Interjú: Tóth Lászlóval

2020.07.13. 11:30

Elégedettek a kiharcolt eredményeikkel

A fürdővárosiak eddigi történetük legjobb és legsikeresebb idényét zárták a közelmúltban.

Kolodzey Tamás

Mezõkövesd 20200612 Labdarúgás 2020 NBI NB1 OTP Bank Liga Mezõkövesd Honvéd Fotó Földi Imre Nemzeti Sport Tóth László

Forrás: ÉM

Fotó: Földi Imre

Az egészségügyi krízisig szó szerint sikert sikerre halmoztak a sárga-kékek, akik a pandémiát követő újraindulás után viszont váratlan formahanyatlást szenvedtek el, ennek következtében csúsztak le a dobogóról és „engedték át” a nemzetközi kupaszereplés lehetőségét a Puskás Akadémia FC-nek. A 2019/20-as, az élvonalban töltött ötödik évük ennek ellenére bizonyára sokáig megmarad az emlékezetükben: a kisváros csapata ugyanis – sok szakember és laikus által némileg váratlanul – fényesen jól sikerült hónapokat hagyott maga mögött. Erről az időszakról és terveikről Tóth László szakmai igazgató nyilatkozott az Észak-Magyarországnak.

A bajnoki negyedik helyük és a kupadöntőjük klubtörténeti rekord. Álmaikban szerepeltek-e ilyen sikerek?

Természetesen, mint mindig, ezúttal is a létező legtöbbet akartuk kihozni a szezonból, hiszen profik vagyunk. A bajnokság megkezdése előtt többször hangsúlyoztuk, hogy célunk a biztos bennmaradás kiharcolása, és ezt akár egy szép helyezés árán is elérhetjük. Végül a negyedik pozíciót értük el, hozzáteszem: soha ne legyünk rosszabbak.

A koronavírus-válságot követően nyolc mérkőzést vívtak, és a megszerezhető huszonnégy pontból – mindössze öt szerzett góllal – csak ötöt kaparintottak meg, így a felcsútiakkal szemben felhalmozott hat pont fórjukból négy egység hátrány lett. Mi történt a csapattal a pandémia után?

A mérlegkészítés módszertana nálunk a következő: valljuk, hogy a bajnokságot összességében kell értékelni, miként az elért eredményt is csak így szabad minősíteni. Úgy gondolom, hogy például a Debreceni VSC háza táján sem bontották szét a pontvadászatot háromszor tizenegy fordulóra. Ennek szellemében mi sem kívánjuk „alkatrészeire” szedni a küzdelemsorozatot. Teljes egészében nézzük a produkciónkat, és azt mondjuk, hogy a táblázat – mint általában máskor is – most sem hazudott.

A bajnokság háromnegyedéig egészen kiváló egyéni teljesítményt produkáltak a játékosok. A maradék nyolc találkozó mérlege viszont nagy formain­gadozást hozott. Ennek mi a magyarázata?

Mivel figyelemmel kísérték a szereplésünket – többek között a keretünkben történt változásokat, gondolok a sérülésekre és az eltiltásokra –, megítélésem szerint kár volt feltenni ezt a kérdést. A helyzet megmutatta, hogy csapatunk szűkös kerettel rendelkezett, és még nem érett meg arra, hogy bronzérmes legyen, ezáltal Európa-ligás helyen végezzen.

Hogyan értékeli a 2019/20-as idény egészét?

Anélkül, hogy hosszú szakmai elemzésbe kezdenék, szereplésünket röviden így summázhatom: a lehetőségeinkhez és a körülményeinkhez képest teljes mértékben elégedettek vagyunk a kiharcolt eredményekkel. A már említett negyedik hellyel és a Budapest Honvéd elleni kupadöntőben elért ezüstéremmel.

A sportág kedvelői jól tudják, hogy a Ferencvárosi TC lett a bajnok, a Mol Fehérvár FC a második, a Puskás Akadémia FC a harmadik, majd a Mezőkövesd Zsóry FC következett. Mit gondol, a realitásnak megfelelő végeredmény született?

Igen. A mérlegkészítéskor az összes mutatót, szempontot és tényezőt figyelembe kell venni. Ezek alapján kijelenthetem: a végtabella az erőviszonyoknak megfelelő tükröt helyezett a szereplők elé.

Önnek a Magyar Kupa fináléja jelentette a maguk mögött hagyott idény legnagyobb élményét?

