Kosárlabda

2020.07.03. 11:00

Úgy érzi, hogy könnyen ment a beilleszkedése

Négy diósgyőri kosaras vesz részt a felnőtt női kosárlabda-válogatott edzőtáborában.

Berecz Csaba

Miskolc 20200301 Kosárlabda 2020 NBI NB1 Nõk Nõi Diósgyõr Aluinvent DVTK Sopron Basket Fotó Koncz György Nemzeti Sport Jelena Brooks

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Koncz György

A magyar női kosárlabda-válogatott hétfőn megkezdte négy hetes nyári felkészülését. Az együttes a sportág a koronavírus utáni talpra állásának úttörője, mert annak ellenére, hogy tétmeccsen csak november 15-én, pályaválasztóként Hollandia ellen kell Európa-bajnoki selejtezőt játszaniuk, felnőtt szinten, március közepe után először itt tartanak csapatszintű labdás edzéseket. A nemzeti együttes Székesfehérvárott edzőtáborozik, Székely Norbert szövetségi kapitány összesen 20 játékost hívott meg az összetartásra, akik között négy diósgyőri sportoló kapott helyet.

A válogatott keret 16 játékossal kezdte el a tréningeket, ugyanis Török Ágnes és Katona Szidónia a 3x3-as magyar női kosárlabda-válogatott edzőtáborában dolgozik, a leukémiát „legyőző” Gereben Lívia csak a jövő héten csatlakozik a többiekhez, Határ Bernadett pedig sérülése miatt egyéni munkát végez. A diósgyőri kvartett, Pusztai Petra, Kányási Veronika, a piros-fehérek új szerzeménye, Aho Nina és a DVTK saját nevelésű kosarasa, Kiss Angelika viszont ott van a tizenhat között.

Bő két hónap

Utóbbit először arról kérdeztük, hogy a három és fél hónapos kényszerszünetet mivel töltötte.

– Miután kiderült, hogy nem folytatódik a bajnokság, szinte rögtön felhívott a szövetségi kapitány, és megkérdezte, hogy van-e valamilyen edzésprogramom. Mivel akkor még nem volt a klubtól, felajánlotta, hogy a válogatott erőnléti edzője majd megkeres, és küld nekem – mondta Kiss Angelika. – Így is történt, ezek alapján kezdtem el dolgozni. Vagyis nem volt leállás. Időről időre kaptam újabb edzésterveket, amelyek az elején erősítésről, futásról szóltak, majd jött egy terheléses rész. Összességében bő két hónapon át tartott az egyéni edzés, majd Pünkösd után annyi változás történt, hogy a DVTK sportszakmai igazgatója, Völgyi Péter irányításával a miskolci jezsuita gimnáziumban már labdás foglalkozásokon vettem részt, Frindt Nikolettel és az utánpótlás-válogatott Végh-Dudás Annával. Nem sokkal később Fodor Csillának, a DVTK erőnléti edzőjének a tréningjeit is látogattuk délelőttönként, úgyhogy a válogatott edzőtáborába úgy érkeztem, hogy napi két edzésen vettem részt.

Csütörtöktől

Mint megtudtuk: a nemzeti csapatnál sem csaptak bele egyből a lecsóba, technikai képzéssel telnek az első napok.

– A rávezetőnek mondható rész után, csütörtökön kezdődnek meg a kontaktusos edzések, ekkor lesz majd öt az öt elleni játék a pályán – mondta Kiss Angelika, akinek felvetettük, hogy ha nincs a koronavírus, akkor most minden bizonnyal az U20-as válogatottal készülne a korábban augusztusban, Sopronba tervezett korosztályos kontinensbajnokságra. – Valószínűleg így lenne, de ha nem jön közbe semmi, mivel az elmaradás miatt, jövőre Sopronban lesz U20-as Eb, ott leszek, mert életkorom alapján még beférek. Itt a felnőtt válogatottnál én vagyok a legfiatalabb, de sok játékost ismerek, így könnyen ment a beilleszkedés. Nagyon örülök annak, hogy itt vagyok, és azon vagyok, hogy itt is ragadjak. A válogatott programja szerint július végéig leszek itt, utána következik egy rövid szünet, majd augusztusban megkezdjük a felkészülést a DVTK-val, a 2020/21-es évadra.

A magyar női kosárlabda-válogatott kerete

Aho Nina (Aluinvent-DVTK), Kányási Veronika (Aluinvent-DVTK), Kiss Angelika (Aluinvent-DVTK), Pusztai Petra (Aluinvent-DVTK), Barnai Judit (Uni Győr Mély-Út), Dubei Debóra (Uni Győr Mély-Út), Török Ágnes (Uni Győr Mély-Út), Weninger Virág (Uni Győr Mély-Út), Bálint Réka (AKSC Szekszárd), Studer Ágnes (AKSC Szekszárd), Zele Dorina (AKSC Szekszárd), Gereben Lívia (AKSC Szekszárd), Horváth Bernadett (NKE-FCSM Csata), Lelik Réka (NKE-FCSM Csata), Katona Szidónia (TFSE-MTK), Kiss Virág (klub nélkül), Licskai Zsófia (klub nélkül), Raksányi Krisztina (klub nélkül), Mérész Beatrix (ELTE BEAC Újbuda), Határ Bernadett (Sopron Basket).

(A borítóképen: Kiss Angelika [balra] is kerettag)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!