Mezőkövesd Zsóry FC

2020.06.25. 08:00

Garba gólja döntött a pontokról

Mindkét csapat számára nagyon fontos volt a szerda délutáni focimérkőzés.

Molnár István

Forrás: mezokovesdzsory.hu

Fotó: Gál Péter

Az NB I.-es bajnokság 32. fordulója „szomszédvárakat” rendelt a fürdővárosiak stadionjába. A dobogó harmadik fokán tanyázó Mezőkövesd Zsóry FC vendége a korábban szebb napokat megélt, a kezdés előtt vonal alatti Debreceni VSC volt.

Vitelki, Kondás

A hazaiak pozíciójuk megtartásáért – ez nemzetközi porondot, Európa-ligás szereplést ér – indultak harcba, a hajdúságiak pedig a megkapaszkodás reményében a három pontért utaztak matyóföldre. A találkozó az eltérő célok mellett számos személyes érdekességgel szolgált, hiszen a játékosfront mellett a szakvezetői szintek is különlegességeket adtak, ezek közül csak kettőt említünk: a DVSC-t nem is olyan régen még az a Vitelki Zoltán edzette, aki a sárga-kékek játékosa, majd tartalék alakulatának trénere is volt – utóda pedig a hajdan Miskolcon nevelkedett Kondás Elemér lett.

Fotó: Kovács Péter

Az összeállítások nem hoztak meglepetést egyik oldalon sem, és a hadrendekre ugyanez vonatkozott: a kövesdiek 4–4–2-es, a debreceniek pedig a 4–2–3–1-es formációt választották (mindenki ezt várta), de ennek a kezdés előtt nem volt jelentősége, hiszen mindig az számít, hogy a mesterek elképzeléseit ki és hogyan tudja a pályán tartalommal megtölteni. Továbbá az, hogy a kritikus pillanatokban, amelyek mindig fontosak, melyik társaság hoz jobb döntéseket. Tét ide, tét oda, másfél órával a kezdés előtt a szakvezetők olyan kedélyesen csevegtek egymással, mintha ­„sörmeccs” várt volna rájuk.

Érvénytelen gólok

Bejött a kövesdi hagyomány: szikrázó napsütés és remek pálya várta a csapatokat. Szécsit és Kundrákot is ápolni kellett, de mindkettő visszatért, leragasztott fejjel. Percekig csak a vendégek térfelén pattogott a labda, aztán ugyanez ment a másik irányba, a mintegy ötszáz tagú debreceni szurkolótábor nagy örömére. Mint a birkózók, fogást kerestek a felek, közben nem alakult ki folyamatos összjáték. A 14. percben akadt egy kis zűrzavar a DVSC kapuja előtt, majd sikerült felszabadítaniuk. Nem sokkal később Zivzivadze ugyan a kapuba fejelt, Andó-Szabó viszont a kapus akadályozása miatt szabadrúgást ítélt kifelé. A választ Varga K. akarta megadni, lövését Szappanos tenyerelte oldalra.

Fotó: Kovács Péter

Többet kezdeményezett a Kövesd, nagy dolgoknak mégsem lehettünk tanúi. A hazaiak jobb és bal oldala egyaránt aktív volt, a széleken játszók nagy elánnal segítették a támadásokat. A védelmek romboltak, így senki nem tudott létszámfölényes akciókat vezetni. A 28. percben a sárga-kékek hálójába került a labda, de a játékvezető előtte ismét szabálytalanságot, lest látott. A szünet előtt Silye ziccerét fogta Nagy S., a védő vesztét az okozta, hogy közelről középre célzott.

A 90. percben

A szünetben cserét határozott el Kuttor Attila: Besirovic helyére Eperjesit küldte, Karnitski pedig felment a középpályára, az egykori diósgyőri pedig a védelem tengelyébe került. Már nagyobb elánnal futballoztak a csapatok. Az 55. percben újabb lesgól született, Nagy D. korán örült. Utána Bényei jobbról, tiszta helyzetből célozhatott, de csúnyán a kapu mellé bombázott. A borsodiak próbálkoztak többet, erre Kondás Elemér válaszolt kettős cserével, és a beállt Garba majdnem betalált, kevéssel emelt a keresztléc fölé.

Fotó: Kovács Péter

Úgy tűnt, hogy amelyik gárda szerez egy gólt, nyerni fog. Amikor Nagy D.-t Cseri váltotta, felcsattant a taps, a nézők a játékmestertől várták a csodát. Akadtak lehetőségek mindkét gárda előtt, a lövések is záporoztak, de nem ment be semmi. A lefújás előtt érkezett Garba, és csapatának megadta az esélyt arra, hogy bent maradjon az élvonalban.


Mezőkövesd Zsóry FC – Debreceni VSC 0–1 (0–0)

Mezőkövesd, 3190 néző. V.: Andó-Szabó (Tóth II., Georgiu – Csonka, Hanyecz).

Mezőkövesd Zsóry FC: Szappanos (6) – Farkas (6), Karnitski (5), Pillár (5), Silye (6) – Pekár (6), Besirovic (5), Meskhi (6), Vajda S. (6) – Zivzivadze (5), Nagy D. (5). Vezetőedző: Kuttor Attila.

Debreceni VSC: Nagy S. (6) – Kinyik (6), Szatmári (7), Pávkovics (6), Ferenczi J. (6) – Kusnyír (5), Kundrák (5) – Varga K. (6), Tőzsér (6), Szécsi M. (–) – Adeniji (4). Vezetőedző: Kondás Elemér.

Csere: Szécsi M. helyett Bereczki (5) a 36., Besirovic helyett Eperjesi (6) a 46., Kundrák helyett Bényei (5) a 46., Adeniji helyett Garba (–) a 63., Bereczki helyett Trujic (–) a 63., Nagy D. helyett Cseri (–) a 69., Vajda S. helyett Vadnai (–) a 78., Pekár helyett Dragóner (–) a 91., Garba helyett Barna Sz. (–) a 91. percben.

Sárga lap: Pávkovics a 29., Kinyik a 38., Besirovic a 45., Varga K. a 66., Zivzivadze a 75., Eperjesi a 89. percben.

Gólszerző: Garba (0–1) a 90. percben.

Kuttor Attila: – Gratulálok a Debrecennek a győzelemhez. Tényeket sorolok: szereztünk egy szabályos gólt, egyszer a labda az egyik védő kezén csattant és kaptunk szabálytalan gólt. Ezeket nem tudjuk elviselni. Bereczet korábban kétszer büntették, kapott egy sárgát, majd eltiltották, de a lapját érvényben tartották. Minket nem a nemzetközi szereplés hajt, ezt akár ki is jelölhetik helyettünk, de ha mi gólt szerzünk, akkor ne veszítsük el a mérkőzést, mert erről a saját játékosaimnak nem tudok mit mondani. Egyébként megvoltak a lehetőségeink a gólok szerzésére, tíz mérkőzés után azonban nem könnyű fizikálisan helytállni. A fiúk kitették a szívüket és lelküket a pályán.

Kondás Elemér: – Nagyon fontos három pontot szereztünk. Élet-halál harcot vívtunk és szombaton is ez vár ránk. A meccs nagy részében irányítottuk a játékot, több százszázalékos helyzetet dolgoztunk ki. Hatalmas lépést tettünk a bennmaradás felé vezető úton, de még ott lesz a Paks elleni meccsünk. A Mezőkövesd nagyon veszélyes ellenfél volt, nekünk azonban eredményesnek kellett lennünk. Volt szerencsénk nekünk is, a hazaiaknak is, ráadásul esett mindenféle gól it. Mi vittük be a győztes találatot.


Góltörténet

90. perc: Varga K. jobbról ívelte a kapu elé a labdát, Garba pedig pár lépésről a háló bal oldalába fejelt, 0–1.

(A borítóképen: Varga (fehérben) és Karnitski üldözi a labdát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!