Ez érdekes kérdés, és úgy felelek, hogy döntse el mindenki magában, hogy számára mi volt a legkedvesebb élmény. Nekem – az MK döntőjén és a Ferencvárosi TC 3–0-s legyőzésén kívül – ugyanolyan felemelő érzés volt a Mol Fehérvár FC emberhátrányban történő legyőzése vagy a kupában a Puskás AFC és a székesfehérváriak felülmúlása. A felsoroltakkal együtt úgy gondolom, hogy sok örömet szereztünk a szurkolóinknak és azoknak, akik szeretik a Mezőkövesd játékát.

Játékukat szakmai szempontok alapján mérlegelve: miben fejlődtek a 2018/19-es idény óta?

Megemlítem a tényeket, és ebből vonom le ezt a bizonyos szakmai végkövetkeztetést: a bajnokságban megszerzett ötven pontunk és a Magyar Kupa-ezüstérmünk azt mutatja, hogy minden téren fejlődtünk az előző évhez, sőt évekhez képest. A meccseiken egyetlen saját nevelésű fiatalt sem szerepeltettek. Ennek mi az oka?

A bajnokság folyamán és a Magyar Kupában is többször ült a kispadon saját nevelésű játékosunk. Azt tudni kell, hogy négy évvel ezelőtt indult az akadémiánk, és

az első korosztály most öregedett ki az utánpótláskorból, tehát eljött az ideje annak, hogy a „gyerekek” szerepet kapjanak az elkövetkezendő hónapokban és években.

Mi történt a hónapokig nélkülözött Guzmics Richárddal? Sérülten igazolta le a klub?

Tőlem eddig konkrétan senki sem kérdezte meg, hogy mi történt a játékosunkkal, pedig szívesen válaszoltam volna a kérdésre. Természetesen egészségesen érkezett hozzánk, és játszott is három mérkőzésen. A Kisvárda Master Good, a Budapest Honvéd és a Ferencvárosi TC ellen is győztünk, amikor a pályán tartózkodott. Sérülése ellenére nagy szerepe van abban, hogy sikerült megszereznünk a negyedik helyet a bajnokságban. Reméljük, a jövőben nagy erőssége lesz a csapatunknak.

Keretükben milyen változások várhatók?

Szeretnénk minél jobb futballistákat szerződtetni. A hazai kínálat behatárolt, hiszen a legjobb magyar játékosok élő megállapodással rendelkeznek, ezért biztos vagyok benne, hogy kiélezett átigazolási időszak elé nézünk. Elképzelhető például az, hogy mi tizenöt-húsz százalékkal tudjuk megerősíteni a keretünket, ugyanakkor más csapatok mondjuk harminc százalékkal teszik ugyanezt, azaz ennyivel lesznek erősebbek. Nem biztos, hogy ezután egyenesen arányosan alakul a fejlődésünk, lehet, hogy jobban fogunk játszani, mint tavaly, és mégis a kiesés ellen kell küzdenünk. Úgy gondolom, hogy három együttes kivételével ezt mindenki elmondhatja majd magáról, ilyen a tizenkét csapatos első osztály.

Mikor kezdik az alapozást, és milyen programot terveznek?

Július 20-án, hétfőn kezdődik a felkészülésünk. Törökországban nyáron eddig soha nem edzőtáboroztunk, most sem tervezünk túrát. A 2020/21-es idény első bajnoki mérkőzéséig kizárólag hazai környezetben fogunk készülni.

Az előző évi hatodik helyüket követően most kettőt léptek előre. A negyedik helyük után lát-e még mozgásteret a táblázaton?

Amennyiben azt felelném, nincs mozgásterünk, lehet, hogy a klub elnöke a cikk elolvasása után megköszönné a munkámat. Sportemberek vagyunk, ezért természetesen merünk nagyot álmodni és komoly célokat magunk elé tűzni. Pár esztendővel ezelőtt még sokan megmosolyogták az NB III.-as, majd az NB II.-es terveinket, vágyainkat, most pedig már ott tartunk, hogy az NB I. élcsoportjában végeztünk. Előre nem tudhatjuk, hogyan alakul a soron következő bajnokság. Az is lehet, hogy boldogok leszünk az ötödik hellyel, nagyon fogunk örülni, ha a mezőny első felében végzünk.

(A borítóképen: Tóth László)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!