vállalja az indulást (a játékosok egy része a DEAC Gladiatorsnál lép pályára), és szeptember 2-án így tett a Budapest Cowbells is, mindkét együttes a Miskolc Steelersszel lett volna egy csoportban. A helyzetet érzékelve a Magyar Amerikai Futball Szövetségnél a részt vevő hat csapatot újrasorsolták, mindegyik klub így két meccset vív a csoportban, illetve egyet „átjátszik”. A szeptember 5-i nyitómérkőzést, a Győr Sharks – Szombathely Crushers csatát megtartják, azonban a szeptember 12–13-ra tervezett meccseket elhalasztották.

Harmadannyi pénzből

– Mélyen érintett bennünket, hogy ebben az esztendőben nem lesz HFL, de tudomásul vettük, hogy most nem egy normális helyzetben vagyunk, és mi tagadás, eléggé költséges is lett volna – kezdte nyilatkozatát Aggod Péter, a Miskolc Steelers szakosztályvezetője, vezetőedzője. – Azért is döntöttek amellett a csapatok, a klubok, hogy az idén maradjon el, mert a divízió I-et harmadannyi pénzből le lehet hozni. Ebben az osztályban nem szükséges négy tengerentúli játékost foglalkoztatni, egyet vagy maximum kettőt, kevesebben lehetnek egyszerre a pályán, illetve a rosteren, a keretben. Kevesebb tehát az importjátékosokra fordítandó kiadás, és utazni sem kell annyit.

Aggod Péter szakosztályvezető | Fotó: Kozma István

A sportvezető ismét elmondta, amit már korábban: július 1-jével kezdtek el mozgolódni, volt egy megbeszélésük, amelyen mintegy 40-en vettek részt. Köztudott, hogy a Steelers együttműködik a megyeszékhely másik klubjával, a Miskolc Renegades­szel, ennek keretében előbbiek tizenhárom juniorkorú játékost adnak a Renegátoknak, míg tőlük tíz felnőtt focis az acélosoknál is pályára lép(het).

– Az elején nem voltunk túl sokan az edzéseken, ami érthető, hiszen nyár közepe volt. Jelenleg mintegy 35-40-en járnak, de a két klub összlétszáma körülbelül 70 fő, bízom abban, hogy rövidesen közelítünk majd ehhez a számhoz – reménykedett Aggod Péter, aki így folytatta: – Ebben a pillanatban 60 százalékos formában érzem magunkat, a jó a 70 lenne, de még van, lett egy kis plusz­időnk.

Maradó irányító

A Steelers még jóval a vírushelyzet előtt megegyezett új vezetőedzőjével, Kurtis Ovesennel, illetve három tengerentúli légióssal, Charles Worttal, Awal Umaruval, valamint Cory Sotóval, hogy ebben az idényben a borsodi megyeszékhelyen fociznak, ám Sotót már ki sem engedték az Egyesült Államokból, a másik két játékos pedig – a trénerrel együtt – néhány nap miskolci tartózkodás után hazautazott.

– Wort, aki egyébként angol, csak Texasban lakik, visszajött, a vélemény róla az, hogy minimum olyan képességű, mint egykori légiósunk, Troy Rice volt. Azért esett rá a választásunk, mert sokoldalú játékos, mindenhol be tudjuk vetni – közölte Aggod Péter. – Örülünk annak, hogy irányítónk, Vasyl Jordan vállalt még egy szezont, de velünk van az ukrán Jurij Nahornyak (defense line), valamint az egri linebacker, Szatmári Dániel, aki egyébként Kanadában lakik. Hogy mire lehetünk jók, azt pillanatnyilag nem tudom, sok klubról nincsenek információink, hogy hogyan dolgoztak, hányan jártak edzésre, és azok milyen minőségűek voltak.

A bekövetkezett változások miatt egyelőre nem tudni, hogy a Steelers mikor és hol lép pályára először a divízió I.-ben. Hazai környezete minden bizonnyal a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium sportpályája lesz, de folynak tárgyalások arról is, hogy az „acélosok” a felsőzsolcai focipályán is játszanának, ahogyan korábban a HFL-ben.

A divízió I. csoportbeosztása (alapszakasz)

Keleti csoport: Budapest Wolves, Miskolc Steelers, DEAC Gladiators.

Nyugati csoport: NBA Crushers, Győr Sharks, DAK Acél Gorillaz.

Csoportokon belül mindenki játszik mindenkivel, és a másik csoportban pedig egy-egy mérkőzést játszanak a részt vevő csapatok, így alakul ki a hárommérkőzéses alapszakasz. Az alapszakasz után Nyugat-első fogadja Kelet-másodikat, és Kelet-első fogadja Nyugat-másodikat. Az elődöntőket követi a döntő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!