Kiállítás

2022.05.09. 11:00

Tárlat nyílik Varga Éva kétszáz ajtóportréjából Miskolcon

A művésztelepen készült kiállítási anyag arra enged rátekintést: mi volt egykor a vasgyár, és mi maradt belőle.

ÉM

Forrás: Ádám János

Különleges tárlatot ajánl a miskolci Művészetek Háza kortárs galériája: Varga Éva Kétszáz ajtó című kiállítása nyílik. A művek születéséről így ír a projekt kurátora, Kishonthy Zsolt művészettörténész: „A MissionArt Galéria 2011 nyarán egy művésztelepet szervezett a miskolci vasgyárban, a volt Lenin Kohászati Művek területén. A telep egy hete alatt a résztvevők főleg fotó- és videómunkákat készítettek, illetve ezekhez készültek a nyersanyagok. Varga Éva több mint 300 ajtót fényképezett le a gyár területén, ebből született ez az egyedülálló képi novella, amely 200 ajtó portréját tárja elénk egy ülésben.” A képzőművészeti anyagból egyszer már láthatott válogatást a közönség: rendhagyó helyen, a volt Capri cukrászda miskolci belvárosi kirakatában tették közszemlére a képeket. A tíz évvel ezelőtti képzőművészeti eseményt a napokban idézte az Észak retró összeállításában.

Hajdu Mariann akkori interjújában megszólalt Varga Éva. „Erős a kötődésem a gyárhoz, valamiféle adósságom van magam felé ebben az ügyben, de hogy pontosan mi, nem tudom. Ezért is örültem a meghívásnak, és azért is, mert éreztem, ez az utolsó alkalmak egyike, hogy a gyárral való viszonyommal kezdjek valamit. Jó volt, hogy bejárhattuk az egészet. Elkezdtem fotózni, eleinte főleg ablakokat és lámpákat, aztán rájöttem, hogy az ajtók azok, amik a legtöbbet mondanak arról, hogy mi volt ez a gyár valaha, és mi maradt meg. Az ajtók az üzemcsarnokokból nyíltak, naponta 10 ezrek jártak rajta be és ki. Érdekes megfigyelni, hogy mi lett velük, működnek-e ma, vagy sem. Óriási részük elhalóban van” – mondta a művész.

A Kétszáz ajtó című tárlatot május 13-án, délután fél 5-kor nyitja meg Bujdos Attila újságíró.

(Felvételünk az ajtóportrékból készült szűkebb válogatás kiállításán készült, tíz évvel ezelőtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában