Hegyikerékpár és futás

2019.09.06. 12:00

Mezőnyverseny lesz a jubileumon

Megújul a hét végén megrendezendő bükki hegyikerékpáros-­és terepfutóverseny.

Tekerés felfelé

Forrás: Magánarchívum

A Miskolc és Bükkszentkereszt közötti erdei útszakaszon kerül megrendezésre ezen a héten szombaton a 10. Fehérkő-Lápa Hillclimb Gravel Race Hegyikerékpáros- és Terepfutóverseny.

A Bánya-Bükk erdejében haladó verseny 10 kilométer hosszúságú és 450 méter szintemelkedést tartalmaz. A verseny kiindulópontja a Miskolc Felső-Majláth részén található Móra Ferenc utca nyugati vége, ahonnan a résztvevők folyamatosan emelkedő dózerúton a fehérkő-lápai turistaház érintésével a bükkszentkereszti Kis-Dél-tetőn lévő kilátóig versenyeznek.

Idén helyszíni nevezésre nem lesz lehetőség, előnevezni a verseny hivatalos weboldalán lehet szeptember 5-ig (feherkolapahillclimb.hu). A rajt a terepfutók számára 10.00-kor lesz, a hegyikerékpárosok pedig 10.30-kor vágnak neki a távnak.

A kerékpárosok

A korábbi hegyikerékpáros-időfutamot a manapság egyre népszerűbb, és ismét reneszánszát élő mezőnyversennyé alakították át a szervezők úgy, hogy a korábbi pálya nyomvonala nem változott. Minden induló a saját korcsoportjával együtt indulva mérheti össze erejét, és nemcsak a gyorsaság, de egy remek versenytaktika is hozhat kiváló eredményeket. A versenyzők indulhatnak MTB, gravel valamint cyclo­cross bringákkal egyaránt. A megméretésre leadta nevezését Baranyi Áron Dávid, aki a kanadai Mont Saint Anne-ben megrendezett MTB-világbajnokságon a magyar nemzeti válogatott tagjaként szerepelt.

A futók

A terepfutók egy rövidebb, de technikásabb útvonalon haladnak, érintve a Vadas Jenő-forrást, de a verseny rajtja és célja számukra is ugyanaz.

A verseny igazi különlegessége a „2 próba”, avagy „Fehérkő-Lápa Vasembere” futam, ahol először futva, majd kerékpározva teljesítik a kijelölt távot a versenyzők. A 2 próba számban indul az a miskolci Molnár Péter (HOTE SE), aki a múlt hétvégén, Ózdon megrendezett IX. Ózdi Triatlon Versenyen a 2. helyet szerezte meg.

– Szervezőként mindig is a rendezvény folyamatos fejlődését tartottuk szem előtt, a versenyzői igények maximális figyelembevételével. Ezért idén bátran szakítottunk a hagyományos hegyi időfutammal, és erre a jubileumi alkalomra egy mezőnyverseny megrendezését tűztük ki célul. Az, hogy ez egy egyszeri alkalom vagy így kerül megrendezésre továbbiakban a Fehérkő-Lápa HillClimb, az legyen meglepetés – nyilatkozta Kalotai Norbert a HOTE Sportegyesület elnöke, a verseny főszervezője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!