járványügyi szabályok

2020.09.27. 18:00

Próbaterem nélkül maradt a kamarakórus

A Forrás kórus a járvány­ügyi szabályok miatt nem próbálhat a régi helyén.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Próbaterem nélkül maradt a Forrás Kamarakórus, olvasható az együttes közösségi oldalán. Az okokról érdeklődve hívtuk fel Balásné Molnár Ildikót, a kórus vezetőjét. Megtudtuk tőle, hogy az eddigi próbatermüket a járvány miatti szigorú szabályok bevezetése óta nem használhatják. Próbálni viszont szeretnének, hiszen vannak olyan kulturális események, melyeket megrendeznek, ezekre pedig meghívást kapnak. Most új próba­lehetőséget keresnek.

Templomban

Legutóbb Szirmán, az ott található görögkatolikus templom egyik helyiségében próbáltak, de ez sem nyújt végleges megoldást, hiszen Szirma messze van Miskolc belvárosától. Tömegközlekedéssel nehéz oda kijutni, így bonyolult szervezésre van szükség, hogy mindenki részt vehessen a próbán. Érdeklődtek más egyházaknál is, de van, ahol csak egy kis helyiséget tudnának biztosítani nekik, ami nem a legszerencsésebb ebben a koronavírusos időszakban. Máshol azt a választ kapták, hogy nem fogadnak szívesen idegeneket, hiszen a kórustagok sokfelől jönnek, nem lehet tudni, hogy éppen ki viszi be a fertőzést a parókiára. Próbálkoztak a Miskolci Szimfonikus Zenekarnál is, hátha kapnának helyet az együttes székházában, de itt is szigorúak a szabályok, a zenészeken és az ott dolgozókon kívül senki nem mehet be az épületbe.

Legutóbb a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület ajánlott nekik egy helyiséget a kézműves-alkotóházukban. Ezt a helyiséget azonban még nem látta a kórus, nem tudni, hogy megfelelő-e.

– Érdeklődtem az ifjúsági házban is, de azt a választ kaptam, hogy hétfőn, amikor mi is próbálunk, tele vannak, nincs üres termük. Nagyon örülnénk, ha sikerülne egy végleges megoldást találnunk, hiszen rendkívül megnehezíti a munkánkat, hogy minden alkalommal más, ideiglenes helyet kell keresnünk. A vírus miatt egyébként sem könnyű az életünk, több kórustagunk úgy döntött, hogy egyelőre szünetelteti a próbákra járást. Félnek a fertőzéstől, ami tulajdonképpen érthető – tette hozzá a kórusvezető.

Jelezte: azt semmiképpen nem tudják vállalni, hogy terembérleti díjat fizessenek, hiszen nincs sok bevételük, az alapítványuk pénze csak arra elég, hogy a legfontosabb kiadásaikat fedezzék.

A problémára megoldást keresve felhívtuk Novák Irént, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetőjét, tudna-e próbatermet biztosítani valamelyik kulturális intézményben a Forrás Kamarakórusnak. Azt ígérte, hogy utánanéz, majd később visszahívott és jelezte, többet is talált. Beszélt Balásné Molnár Ildikóval, aki mondta, átgondolják, melyik lesz közülük jó a számukra.

(A borítóképen: A Forrás augusztus 20-án is fellépett a Szent István téren)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában