Mozi

2023.02.28. 14:30

Nfi-filmklub indul a Miskolci Egyetemen

A Miskolci Egyetem, Bölcsészettudományi Kar szervezésében indul el a Nfi-filmklub a Campuson.

ÉM

Jelenet a filmből

Az első vetítés március 2-án csütörtökön 16 órakor kezdődik a Simon teremben. Az első film a Szőts István (1941) rendezte Emberek a havason lesz látható az érdeklődők számára. Az 1941-ben a Gyilkos-tó környékén forgatott film hozzájárulás a francia költői realizmus örökségéhez, az európai neorealista film egyik mintája és előfutára.  

A társadalom peremén szegénységben élők mindennapjait mutatja be: közel a természethez és az égiekhez, csorbítatlan emberi méltósággal és egymás iránti szolidaritással, elhagyatva felekezetektől, igazságszolgáltatástól, egészségügyi ellátástól. A természetet kizsákmányoló, az embereket egymástól elidegenítő termelés, a helybeliek kiszolgáltatottságával visszaélő termelésvezető pusztító hatással törnek be a hegy világába. 

Az emlékezetes jelenetben Erdei Csutak Gergő vonaton utaztatja haza halott feleségét. A hegyen rekedt pásztorok, favágók betlehemest játszanak a film végére teljesen megárvult Kicsi Gergőnek – írják a szervezők.  
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában