Bartók Plusz Operafesztivál

2021.02.16. 09:00

Újabb év operafesztivál nélkül

Nem világos, hogy mi a szándéka az önkormányzatnak a nagy múltú Bartók Plusszal.

Fotó: Vajda János

Egyre kevesebb esély látszik arra, hogy 2021-ben lesz Bartók Plusz Operafesztivál Miskolcon.

A „régi rang”

Az idén január 18-án feltett, február 9-én megismételt kérdéseinkre (lásd: keretes írásunkat) Veres Pál polgármester nem válaszolt.

Nyilatkozott viszont az önkormányzat által fenntartott portálon: „sajnos a hagyományos formában idén sem valószínű, hogy lesz operafesztivál”. Hogy miért nem számol ezzel, ez nem derült ki, pedig az idén húszéves fesztivál sorsa szempontjából sem mellékes, hogy a tavalyihoz hasonlóan ebben az évben is a koronavírus-járványra hivatkozva mondják le, vagy a jelenlegi városi vezetés végleg lezárni készül egy fontos bekezdést a hazai és nemzetközi kulturális életre is komoly hatással volt helyi kezdeményezés történetében, és véget vet a Bartók Plusz Operafesztiválnak.

A polgármester és az őt támogató politikai erők a Nagy-Miskolc programjukban ugyan tíz évre szóló új kulturális koncepció öszszeállítását ígérték, de ezt 2019 óta nem mutatták be a helyi közösségnek, így nem tudjuk, a jövőt formáló tervek között hogyan szerepel majd az említett programban található, ott és akkor tovább nem részletezett vállalás: „vissza kell állítani az operafesztivál régi rangját”.

Pénzről nincs szó

A szándékok komolyságát jelezné az adat, hogy mennyi pénzt szántak a rendezvényre, illetve az ezt szervező Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft.-re – intézményi szintű fenntartásra készülnek, vagy más szervezeti formában állna össze a kulturális rendezvény.

Ennek a kérdésnek a jelentőségét segít megvilágítani az információ, hogy a Bartók Plusz eddigi működése során nem tudott állandó, stabilan tervezhető, önálló költségvetésből gazdálkodó fesztivállá válni. Miskolc önkormányzata alapítóként minden évben kiszámíthatóan hozzájárult ugyan, de a megrendezéshez mindig is központi támogatás kellett. A városi forrás az utolsó általunk ismert és publikált adat szerint évi 82 millió forint volt. Ebből fedezték a fesztiváliroda fenntartását és az ingyenes szabadtéri programokat. A központi támogatás legnagyobb összege elérte az évi 325 millió forintot.

Veres Pál az önkormányzati sajtóban arra nem tért ki, hogy az önálló miskolci fesztivál idei megtartása érdekében próbált-e anyagi forrásokat találni.

Lehetne mentőöv

Azt viszont megemlítette, hogy tárgyalt Káel Csabával, a Műpa vezérigazgatójával, a két nagy komolyzenei fesztivál felelősével és főszervezőjével, „hogy Miskolc és a miskolci Bartók Plusz valamilyen formában kapcsolódhasson a Bartók Tavasz eseményeihez”.

A polgármester azt is mondta, hogy így miskolci programok kapnak lehetőséget a Bartók Tavasz programjában, és Miskolcra is érkezhetnek események.

Ez nem tűnik egyértelmű ígéretnek, gyors mentőövnek a miskolci operafesztivál számára, legalábbis a Műpa válasza alapján, amelyet a lehetséges együttműködésről lapunk kérdésére adtak: „A Műpa szervezésében megvalósuló eseménysorozat, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kapcsán valóban fontos, jövőbe mutató elképzelés, hogy fokozatosan országos fesztivállá váljon. Magyarországon a miskolci programsorozat mellett számos további, kiváló kulturális programmal rendelkező vidéki nagyvárossal látunk kapcsolódási pontokat: ez azonban még nem tart a megvalósulás szakaszában, az országos együttműködési formák kialakítása a következő évek feladata lesz” – írták. A Bartók Tavasz programja írásunk nyomdába adásakor egyébként még nem nyilvános.

Veres Pál korábbi nyilatkozatában előkerült az a terv is, hogy más városokkal közösen szervezné Miskolc a Bartók Pluszt. Debrecen neve is felmerült közreműködő partnerként. Megkeresésünkre Keserű Zsuzsa, az ottani polgármesteri kabinet sajtófőnöke azt mondta: volt ugyan egy szóbeli egyeztetés a témában Papp László polgármester és Veres Pál között, de semmilyen konkrétum nincs, amelyről be tudnának számolni.


Kérdések, válasz nélkül

Ezeket a kérdéseket küldtük el Veres Pál polgármesternek.

Lesz-e 2021-ben operafesztivál Miskolcon?

Mennyi pénzt szán erre a 2021-es költségvetésben az önkormányzat?

Önállóan vagy más városokkal (például Tokaj, Debrecen) szövetségben tervezik megtartani a 2021-es miskolci operafesztivált?

(A borítóképen: Utcakép távolodó zongoristával 2019-ből Miskolcról)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában