Súlyemelés

2020.04.15. 09:00

Garázsban is folyik a kemény munka

A kazincbarcikai súlyemelők igyekeznek okosan gazdálkodni a jelenlegi helyzetben.

Molnár István

Ebben az évben eddig nem sok súlyemelő-viadalt rendeztek meg úgy helyi, mind országos szinten, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében például mindössze a szerencsi területi minősítőt, február 22-én. Azóta ebben a sportágban sincs „mozgás”, a Magyar Súlyemelő Szövetség – még március 13-án – április 30-ig törölte valamennyi versenyét.

Nagyon készült rá

– A városi sporttelepen van egy helyiségünk, ahol emelünk, és egy irodánk, amit használunk – kezdte Pátrovics Géza, a KVSE súlyemelő-szakosztályának vezetője, edzője. – Az egész létesítményt március 20-tól határozatlan időre bezárták, erről született egy városi rendelet. Tehát mi sem tudjuk itt végezni a munkát, nem tudok edzést tartani a tizenöt versenyzőnknek, bár az irodába bemehetek, az adminisztratív tevékenységet el tudom látni. Mindez azt is jelenti, hogy az emelők ott dolgoznak, ahol élnek, laknak. Egy-két példa: Kusai Kristóf Debrecenben, Bojti Vilmos Aggteleken a barátnőjénél, Holló Szilárd a garázsukban, Féderer Benjámin a kertes házukban. Szerencsére, kevés kivételtől eltekintve, az eszközöket mindenkinek tudtam biztosítani, rendelkezésre állnak a rudak és a tárcsák. Az úgynevezett szakgyakorlatokat, a szakítást és a lökést kevésbé tudják csinálni az emelők, az erősítést viszont igen. Mindezt úgy, hogy a versenyzők betartják a különböző higiéniai előírásokat, többször mosnak kezet, ha kell, kesztyűt húznak, és ha más is ott van, akkor betartják az előírt távolságot.

A szakosztályvezetővel arról is beszélgettünk, hogy Holló Szilárd ott lett volna a március közepére kiírt bukaresti junior-világbajnokságon, amit a nemzetközi szövetség, az IWF törölt.

– A fiúk között csak ő képviselte volna Magyarországot, méghozzá a +109 kilósok között – tette hozzá Pátrovics Géza. – Februárban, illetve márciusban 2x2 hetet Tatán töltött edzőtáborban, majd miután mindent betiltottak, maradt a garázs… Jó formában volt, egyéni rekordokat reméltünk volna tőle. Március elején Kassán voltunk egy versenyen, szakításban 150 kilót, lökésben 195 kilogrammot teljesített, de utóbbiban volt egy nagyon biztató 201 kilós gyakorlata is. Előre nehéz megmondani, hogy ha ezt hozta volna Bukarestben, akkor a 345 kilós összetettel hol zárhatott volna, de az előzetes nevezés alapján a 11. helyen volt. Fiatal, még csak 20 éves, komoly fejlődés előtt áll, ebben a pillanatban az egyéni legjobbja 156 és 200 kilogramm. Különben nem volt elkeseredve, amikor megszületett a nemzetközi szövetség döntése, igaz, kissé megviselte, mert nagyon készült rá. Ez ugyanúgy érintett mindenkit, tudomásul vettük a történteket; bízunk abban, hogy valamikor megtartják ezt a juniorvébét. Szilárd a múlt hétre tervezett moszkvai felnőtt Európa-bajnokságra is be volt nevezve, ezt az eseményt júniusra halasztották, de kétséges, hogy sor kerülhet-e rá akkor.

Ha rendelkezésre állna

A szakvezető, a sokszoros masters világbajnok, illetve mások sem látják még, hogy mikor áll helyre az élet, a sportélet.

– Biztos lesz sok verseny, amit a második félévben fognak megtartani, de annyira sűrű versenynaptárt sem szeretnének, sem itthon, sem külföldön – elmélkedett Pátrovics Géza. – Szeptemberre ki van írva a junior és U23-as Európa-bajnokság Finnországba, Rovaniemibe, ott már elképzelhető, hogy indulni fog Szilárd, de ez a helyzettől függ majd. Itthon, az úgynevezett nagy viadalok közül egyelőre a Baczakó Péter-emlékversenyt, illetve a Savaria Kupát tartották meg, nekünk Barcikán május 23-án kellene, kellett volna megrendezni a csapatbajnokság kelet-magyarországi fordulóját, de erről is az MSSZ fog határozni. Magam mentem volna a március végi, budapesti masters ob-ra, erre sem került sor. A szenior megméretések közül májusban Hollandia lett volna a helyszíne a masters Ebnek, ezt decemberre tolták. Augusztusban Floridában tartanák a masters vb-t, amire abban az esetben tudnék elutazni, ha egyrészt rendeződne a helyzet, másrészt a szükséges anyagiak a rendelkezésemre állnának.

A koronavírus által okozott gazdasági helyzet a sportban is érezteti a hatását, de hogy a KVSE-nél mennyire, arra is rákérdeztünk.

– Mi egy kis szakosztály vagyunk, nagyon kevés pénzből gazdálkodunk – ismertette Pátrovics Géza. – Nem panaszkodunk, mert kapunk támogatást a szövetségtől, illetve a város is segít bennünket. Ez a kettő elég arra, hogy legyünk, de nem dúskálunk, igyekszünk okosan gazdálkodni azzal, amink van.


Új termük lehet

A sporttelepen, az úgynevezett „hátsó területen” zajló stadionrekonstrukció egy része már befejeződik Barcikán, de korábban arról is szó volt, hogy a KBSC egy új klubházat kap, s emiatt az ott lévő létesítmény egy részét elbontják, ami éppen érintené a súlyemelőket: „Nem hivatalos információ, hogy addig itt maradhatunk, amíg nem épül fel az a csarnok, amely nekünk és a birkózóknak lenne a bázisa, a Kazinczy-iskola mellett. Mindkét sportág, szakosztály kapott állami támogatást, amely a beruházás nagyjából háromnegyede. Bízunk abban, hogy a projekt a közeljövőben megvalósul. Egyébként a mostani, részben lebontásra ítélt épületben az öltözők, a klubhelyiségek festése, felújítása folyik, ezért rövid időn belül biztosan nem bontják le” – fogalmazott Pátrovics Géza.

(A borítóképen: A KVSE súlyemelői a nehéz helyzetben is megtalálták a megoldásokat| Fotó: ÉM-Archívum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!