vissza az időben

2021.06.11. 07:00

Legóból templomboltozat

Hatalmas attrakciónak szánják: kiállítás nyílik ősszel az avasi templom 500 éves tetőszerkezetében.

Hajdu Mariann

20210603 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Interjú Bereczki Zoltán építésszel, aki 3D-ben rekonstruálta, milyen lehetett az Avasi református templom berendezése a 15. században.

Fotó: Kozma István

Amikor betoppanunk az avasi református templomba, Bereczki Zoltán építész fogad. Hamarosan egy középiskolás csoport is érkezik, nekik mutatja majd be azt is, amit most nekünk: 3D-ben készítette el, hogy milyen lehetett, hogyan nézhetett ki a műemlék templom homlokzata 1544 előtt, gótikus csarnoktemplom korában.

Bereczki Zoltán mutatja az animáció képernyője alatt felhalmozott kőtömböket, a középkori templom maradványait: a töredékek alapján, mint a legóból rakta össze, milyen lehetett hajdanán a templom belseje.

Kisebb volt

A Szent István-plébániatemplom már a 13. században, az Árpád-korban létezett, lényegesen kisebb volt, mint a mostani. A 14. században elkezdték kibővíteni, megépült a nyugati tornya. A 15. század közepén, amikor a nagy gazdasági fellendülés idején gótikus csarnoktemplomokat építettek Európában, Miskolcon is visszabontották az Árpád-kori templom falait, azok nyomvonalán építették meg a pilléreket, 1489-re fejezve be az építkezést.

Igen ám, de jött a török, és 1544-ben felgyújtotta a várost, a tűz átterjedt a templomra is. Beomlott a gótikus boltozat, leomlott a nyugati torony. 1554-et követően 20 év alatt újították fel, de mivel a 16. század közepén Miskolc lakossága protestánssá, reformátussá vált, már nem építtették újjá a gótikus boltozatot.

2015-ben kezdődött

Bereczki Zoltán tehát a régi, gótikus templom boltozatának rekonstrukcióját készítette el. 2015-ben kezdődött a projekt az Avasi Borút Egyesület támogatásával, és talán most révbe ér.

– A köveket a 20. századi ásatások hozták felszínre. Azok alapján és a gótikus szerkezetek szabályszerűségeit, valamint a geometriát ismerve készítettem el a rekonstrukciót. Most egy kicsit frissíteni kell rajta, mert közben újabb kövek is a felszínre kerültek, de alapvetően ilyen lehetett, mint ami az animáción látszik – magyarázza az építész. A frissítésről is beszél: amikor elkészült, megmutatta Magyarország egyik legnagyobb gótikusboltozat-­szakértőjének, Szőke Balázsnak, és az ő tanácsára kell kicsit változtatni rajta. A boltozat néhány része ugyanis hipotetikusan készült, például a főhajó szerkezete. A mellékhajóban a falon ott vannak a bordaívek meg az indítások, amikből következtetni lehetett a folytatásra, viszont a főhajóban a pillérek is leomlottak, nem maradt belőle semmi, amibe kapaszkodni lehetett volna a rekonstrukció során.

Monográfia és kiállítás

Bereczki Zoltán szeretne majd megjelentetni egy tudományos monográfiát a munkájáról Az avasi templom középkori építéstörténete címmel.

A templom padlásterében egyébként hamarosan – a tervek szerint novemberben – állandó kiállítás nyílik, ennek egyik része lesz a munkája, katalógusát az Avasi Borút Egyesület közreműködésével adják ki.

A kiállítás hatalmas attrakciója lesz Miskolcnak, hiszen ha a templom pillérei és a mennyezet már nem is gótikusak, de a tetőszerkezetet még gótikus tudással építették újjá az ácsok az 1500-as évek közepén, és a szakirodalom úgy hivatkozik rá, mint a mai országterület egyik legkomolyabb fennmaradt gótikus ácsszerkezetére. Ez teszik látogathatóvá, ha elkészül a templomon belüli új lépcsősor.

(A borítóképen: Bereczki Zoltán megmutatta, milyen volt 500 éve a templom)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában