matyó lakodalmas

2020.08.29. 15:00

Matyó lagzi lesz Egerben

Egy egész hétvégén keresztül népszerűsítik a szentistváni hagyományokat a hevesi megyeszékhelyen.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Egerben mutatkoznak be a szentistváni matyók szeptember 12–13-án. A szervező Csibirka Hasznosságáért, Környezettudatosságért Egyesület alelnöke, Baranyi Mária elmondta, a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán nyertek forrást a hétvége megrendezésére, amelyben partnerük lesz az egri Város a Város Alatt.

Sokféle programmal készülnek

– A Városfal utca 1. előtti téren rendezzük majd a programokat, mindkét napon 10–16 óra között szentistváni kézművesek portékáiból tartunk kirakodóvásárt és kézműves-foglalkozásokat. Egyebek között a nemrég kiadott szentistváni matyó mintás színezővel ismerkedhetnek a gyerekek, de lehet hímezni, vőfélypálcát fűzni, fababát készíteni, csigát csinálni, smokkolni is. A Városfal utca 1. szám alatti kiállítótérben a Szentistvánról szóló filmet vetítjük folyamatosan, valamint kiállítás nyílik Simon Istvánné Pozsa Magdolna, a népművészet mestere hagyatékából – mondta Baranyi Mária.

Ezenkívül lesznek játékok és fellépők is. Szombaton nyelvi játékokat lehet kipróbálni a Kazinczy- és Arany Penna-díjas Szőcsné Antal Irén vezetésével, majd

az egyik fő attrakció kezdődik, 16 órakor matyó lagzit tartanak a szentistváni hagyományőrző csoportok részvételével. Régen három napon keresztül tartott a lakodalom, ezt másfél órába sűrítették. Vasárnap késő délelőtt a Karító és a Kis Karító Néptánccsoport lép föl, s táncházat is tartanak. Baranyi Mária kiemelte, minden program ingyenes lesz.

– Eger és Szentistván szorosan kötődik egymáshoz, hiszen a község 1945-ig az egri káptalan birtoka volt. Erős az átjárás is, sokan dolgoznak vagy költöztek a hevesi megyeszékhelyre, így szeretnénk megmozgatni egy kicsit az elszármazottakat is. A másik ok, amiért Egert választottuk helyszínként, az az, hogy a hazai turizmus egyik fellegvára, ahol megmutathatjuk, miben hasonló és miben különböző a szentistváni a többi matyó településtől, valamint itt találtunk helyben ismert és lelkes partnert – magyarázta az alelnök.

Mint mondta, korábban volt matyó lakodalmas Szent­istvánon is, népszerű volt, de abbamaradt a sorozat. Szeretnék, ha a későbbiekben a produkció akár termék lenne és bemutathatnák máshol is, vagy a környező, jelentős turisztikai vonzerővel bíró településekről átjönnének Szentistvánra az érdeklődők egy nyári hétvégén a rendezvény kedvéért.

(A borítóképen: Egy korábbi szentistváni matyó lagzin)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában