kiállítás

2021.05.27. 13:00

Miskolcon maradnának

A pénteki kiállítás után koncertekben, irodalmi estekben is gondolkodnak a miskolci fiatalok.

Hajdu Mariann

Forrás: Olvasónk küldte

Újra működhet a MissionArt Galéria Miskolcon, mégpedig úgy, hogy fiatal művészeknek ad lehetőséget, erről februárban beszélt az Északnak Kishonthy Zsolt, az egyik alapító-tulajdonos. A műkereskedelemben és a művészeti életben hazai és nemzetközi szinten is ismert magángaléria központja Budapesten van, 1992-től hosszú éveken át Miskolcon is volt irodájuk, itt is szerveztek kiállításokat, aztán szép lassan megszűntek Miskolcon működni.

Nem jönnek vissza

Egészen mostanáig. Februárban Kishonthy Zsolt már beszélt a tervekről: a főutcán bérelt helyiségükben – a Műút folyóirat szerkesztősége és a Cirmi rádió működött benne – nyitnának újra. Találkozott ugyanis néhány fiatal képzőművésszel, akik itt, Miskolcon képzelik el a jövőjüket. Ő maga már évek óta azon szomorkodik, fejtette ki akkor, hogy akik frissen végeznek valamelyik művészeti egyetemen (Egerben, Budapesten) nem jönnek vissza Miskolcra.

Most viszont lennének néhányan, így arra gondolt létrehoz velük egy csoportot. A MissionArt finanszírozná a kiállítással járó költségeket, mint nonprofit szervezet, így a fiatalok kiállítási lehetőségekhez jutnának: pályakezdő művészeknek alig van esélyük Miskolcon a bemutatkozásra. A kiállítók önéletrajzában nem mutatna rosszul, hogy a MissionArt Galériában nyílt tárlatuk.

A csoport azóta megalakult, létrejött a Fiatal Miskolci Művészek Társasága (Fimi), amelynek tagjai pénteken mutatkoznak be közös kiállításukkal a galéria miskolci (újra)nyitó rendezvényén.

Tóth Vivien az egyik fiatal művész.

– Két éve, hogy egy művésztelepen találkoztam Zsolttal. Onnantól kezdve kezdtünk beszélgetni erről a lehetőségről, én is úgy éreztem, hogy fel kellene lendíteni Miskolc kulturális életét, és itt tartani, bemutatni a helyi művészeket. Elkezdtünk tervezgetni.

Vivi meséli, egyre több fiatallal vette fel a kapcsolatot, így egymást ajánlva hamar nyolcra bővült a csoport létszáma. Ők azok, akik kiállítanak majd pénteken.

Lehet rá igény

– Szeretnénk majd egyéni tárlatokat is, valamint hívnánk vendégkiállítókat Egerből, Budapestről. Szerveznénk koncerteket, irodalmi esteket, felolvasásokat – mondja. Ő maga a Zrinyi-gimnázium rajztagozatára járt, az idő tájt nagyon hiányolta, hogy csak a Miskolci Galériában voltak kortárs művekből kiállítások. Ott viszont nagyon szerette a Téli Tárlatot, mindig inspirációt adott számára, most azt szeretné, ha az ő kiállításaik, programjaik is löketet adnának a művészet iránt érdeklődő fiataloknak.

Horváth Rita akárcsak Vivi a Zrinyi-gimnáziumba járt, majd ő is Egerbe ment továbbtanulni. Először nem akart visszajönni Miskolcra, de aztán mégis a város mellett döntött: a Budapest-léptékű nagyváros helyett jobban vonzza Miskolc.

S hogy mit adhat most számukra Fimi?

– Jó dolog, hogy lesz lehetőségünk a bemutatkozásra, ezt a pályánk elején kiemelten fontosnak tartom. Budapesten számtalan galéria van, Miskolcon lényegesen kevesebb a lehetőség.

Rita szerint az oktatás nagy hibája, hogy a kortárs művészetek megismertetésére alig jut idő. A MissionArt Galéria programjai ebben is segíthetnének a fiataloknak, rálátást nyújthatnak erre a területre is.

Nehéz a pályakezdőknek

Szeszák Ádám bízik benne, hogy idővel egyre többen csatlakoznak a társasághoz. Ő arról is mesél, hogy hogyan festették ki, alakították át a galéria helyiségét. Van már Instragram- és Facebook-oldaluk, és már rendezik a kiállítást, amelyen mind a nyolc tag 2-3 művel mutatkozik be.

A pályakezdőkön kívül már befutott miskolci fiatalok is kapcsolódtak a Fimihez. Csabai Renátót Kishonthy Zsolt kereste meg.

– Kérdezte, nincs-e kedvem csatlakozni, igent mondtam – tudjuk meg tőle. Tökéletesen átérzi a pályakezdők problémáját, ő maga is szembesült ezzel néhány éve. Éveket élt Budapesten, majd kis szünet után újra a fővárosban, mára hazaköltözött.

– Mindenhol nehéz, de vidéken különösen. Bízom benne, hogy a mostani kezdeményezés megkönnyíti a pályakezdést.

Góré Szabina is elismert művész, 2013-ban Pécsett szerzett diplomát, 2019-ben Mazsaroff-díjat kapott Miskolcon.

– Ez egy centralizált ország, aki nem Pesten végzett az egyetemen és nem pesti szférában találta meg a nevét, annak nagyon nehéz a dolga – mondja, bár szerinte az észak-magyarországi régióban még mindig jobbak a lehetőségek, mint az ország más részein. Hisz benne, hogy ha van hajtóerő, vannak szervezőegyéniségek és kurátori, menedzseri munka, akkor nagyon is lesz a mostani kezdeményezésnek foganatja.

Kishonthy Zsolttól még megtudjuk, a Műút folyóirat is részt vesz a munkában, az ő segítségükkel szervezik majd a fiatal kortárs írók, költők bemutatkozó programjait. Később zenei, főként akusztikus koncertek kaphatnak helyt a galéria miskolci helyiségében. A pénteki megnyitót Wahorn András szaxofonjátéka, valamint Gregovszki Gábor (szintén Fimi tag) fényinstallációja teszi emlékezetessé.


A pénteki program

Időpont: május 28. 18.00

Helyszín: Miskolc, Széchenyi u. 14.

A kiállítók: Almási Ildikó, Csabai Renátó, Góré Szabina, Gregovszki Gábor, Horváth Rita, Ősz Gergely, Szeszák Ádám, Tóth Vivien

A kiállítást megnyitja: Bujdos Attila újságíró

(A borítóképen: Vivi és Rita a létrán: alakul már a galéria kiállítótere)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában