Interjú: Csoma-Simon Máriával

2020.12.04. 13:00

A Covid–19 és a klasszikusok

A járvány idején is a szórakoztató irodalmat kölcsönzik a legtöbben.

Filip Gabriella

dav

Fotó: Duró Tímea

A járványveszély miatt a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárba sem léphetnek be az olvasók, de beküldhetik kéréseiket, kérdéseiket és kikölcsönözhetik az igényelt dokumentumokat. Csoma-Simon Mária könyvtárostól, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár szolgáltatási osztályvezetőjétől megtudtuk, hogy a központi épületben volt olyan nap, hogy közel 300 olyan könyvet kölcsönöztek, amelyet telefonon vagy elektronikusan igényeltek.

A koronavírus-járvány miatt a könyvtár most nem látogatható, de a szolgáltatásai igénybe vehetőek. Mik az eddigi tapasztalatok ezzel kapcsolatban?

Ha van valami haszna ennek a járványnak, akkor az az, hogy többen használják könyvtárunk elektronikus szolgáltatásait, a honlapunkon keresztül elérhető katalógust, a digitális tartalmakat. A kölcsönzési igényeket is a legtöbben e-mailben küldik el a könyvtárnak, és ezeket a könyvcsomagokat általában a következő napon át is vehetik az olvasóink a könyvtár bejáratánál. Mivel a könyvbeszerzés, a feldolgozás folyamatos, a honlapunkon és a közösségi oldalunkon igyekszünk felhívni a figyelmet az újdonságainkra, továbbra is sokan keresnek bennünket. Az előző hónaphoz képest, amikor még nyitva voltunk, körülbelül 10-15 százalékkal esett vissza a látogatóink száma. De annak ellenére, hogy senki sem léphet be a könyvtárba, volt olyan napunk, amikor közel 300 dokumentumot, könyvet, hangzóanyagot, kottát kölcsönöztek tőlünk.

Változtak-e az olvasási szokások? Melyek a legnépszerűbb témák?

Pontos sikerlista nem készült, de úgy tűnik, hogy továbbra is a szórakoztató irodalom a legnépszerűbb. Sok meséskönyvet, gyerek­irodalmat kérnek tőlünk, és a kötelező olvasmányokat is viszik. A telefonos igénylésnél többen is elmondták, hogy a „bakancslistás” könyveiket keresik, most szeretnék pótolni az elmaradásaikat. Ennek köszönhetően kérik a nagy klasszikusokat, például Lev Tolsztoj vagy Dosztojevszkij műveit.

A honlapon ajánlják a forráskutatást. Vannak ilyen kérések?

Szakdolgozatokhoz, tanulmányokhoz máskor is kértek tőlünk irodalomjegyzéket a kutatók vagy a szakdolgozatukat író egyetemi hallgatók. Most csak azért hívtuk fel újra a figyelmet erre a szolgáltatásra, hogy merjenek kérdezni, kérni tőlünk azok is, akik esetleg még nem jártak nálunk vagy megriadtak, hogy személyesen nem lehet bejönni a könyvtárba.

Mit „mertek” kérdezni az olvasók?

Volt néhány érdekes kérdésünk! Kértek már tőlünk műszaki leírást DIGÉP gyártmányú traktorhajtású szivattyúhoz vagy Yamaha 400-as enduro motorkerékpár szervizeléséhez. Kerestünk szakirodalmat a Sportlétesítmények beépített oltórendszerének vizsgálata a tűzkockázatok elemzésének tükrében vagy a Gyermekkori felkartörések kezelése mászófal használatával című dolgozatokhoz is.

A vírusveszély miatt többen keresik az orvosi könyveket?

Ahogy eddig is, most is keresik az egészségmegőrzéssel kapcsolatos könyveket, de ezek iránt nincs nagyobb érdeklődés, mint máskor. Érdekes módon megjelentek

az első Covid témájú könyvek is. Tudok mutatni néhányat! Ez azt is jelenti, hogy ezeket egyelőre nem kölcsönözte ki senki.

„Ahogy eddig is, most is keresik az egészségmegőrzéssel kapcsolatos könyveket”

Csoma-Simon Mária

(A borítóképen: Csoma-Simon Mária: megjelentek az első Covid témájú könyvek is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában