Kajak-kenu

2019.08.08. 09:30

Megtisztelő a vb-indulás

Bragato Giada kiadta magából a maximumot a romániai korosztályos világbajnokságon.

Molnár István

Béke László TKKSE-elnök, Bragato Giada és Krucsay József

Forrás: Magánarchívum

A múlt héten a romániai Pitestiben rendezték meg az ifjúsági és U23-as kajak–kenu-világbajnokságot, amelyen részt vett a Tiszaújvárosi KKSE sportolója, Bragato Giada is. Krucsay József edző tanítványa három számban állt rajthoz: C-1 500 méteren remekül szerepelt, csak a fehérorosz Alena Nazdrova verte meg a fináléban, így vb-ezüstérmet szerzett a Tisza-parti klub lapátosa. Bragato Giada C-2 200 méteren a 9. helyen ért célba párjával, Kisbán Zsófiával, ugyanakkor ugyanez az egység bronz­érmet gyűjtött C-2 500 méteren, a magyar duót csak az orosz és az üzbég kettes tudta megelőzni.

Az ötszáz párosban elért harmadik hely is megfelel a valós tudásnak.

Járt már ugyanitt

– Az eredményhirdetés után azonnal buszra ültünk, és hétfőn hajnalban érkeztünk haza – mondta lapunknak Bragato Giada, aki így folytatta: – már jártam korábban is korosztályos világbajnokságon, tehát volt ilyen jellegű tapasztalatom. Tavalyelőtt, még utolsó éves ifiként ötszáz párosban ezüstérmet gyűjtöttem a szegedi Nagy Biankával. Érdekesség, hogy az a verseny is itt volt Pitestiben. Tavaly, 2018-ban elsőéves U23-asként Bulgáriában, Plovdivban voltam, és ötszáz párosban a negyedikek voltunk Kisbán Zsófival.

A TKKSE fiatal kenusa hozzá­tette azt is, nagyon örült annak, hogy újvárosi trénere ott lehetett mellette:

– Sokat számít, ha Józsi bácsi ott van a versenyeimen – közölte Bragato Giada. – Nagyon jól ismer, tudja, hogyan kell kezelni, látja, mennyire izgulok, mikor kell nyugtatni. Szól, mikor menjünk vízre, mit csináljak, mit mozogjak, megadja a végső tanácsokat, milyen legyen a rajt, a közepe és az utolsó kétszáz méter. Ha nem lett volna kinn Romániában, biztos, hogy nem értem volna el ezeket az eredményeket, óriási része van benne…

Csak finomítások

A két érmét így értékelte a dél-borsodi klub kenusa:

– Semmiképpen nem akartam úgy kiutazni, hogy elbízom magam – nyilatkozta Bragato Giada. – Úgy gondoltam, szeretnék majd úgy kiszállni a stégre mindegyik verseny után, hogy azt mondhatom: maximálisan mindent megtettem, ennyi volt bennem. Ha ez a második helyre jó, akkor arra, ha harmadikra, ha kilencedikre, arra. Az ezüst­érem után Józsi bá azt mondta nekem, hogy nem elvesztettem az első helyet, hanem megnyertem a másodikat.

A Tisza-parti kenusnak még nem ért véget a szezonja, ugyanis tagja a közelgő szegedi felnőtt-világbajnokságon részt vevő magyar válogatottnak, a női ötszáz egyest fogja teljesíteni a csongrádi megyeszékhelyen.

– Megtisztelő számomra, hogy tagja lehetek az itthoni világbajnoki keretnek, nagyon örültem neki, amikor ez kiderült – árulta el ezt is Bragato Giada. – Rajtam kívül még négy lány indul kenuban: a páros számokban, 200 és 500 méteren Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső lesz résztvevő, az 5000 egyest Lakatos Zsanett versenyzi majd, a kétszáz egyest pedig a hozzám hasonlóan U23-as Nagy Bianka. A munkát elvégeztük, addig már csak finomítások lesznek, a héten még biztosan itthon. Dolgozunk a még jobb rajton, a gyorsabb utazósebességen és a még jobb befejezésen, a határaimon belül. Egyelőre nem tudom, mikor kell menni Szegedre, az biztos, hogy jövő hétfőn sajtótájékoztató lesz Budapesten. Szegeden már versenyeztem, egy felnőttvilágkupán, szóval a közeg nem lesz ismeretlen.


Az edző véleménye

Krucsay József, Bragato Giada edzője: – Azt csinálta, amit begyakoroltunk, amit tud, egyesben a fehérorosz kislány jobb, erősebb volt nála, elégedettek vagyunk a második hellyel, körülbelül ez az a szint, amit jelenleg tud. Rajtban nem vagyunk a legerősebbek, de Giada így is szépen ment, féltávnál az ötödik pozícióban volt, s onnan feldolgozta magát bőven a második helyre. Az ötszáz párosban elért harmadik hely is megfelel a valós tudásnak, nem panaszkodunk, soha rosszabb ne legyen. A kétszáz méter annak ellenére nem a mi számunk, hogy mi jutottunk ki benne, egyelőre nem vagyunk elég gyorsak hozzá. Egy nagyon jó starttal végezhettek volna előrébb a lányok, de ha az nem sikerül, akkor éppen egy kilencedik hely jön ki belőle, miként most is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!