Cannes-i Filmfesztivál

2021.07.10. 14:30

Sophie Marceau ismét remekel

A színésznő megőrizte fiatalkori báját – újfent hozzá méltó szerepben csillogtathatja tehetségét.

Váró Kata Anna

French actress Sophie Marceau arrives for the screening of the film "Tout s'est Bien Passe" (Everything Went Fine) at the 74th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France, on July 7, 2021. (Photo by Valery HACHE / AFP)

Fotó: AFP

A többszörös Oscar-díjas Élősködők című dél-koreai film rendezője, Bong Joon-ho mesterkurzuson avatta be az érdeklődőket például abba, hogy eredetileg szociológusnak tanult, és édesanyja nem helyeselte a mozi iránti rajongását. De beszélt arról is, milyen hatással volt rá többek között Alfred Hitchcock, illetve kitért arra is, mit gondol a mozi jövőjéről.

Bárki megsértődhetne, ha valaki késve érkezik egy ilyen eseményre, ráadásul éppen az első sor közepére, de a rendező kedves mosollyal üdvözölte a hosszú köpenyében, kalapjában és az arcát takaró maszkban szinte teljesen felismerhetetlen Tilda Swintont, aki több korábbi filmjében is szerepet kapott.

Bong Joon-ho többek között arról beszélt, hogy véleménye szerint egyáltalán nem szentségtörés belecsempészni egy csipetnyi humort a legkomorabb történetbe sem, sőt kifejezetten fontosnak tartja ily módon oldani a feszültséget.

François Ozon a Tout s’est bien passé/Everything Went Fine című versenyfilmje tökéletes példa erre a humorral oldott tragikus élethelyzetre. Az alkotás egy középkorú testvérpárról szól, akiknek 85 éves apja (André Dussollier) szélütést kap, amikor pedig reménytelenné válik a teljes felépülése, arra kéri lányait, segítsenek neki méltósággal elmenni. A francia törvények és bonyolult családi viszonyok, valamint az események kapcsán feltörő érzelmek miatt ez azonban korántsem olyan egyszerű. Különösen sok hárul az apjával meglehetősen ellentmondásos viszonyt ápoló Ema­nuèle-re (Sophie Marceau).

Ozon filmje a családról beszél, mert legyen az bármilyen rendhagyó, a család az család, a kötelékek pedig egy életre szólnak.

Sophie Marceau és André Dussollier lenyűgöző apa-lánya párost alkotnak a vásznon, igazi jutalomjáték ez mindkettőjüknek.

A franciáknak külön öröm, hogy a több mint 40 éve bemutatott Házibuli című film bájos kamaszlányából vezető színésznőjükké érett Marceau újfent hozzá méltó szerepben csillogtathatja meg tehetségét. Akik látták a francia színésznőt a vörös szőnyegen, arról is meggyőződhettek, hogy a több mint négy évtizedes pályafutása során mit sem vesztett fiatalkori bájából.

Próbatétel

Idén láthatóan kevesebb az akkreditált fesztivállátogató, az újfajta beléptetési és jegyrendszer pedig alaposan próbára tett bennünket az első egy-két napban, a csodálatos nyári meleg, a tenger felől érkező könnyű szél, a mozi varázsa és a hírességek közelsége azonban hamar feledteti a kisebb-nagyobb kellemetlenségeket.

(A borítóképen: Sophie Marceau, aki most François Ozon versenyfilmjében játszik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában