78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

2021.09.06. 19:30

A Dűne fáradhatatlan csillaga és rajongói

Timothée Chalamet türelemmel fogadta a tinik lelkes közeledését.

Váró Kata Anna

US actress Zendaya and French US actor, Timothee Chalamet pose as they arrive for the screening of the film "Dune" presented out of competition on September 3, 2021 during the 78th Venice Film Festival at Venice Lido. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)

Fotó: AFP

Ti-mo-thée! Ti-mo-thée! – skandálta ütemesen az a viszonylag kicsi, ám annál hangosabb és még inkább szerencsés rajongócsapat, amelyiknek sikerült a sajtótájékoztató után elkapnia a vízitaxihoz igyekvő Timothée Chalamet-t. Éppen a rockkoncerteket megszégyenítő hangerővel dübörgő Dűnéről jöttem ki, amikor a sajtókonferenciáknak is helyet adó Palazzo del Casinó háta mögül őrült sikoltozást, majd a már említett ütemes skandálást hallottam. Nem volt kétséges, hogy a Dűne ifjú sztárjának szól ez a még fesztiválléptékkel is rendkívülinek mondható, hisztérikus sikoltozás és skandálás. Az itt összegyűlt tinilányok legnagyobb örömére Chalamet türelmesen fotózkodott rajongóival és fáradhatatlanul osztogatta az autogramokat. Ahogy Chalamet most az első számú tinibálvány, úgy a Dűne az idei velencei filmfesztivál legnagyszabásúbb és legnagyobb várakozások övezte produkciója.

Nagyvásznon él igazán

Frank Herbert Dűne című regénye számos díjat begyűjtött 1965-ös megjelenése óta, sőt több folytatással gyarapodott is, a nagyvásznon pedig 1984-ben debütált David Lynchnek köszönhetően. Lynch adaptációjában Kyle MacLachlan játszotta Pault, az Atreides-ház különleges képességekkel rendelkező sarját, aki, ha valóban ő a prófécia szerinti Messiás, békét hozhat majd. Addig viszont sokan elesnek az univerzum kincséért, a fűszerért és a vele együtt járó hatalomért és jómódért zajló véres csatákban és politikai cselszövésekben. Paul szerepében ezúttal Timothée Chalamet látható, partnerei között pedig olyan ismert színészek tűnnek fel, mint Oscar Isaac, Jason Momoa, Zendaya, Josh Brolin, Javier Bardem vagy Charlotte Rampling és még sorolhatnám, a rendezői székben pedig a kanadai származású Denis Villeneuve ült, aki többek között a szintén Magyarországon forgatott Szárnyas fejvadász 2049-et is jegyzi. A Szárnyas fejvadász 2049 forgatása alatt többen láthatták a Budapest utcáin bicikliző, egy-egy kávézóba vagy boltba betérő Harrison Fordot, vagy az ikreivel sétálni induló Ryan Goslingot. A Dűne forgatása alatt se volt ez másként, egy szemfüles fotósnak sikerült például lencsevégre kapnia a forgatási szünetben az Andrássy úton kávézó Timothée Chalamet-t és Denis Villeneuve-öt.

A regény rajongóit már az új adaptáció munkálatainak megkezdése óta lázban tartja, vajon mit hoz ki a kult fantasy műből a különleges látványvilágú, nagyszabású alkotásával, mint például a Sicario – A bérgyilkossal, az Érkezéssel és a már említett Szárnyas fejvadász 2049-cel világhíressé vált rendező. A kritika ugyan vegyes érzésekkel fogadta a Dűnét, a film látványvilágára aligha lehet panasz, és erről a hazai közönség is meggyőződhet októbertől a mozikban. Ville­neuve legújabb alkotása nagyszabású, vérbeli stúdiófilmhez méltón minden elemében grandiózus fantasy, amihez a magam részéről csak annyit tanácsolnék, hogy ezt a filmet mindenki a nagyvásznon nézze meg, mert a látvány és a hang csak így érvényesül igazán.

(A borítóképen: Zendaya és Timothée Chalamet a Dűne bemutatója előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában