Trianon a téma

2020.08.18. 10:00

Megkezdődött a Tokaji Írótábor

Az irodalmi eseményen idén a trianoni döntést és annak hatásait vizsgálják nem csak irodalmi szempontból.

Erdős József

Fotó: Erdős József

A hagyományosan a Rákóczi-pincében tartott megnyitón L. Simon László, a Tokaji Írótábor Egyesület júniusban megválasztott új elnöke a tanácskozás témája kapcsán hangsúlyozta, nem a traumán kell túltenni magunkat.

– Jó esetben Trianon már nem trauma, hanem egy hatalmas heg nemzetünk testén, ami örökké figyelmeztet bennünket. A feladat az, hogy ne alakuljanak ki újabb és újabb traumák – mondta megnyitóbeszédében a József Attila–díjas költő, majd hozzátette, ehhez járul hozzá a 48. Tokaji Írótábor is. – Tudva, hogy előadások és kerekasztal-beszélgetések nem pótolhatják azokat a műveket és alkotásokat, amelyekkel mindazokat meg tudjuk érinteni, akik nem olvasnak tudományos műveket és nem vesznek részt a szakmai előadásokon.

Posta György, Tokaj polgármestere a megnyitón elmondta, örül neki hogy a közel ötvenéves írótábor egyfajta iránymutatást is ad a hazai és a határokon túli magyar irodalom és művészet számára. – A nemzeti összetartozás évében, a gyalázatos trianoni békediktátum századik évfordulóján aligha lenne ennél szebb, hatékonyabb és szívhez szólóbb programot megvalósítani. És ugyan már az írótábor az évtizedek alatt bizonyított, mégis tovább küzd nemes céljai megvalósításáért.

Két tábor áll szemben

A programsorozat kezdeteként Trianonról, a rendszerváltásról és az írói szerepekről tartottak pódiumbeszélgetést Kövér Lászlóval. Az ország­gyűlés elnöke kérdésre válaszolva elmondta, meg kell tudnunk érteni, hogy nem mi vagyunk a világ legszerencsétlenebb népe. A magyarokétól sanyarúbb sorsot kaptak nemzetek Európában vagy azon kívül is, és sokan képesek voltak újra felemelkedni. A házelnök az idei téma kapcsán hozzátette, mind a száz évvel ezelőtti döntéskor, mind pedig a harminc éve történt rendszerváltásban aktív szerepet játszottak az írók és egyéb művészeti ágakban alkotók. Hozzátette, sokan aztán meg is maradtak politikusnak, és úgy próbálták gondolataikat érvényesíteni.

Kövér László a beszélgetés részeként szólt – mint fogalmazott – Európa egyik legfontosabb, mégis idáig a szőnyeg alá söpört kérdéséről, a kisebbségek helyzetéről.

– A mi trianoni problémánk összekapcsolódik azzal a nagyobb szabású konfliktussal, amely mintegy tíz éve bontakozott ki. Az Európa jövőjét meghatározó kérdésben is két tábor áll egymással szemben, a független, önálló és egyenrangú, de együttműködő nemzetek alkotta Unió, a másik oldal pedig a nemzeteket maga alá rendelő, kulturális értelemben is összekeverő birodalomépítésben látja Európa jövőjét, amelynek vitájába a mi százéves kérdésünk is bekapcsolható lesz – emelte ki Kövér László.

A Tokaji Írótábor szerdáig tart, ekkor avatják fel a Millenniumi Emlékparkban Reményik Sándor emléktábláját, valamint átadják az írótábor és a Magyar Írószövetség Debüt díjait.

(A borítóképen: L. Simon László és Kövér László a pódiumbeszélgetésen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában