Kiállítás

2022.05.20. 16:00

Egy népi iparművész díszkovácsmunkái

Veresizzás. Ezt a címet viseli a Novák László alkotásaiból nyílt miskolci kiállítás.

SZB

Novák László kovács, népi iparművész legérdekesebb munkáit hozta el a Miskolci Petőfi Sándor Kollégium Teleki Tehetséggondozó Tagkollégiumában kedden megnyílt kiállítására, amely a Veresizzás címet viseli. A tárlatot dr. Simon Zoltán, a házigazda intézmény veze­tője ajánlotta a közönség figyelmébe. 

Kitanulta a mesterséget 

Novák László még gyermekkorában, szülőfalujában látott először kovácsmestert munka közben. Lenyűgözve figyelte az izzó, szikrázó vas megdolgozását, a lovak patkolását. Pályaválasztásával sem távolodott el a vasas szakmától, nyugdíjas koráig lakatosként dolgozott. 

Nyugdíjasként kezdett el komolyabban foglalkozni a kovácsmesterséggel, otthoni műhelyét alakította kovácsműhellyé. Több mesterhez – köztük Vajda Lászlóhoz – is ellátogatott, akik bőven ellátták hasznos tanácsokkal. 

Aktív tagja a Fügedi Márta Népművészeti Egyesületnek, ahol sok segítséget kapott munkájához. 2017-ben és 2018-ban részt vett a Nemzetközi Kovácstalálkozón, ami számára egy „akadémiával” ért fel. 

Több kiállításon is sikerrel szerepelt (Tibolddaróc, Tiszaújváros, Miskolc), valamint szívesen vesz részt pályázatokon, szakmai megmérettetéseken. Tudását a mai napig fejleszti, keresi a szakmai kapcsolatokat. Termékei sokfélék, de gyakran csak néhány darabot készít egy-egy tárgytípusból.

(A borítóképen: Ismerkedés Novák László munkáival | Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában