Birkózás,cselgáncs

2020.05.15. 18:00

Szabadban és teremben edzenek, de egymás ellen nem tréningeznek

Sajátos helyzetben vannak és speciális munkát végeznek a népszerű küzdősportok képviselői.

Kolodzey Tamás

Forrás: ÉM-Archívum

Miskolcon nagy hagyományai vannak a szőnyegen űzhető műfajoknak. A birkózók és a cselgáncsozók olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki szereplők egész sorát „termelték” ki, munkájuk így mindig fémjelezte a megyeszékhely sportéletét.

Birkózni nem lehet

A koronavírus-járvány okozta krízis azonban térdre kényszerítette a versenyzőket, akik hosszú hetekig nem látogathatták edzőtermeiket, így érdemi munkát nem végeztek.

– Kissé furcsa tevékenységet végzünk, de legalább valamit már csinálunk – kezdte Juhász Sándor, Diósgyőri Birkózó Club edzője, majd így folytatta: – A DVTK Medical és Birkózócsarnok névre hallgató komplexumunkban fiataljaink a szőnyegeken erősítő jellegű tréningeken vesznek részt, a két méteres távolságot azonban be kell tartaniuk. Birkózni nem lehet, vagyis az egymás közötti testi kontaktus ideje még nem jött el. Az első edzéseken, amelyeket Bacsó Alex és Lakatos Győző vezényelt, még kevesen voltak a teremben, illetve nálam otthon, hiszen jómagam a házi munkára rendezkedtem be. Akár így dolgozunk, akár úgy, szigorúan be kell tartanunk az egészségügyi előírásokat, az ajánlásokat: ennek jegyében a gyerekek edzőfelszerelésben jönnek és mennek, fürdésre még nincs lehetőségük. Különösebb okunk nincs a kapkodásra, hiszen versenymentes időszakot élünk és abban reménykedünk, hogy az élet előbb, vagy utóbb esetünkben is visszatér a normális kerékvágásába.

Erőfejlesztéssel

A diósgyőri cselgáncsozók is szorgoskodnak már. Arról, hogy mit és hogyan csinálnak, Flórusz János vezetőedző ezt mondta:

– Mi szabadtéren gyűjtjük az erőt. Az Ifjúsági sporttelepet és az Avas tetőt látogatjuk, a Győri kapuban lévő szűk termünket még nem látogatjuk. Március 16-án volt az utolsó zárt tréningünk, azóta erőfejlesztéssel foglalatoskodunk, de jó lenne már végre cselgáncsozni is. Viadalok persze nincsenek, így nálunk is a testépítés megy, a képlet nagyjából úgy néz ki, hogy elkezdünk, majd befejezünk egy programot, aztán ugyanezt elkezdjük újra. Az eredeti terv szerint május 18-án tatán kezdődött volna a válogatott edzőtáborozása, ezt azonban felfüggesztették, ötven embert ugyanis nem lehet összeengedni, ennek még nem jött el az ideje. Erre a képzésre a tokiói olimpiai kiküldetésért küzdő Gercsák Szabina kapott meghívót, azt viszont még nem tudjuk, hogy a pótlást mikorra írják ki.

Tatamira vágynak

Egy házzal odébb, a Kubikban dolgoznak a Miskolci VSC cselgáncsozói. Illyés Miklós, a zöld-fehérek elnöke szakmabeli, részt vett a 2000-es, Sydney-ben rendezett olimpián, majd sokáig edzősködött, sőt az országos szövetség szakágvezetőjeként is tevékenykedett.

– Sportolóink terembe nem mehetnek, az öltözőket és a fürdőket nem használhatják – közölte az egykori kiválóság, aki a Miskolci Sportiskola ügyvezetőjeként is szolgálja a testkultúrát. – Folyik az állóképesség fejlesztés, ez fontos, de nagyon várjuk már, hogy visszatérhessünk a tatamira, hiszen a mi normális körülmények között a szőnyegen éljük az életünket, a judóban testkontaktus nélkül nem lehet gyakorolni a technikai elemeket. A szabadtéri munkát a Tiszai pályaudvar melletti, vasutas sporttelepen végzik a gyerekek, Bartha Ákos és Kálmán Tibor edzők csoportjai ezen a héten ötven-hatvan százalékos „telítettséggel” üzemeltek.

(A borítóképen: A diósgyőri birkózóteremben Lakatos Győző edző irányításával egymástól távol tréningeznek a sportolók)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!