Művészeti fesztivál

2022.08.14. 08:49

Átjáró művészetek között

Hangszínhely címmel rendhagyó művészeti fesztivál debütál Miskolcon.

ÉM

A zene és a képzőművészet kapcsolódási pontjait, a művészeti ágak közötti átjárókat nyitja meg a Hangszínhely fesztivál, amelyet első alkalommal rendeznek Miskolc belvárosára koncentrálva augusztus 26–27-én. 

A „Színekre hangolva, hangokra színezve” jelmondattal debütáló rendezvény koncertjeit kísérő kiállításokon a zenéhez kapcsolódó műalkotások lesznek láthatóak, köztük a fellépő képzőművész-zenészek munkái. Nagy T. Katalin művészettörténész a Hangszínhely legfőbb célkitűzéséről úgy fogalmazott: azt szeretnék elérni, hogy akihez a zene áll közelebb, azokat a hangok és dalok vigyék közelebb a vizuális műfajokhoz, festményekhez, szobrokhoz, installációkhoz, akiket pedig a képzőművészet érdekel jobban, azokat elvezesse a zenéhez. 

A debütáló fesztivál zenei programjában olyan együttesek koncertjei szerepelnek, amelyekben egy vagy több képzőművész vagy az egész formáció vizuális művészetekkel foglalkozó alkotókból áll. 

A Balkán Fanatikot sokan ismerik, de kevesen tudják, hogy a zenekar egyik tagja, Yorgos kiállító képzőművész. Az improvizációs fúziós dzsesszt és kísérleti zenét egyaránt játszó Wahorn András avantgárd festőművész, grafikus. A mesedalairól ismert Rutkai Bori autodidakta vizuális művész. 

A komolyzenét – többek között – Kígyós Sándor 1975-ben készült Harangszobra, illetve az azon profi zenészek tolmácsolásában felhangzó művek jelentik majd. Maga az alkotás magyar művészettörténeti kuriózum, hiszen az első eset volt, amikor egy szobrász „behangolta” a művét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában