Atlétika

2020.03.22. 19:00

Fél másodpercet javított

Tóth Anna remek formában kezdte el a 2020-as szezont.

Molnár István

Fotó: Molnár István

Egészen kiváló eredménnyel, 8.42 másodperccel nyerte az ifjúsági lányok 60 méteres gátfutását a nemrégiben Budapesten megrendezett korosztályos fedett pályás országos bajnokságon Tóth Anna, a Miskolci Sport­iskola fiatal atlétája. Amint azt Tigyi József, a sportiskola atlétikai szakosztályának vezetője, edzője elmondta, mindezen idő a világranglista 8. legjobb eredménye az idén, és csak 3 századdal marad el a fedett pályás ifjúsági magyar csúcstól.

Hozható az Eb-szint

– Nagyon jó volt a téli munka, és Anna már a felkészülés során is komoly eredményeket futott – kezdte a szakember. – Előtte 8.58-cal kezdett, szintén egy fővárosi versenyen, gyakorlatilag minden hét végén volt versenyzési lehetőség, mi a kéthetes ritmust tartottuk, kéthetente versenyeztünk. Az ob-n már az előfutamban is magabiztosan és jól futott, a döntőben pedig óriási fölénnyel nyert. A 8.42 másodperc több mint fél másodperccel jobb, mint a tavalyi eredménye. Annyit még érzékeltetésképpen: jelenleg két top gátas van Magyarországon, Kerekes Gréta, valamint Kozák Luca, nos, ők nem tudtak ennyit futni ennyi idős korukban, mint amit most Anna.

Tigyi József az esztendő legfőbb feladatát, viadalát is szóba hozta.

– Az ő korosztályának a 2020-as célversenye az ifjúsági Európa-bajnokság, amelynek az eredetileg tervezett helyszíne az olaszországi Rieti, július 16–19 között. Bízunk abban, hogy addigra lecseng a járvány, és minden úgy fog lezajlani, ahogyan a szervezők szeretnék, a legnagyobb biztonságban – fogalmazott a szakosztályvezető. – Ha Anna továbbra is sérülésmentesen tudna készülni, akkor a 14.10 másodperces szint teljesítése reális elvárás, ugyanis a kontinensviadalon 100 m gáton versenyeznek a résztvevők. Tavaly 13.70 mp-e volt, most azonban klasszisokkal jobb formában van… Amennyiben ez a dinamika megmarad, ez a tempó, akkor akár Eb-döntő is lehet belőle… Beszélhetnénk mellé, de nincs értelme, ezt ő is tudja, látja.

A kontinensviadalra a tavaszi hazai versenyeken lehet kvalifikációt szerezni (az itthoni szabadtéri szezon jövő hónap végén indulna, és egyelőre csupán a gyaloglóbajnokság halasztását jelentette be a MASZ), ám a tréner szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a junior-világbajnoki ,,beugró idő” is meglehet…

– Nem szokásom annyira előrehaladni, csak lépésről lépésre, és ugyan ott már eggyel magasabb a gát, de egyáltalán nem földről elrugaszkodott az elképzelés. Ahogy mondani szokták, Annában megvan a lehetőség, nyilván függ mindkettőnktől a közel- és a távoli jövője, és az utak sosem egyenesek, azonban szerencsére van egy komoly, támogatói szülői háttere, ami szintén lényeges. Bármi lehet belőle, akár nemzetközi szintű felnőtt gátas is, itt 13.10 környékén jegyzik a legjobbakat.

Komolyabban áll hozzá

A 2003. november 20-án született sportiskolás atléta szintén azzal kezdte, hogy a felkészülésbe nagyon sok munkát befektettek.

– Rengeteget dolgoztunk Józsi bácsival, már tavaly október végétől edzettünk, edzünk, de az igazság az, hogy annyira azt megelőzően sem álltunk le, ami azért valamit számított – közölte Tóth Anna. – Azt is el kell ismernem, hogy sokkal komolyabban álltam most az atlétikához, a gátazáshoz, mint tavaly, és fogytam is. Eddig csak akkor hiányoztam, ha valami olyan indokolt dolog volt, ami miatt nem tudtam jönni, a heti öt edzést, a tíz órát így szinte mindig megcsináltuk. A jelenlegi helyzetben azonban csak korlátok között tudunk munkát végezni. Az ob-n már az előfutamban is éreztem, hogy jól megy, a döntőben pedig biztosan előztem meg az ezüstérmes ellenfelem. A 8.50 másodperc alá ezzel a futással jöttem be idén, az ez előtti 2020-as futásaim 8.60 körüliek voltak, illetve egy volt picivel felette.

Ezek után Tóth Anna hozzá­fűzte még:

– Úgy érzem, robbanékonyabb vagyok, megvan a motiváció, látom, mit lehet elérni, akarom, élvezem a futást – jegyezte meg. – Az atlétikát egyébként még az általános iskolában kezdtem, kipróbáltam a magasugrást is, körülbelül öt éve kerültem Józsi bácsihoz, és mintegy négy éve gátazok, rájöttünk, hogy ez a legjobb nekem. Józsi bácsi mindig azt mondja, legyek kellően agresszív, támadjam a gátat, szerinte megvan bennem ehhez a megfelelő bá­torság.

(A borítóképen: Tóth Anna [balra] és Tigyi József )

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!