kiállítás

2021.08.25. 13:00

Csak gondolj amit akarsz – a Miskolci Galériában

Szeptember 1-ig tekinthető meg nyitvatartási időben a Miskolci Galériában Omara Csak gondolj amit akarsz című tárlata.

OMARA kiállításának megnyitója

Fotó: Vajda János

Az ingyenesen látogatható kiállítás a roma kultúra értékeit bemutató TeatRom fesztivál keretében és támogatásával jött létre.

Igazodási pont

A tavaly, 74 éves korában elhunyt roma származású magyar festőművész, Oláh Mara – Omara – művei a KuglerArt Szalon Galériának köszönhetően jutottak el Miskolcra. A kiállítás kurátora Kőszegi Edit, a KuglerArt művészeti vezetője, műgyűjtő.

Az Omara-életművet legutóbb idén tavasszal, a fővárosi Off Biennálén szemlézték. A festővé válás történetét a Miskolci Galéria honlapja az önéletírásból idézi: „Életem során több súlyos betegségen estem át. Daganataimat az orvosok makacsul hangoztatott panaszaim ellenére csak késve ismerték fel. Több ízben operáltak. Életemnek egyik ilyen válságos időszakában, anyám hirtelen halála után, 1988-ban kezdtem el festeni. Végzetes fejgörcsöket éreztem. Egy ilyen fejgörcsös napon papírt és ceruzát kértem a kislányomtól, mert úgy éreztem, hogy rajzolnom kell. Ekkor kezdődött el a festészetem, mert mire készen lettem a képpel, ami Sophia Lorent ábrázolta, a fejgörcseim elmúltak, mintha nem is lettek volna.”

A hétvégi megnyitón Szuhay Péter muzeológus, folklorista ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Oláh Mara – Omara – alkotó személyiségét. A megnyitó mondatokból olyan művész pályaképe bomlott ki, aki lénye szabadságával, képei formai gazdagságával sokféle módon jelenthet a kortárs művészet és a ma társadalma számára is igazodási pontot.

A TeatRom megnyitóhoz kapcsolódó programja a Miskolci Galéria udvarán kétféle megközelítésre is alkalmat adott. Az egyik beszélgetésben Omara saját szövegeiből és az általa ihletett alkotásokból olvastak fel, és a beszélgetés a női kisebbségi létre is rálátást engedett.

A másik blokkot a roma művészet és roma identitás összefüggéseinek megvilágítására szánták.

(A borítóképen: Omara tárlata szeptember 1-ig látogatható a Miskolci Galériában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában