Ünneplés

2020.02.13. 16:30

Világszínvonalú munkára törekszenek az öttusázók

Fennállásának tízéves évfordulóját ünnepli a Swimming Pentathlon Club.

Kolodzey Tamás

Fotó: Ádám János

Az alkalomból szerda délután az Avalon Parkban ismertették eddigi eredményeiket, és szóltak a jövővel kapcsolatos terveikről is.

A nulláról indultak

Fázoldné Ecsédi Zsuzsanna, a miskolci klub elnöke elmondta, hogy civil közhasznú egyesületként dolgoznak, nem tartoznak a városhoz, de a várost képviselik. Mindent maguk teremtettek, az úszással és az öttusával foglalkoznak. A nulláról indultak, fokozatosan építkeztek, verseny- és szabadidőcsoportjuk is van. Rengeteg közösségi és sportrendezvényt tartottak, ezekhez a szülők is jelentős támogatást adtak. A versenyzéshez minden feltételt biztosítanak, felszerelés- és eszközállományuk már huszonöt milliós értéket képvisel; ha pedig valaki olyan szándékkal keresi fel őket, hogy öttusázni szeretne, kinyitják az ajtót.

Beindult a szekerük

Az úszósportból érkezett Fázold Henrik leszögezte: imádja az öttusát, amely a világ egyik legszebb sportága. A szakosztályvezető nagyon nehéznek nevezte az indulásuk utáni időszakot, mára azonban eljutottak oda, hogy kijelentsék: az öttusa nem tömegsport, és csak azok maradjanak náluk, akikben megvan az adottság a világszínvonalú munkára. Guzi Blanka – akit világcsodának nevezett – révén beindult a szekerük. Sportolóik közül többen nagy sikereket értek el a nemzetközi versenyeken, folytatta a szakosztályvezető, majd a teljesség igénye nélkül felsorolta azokat, akik az öt-, a négy- és a háromtusa Európa- és világbajnokságokon győzelmeket és értékes helyezéseket szállítottak. Most pedig, amikor már jönnek az eredmények, tagjaik külföldre utazhatnak, ezáltal hírnevet szerezhetnek maguknak, a klubnak, a városnak és az országnak.

Az önkormányzatot Borkuti László képviselte, a tanácsnok hozzászólásában sok sikert kívánt a klubnak.

Gladiátorképzés

Az öttusa lebonyolítása a jövőben igencsak megváltozik. A számok között 10 perces pihenőket adnak, a mezőnyök pedig kieséses rendszerben küzdenek majd. Most reggeltől estig tart egy viadal, ez nem olyan sokára két órára rövidül, miközben a nézők valamennyi küzdelmet egy lelátóról követhetnek. Mindezt annak érdekében teszik, hogy a műfaj emészthető legyen, az olimpia műsorán maradjon, a sportágat alkotó közeg ugyanis nem szeretné, ha az öttusát a birkózáshoz, az ökölvíváshoz vagy a súlyemeléshez hasonlóan „fojtogatnák”. A változást az élet kényszeríti ki, de az egyenletben még sok az ismeretlen. Nem tisztázódott, hogy a szereplők milyen időkeret terhére végzik a bemelegítést, továbbá a versenyzők egy nap alatt – gondolva például a selejtezőre, a középfutamra és a döntőre – hogyan fogják többször teljesíteni a távot, ezért félő, hogy a gladiátorképzés irányába mozdulnak el.

(A borítóképen: A klub vezetői és sikeres tagjai is jelen voltak a bemutatkozón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!