járvány és sport

2020.03.22. 16:00

Mint az állóhelyből távolugrás

Guzi Blanka otthonában, Kistokajban igyekszik edzésben tartani magát.

Berecz Csaba

Fotó: Kozma István

Az év elején kiadott nemzetközi öttusa-versenynaptár szerint a jövő héten szerdától vasárnapig az idei világkupa-sorozat második versenyét rendezték volna meg Bulgáriában, Szófiában, egy héttel később pedig ugyanitt még egy vk-megméretésre is sor került volna. Csakhogy a Nemzetközi Öttusa Szövetség a múlt vasárnap a koronavírus miatt törölte a márciusra, áprilisra és májusra tervezett öttusa versenyeket, így a budapesti, április 29. – május 3. közötti világkupa 4. fordulóját és a május 14–17-i időpontra kiírt szöuli vk-döntőt is. A korábban Kínából Mexikóba áttett világbajnokság május 25–31-i időponttal még tartja magát, és a világkupa-fordulókat – jelen állás szerint – májusban és júniusban tervezik bepótolni, ha az egészségügyi helyzet ezt engedi.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség bejelentése után a Magyar Öttusa Szövetség is közleményt adott ki, amelyben többek között az szerepel, hogy a hazai versenyrendszert mindaddig felfüggesztik, amíg a biztonságos edzéslehetőségek és a felkészülés körülményei visszaállnak az eredetileg megszokotthoz, illetve ezen körülmények biztosítását hosszú távon is garantálni tudják. A honi szövetség álláspontja szerint minden korosztály esetében sor kerül majd a válogatási elvek felülvizsgálatára és annak a megváltozott körülményekhez való igazítására.

Ló és drótszamár

A fentiek miatt nem a szófiai világkupára készül Guzi Blanka, a magyar női felnőtt öttusa-válogatott kerettagja, aki az idei év első világkupafutamán, Kairóban a legeredményesebb magyar versenyző volt az ott elért 18. helyével.

– Készülök, ahogy tudok, olyan ez, mintha állóhelyből próbálnék meg távolba ugrani – válaszolta arra a kérdésre a miskolci Swimming PC öttusázója, hogy ezen a héten mivel töltötte az idejét. – Hétfőn voltam utoljára uszodában, akkor tudtuk meg, hogy bezár a létesítmény, úgyhogy a búcsúúszást ekkor tartottam. Akkor még bíztunk abban, hogy talán bejuthatunk a Kemény Dénes uszodába, de aztán kiderült, hogy nincs kivétel, mindenkire egyformán vonatkozik a tiltás. A futás, az megy, lakhelyemen, Kistokajban, illetve a környékén mindennap útnak indulok, ezenkívül kerékpárral próbálom helyettesíteni, amit lehet.

Arra a kérdésre, hogy a lovat modellezi-e a drótszamárral, az öttusázó nevetve nemmel felelt, majd hozzátette, lovaglásra egyelőre nincs lehetősége, ugyanis a válogatott keret lovai Budapesten és Székesfehérvárott vannak, és bár szükséges feladat a négylábúak lemozgatása, de a relatíve nagy távolság miatt erre ezen a héten nem vállalkozott.

– Az úszással és lovaglással ellentétben a vívás amolyan félüzemmódban megy. Van egy szúrópárnám és létrám, utóbbi lehetőséget ad arra, hogy lábmunkázzak. Próbálom csiszolni a vívótechnikám, de ehhez azért pástra, edzőre és edzőpartnerre is szükségem lenne, ám ezeknek is híján vagyok – mondta Guzi Blanka, aki a felsorolásából még hiányzó ötödik számról a következőket mondta: – Viszont a lövészetet tudom gyakorolni, van lőtáblám itthon, és nemcsak az udvaron tudom végezni ezeket a gyakorlatokat, hanem a családom nagy örömére, rossz idő esetén bent a házban is, ugyanis éppen van egy 10 méteres folyosónk, ami alkalmas erre.

Kíváncsian várja

Arra, hogy mi lehet a folytatás, lesz-e, lehet-e ebben a felkészülésben valamiféle változás a jövő héten, így felelt az öttusázó:

– Nem tudom, meddig tud ez így menni. Kíváncsi vagyok arra, hogy a világkupaversenyek májusra, júniusra tervezett halasztása tartható lesz-e. A szövetségi kapitánnyal mindennap értekezünk, szót ejtünk a napi edzésmunkáról, illetve a várható fejleményekről, de a helyzet óráról órára változik, és úgy tűnik, nincs ember, aki biztosat tudna arról mondani, hogy meddig tarthat ez az állapot. Nagy kérdés az olimpiai rendezés is, most úgy látszik, hogy ötven százalék az esély arra, hogy az eredeti időpontban megtartják az ötkarikás játékokat, illetve ötven arra, hogy elhalasztják néhány hónappal vagy akár egy évvel is. Őszintén szólva, nekem ez utóbbi jobb lenne, mert még fiatal vagyok, van mit tanulnom, és ezzel időt nyernék erre. De a legjobb persze az lenne, ha nem is kellene ilyenről beszélni, ha ez a vírus nem fékezte volna le a világot.

Guzi Blanka olimpiai ranglista pontjai

Guzi Blanka, az olimpiai kvalifikáció ranglistaversenyében az eddig megszerzett 59 pontjával jelenleg a 39. helyen áll, legjobb magyarként. A termés úgy jött össze, hogy a tavalyi Európa-bajnokságon elért 29. helyével 19 pontot szerzett, az idei, budapesti fedett pályás verseny 21. pozíciója 10 pontot hozott a konyhájára, a múlt hónapban megrendezett kairói világkupa 18. helye pedig 30 pontot adott hozzá a teljesítményéhez.

(A borítóképen: Guzi Blanka otthonában gyakorol)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!