Program

2023.09.22. 10:00

Hazai pályán – Kótai Tamással

A Miskolci Galéria „Hazai pálya” elnevezésű képzőművészeti sorozatának vendége csütörtökön Kótai Tamás volt.

Soós Péter

Kótai Tamás képzõmûvész

Fotó: Budos Tibor

A miskolci képzőművészeti élethez szorosan kapcsolódó alkotóművészek munkáját, életművét ismerheti meg a közönség a Miskolci Galéria Rákóczi-házában rendezett programsorozatban – mondta Kónya Ábel intézményvezető. Az intézmény csütörtökön Kótai Tamás grafikusművészt, a 2002-es Miskolci Grafikai Biennálé nagydíjasát fogadta.

A tagintézmény-vezető eképpen vezette fel a beszélgetést: „Nagy öröm, hogy ennyi fiatal jött el a mai eseményre. A magyar grafikatörténet fontos pontja volt a miskolci biennálé és most a triennálé. (1961-ben biennáléként jött létre, majd 2008-tól háromévente, mint triennálé működik az országos grafikai seregszemle – a szerző.) Kilenc művész alkotásaival találkozhatnak összesen az érdeklődők, akik ilyen-olyan módon kötődnek a városhoz.”

Kótai Tamás elmondta, furcsa, hogy olyankor kap az ember elismerést, amikor nem is gondolná.

„Bármilyen díj jól esik persze és megtisztelő. Remélem, hogy alkotásaim erőt adnak sok fiatal művésznek. Egyébként nem hívnám magam grafikusnak, hiába volt már önálló kiállításom. Azt látom, mindenki próbál kitörni a korlátai közül” – emelte ki az alkotó.

A „Hazai pálya” című találkozásokon a meghívott alkotók – prezentáció és vetítés formájában, esetenként eredeti műalkotások bemutatásával kiegészítve – személyesen beszélnek magukról és művészeti törekvéseikről. Így tette a korábban a „művészvárosban”, Szentendrén is alkotó Kótai Tamás.

A sorozat célja Kónya Ábel elmondása szerint, hogy minél szélesebb körben láthatóvá váljon a Miskolchoz kötődő alkotók életpályája, aktuális tevékenysége – a legfiatalabb, pályakezdőtől a középgeneráción át, a sok évtizedes életművel bíró, közismert művészekig.

A sorozat további vendégei Nagy Gábor György, Madácsy István, Fürjesi Csaba, Szíj Kamilla, Födő Gábor, Varga Éva, Jónás Péter és Rácmolnár Sándor lesznek.

A tárlat november 26-ig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában